Руски космонавт счупи рекорда за най-много дни в космоса: 1000

| от chr.bg |

На 5 юни руският космонавт Олег Кононенко стана първият човек, прекарал 1000 дни в орбита. Още през февруари космическият пътешественик подобри рекорда за най-дълго време, прекарано извън Земята, като надмина рекорда на своя сънародник Генадий Падалка, който беше в космоса 878 дни, 11 часа, 29 минути и 48 секунди.

Нито един от двамата не постига резултатите си в рамките на една мисия, а на пет. Кононенко обаче е имал по-дълги мисии – и всъщност в бъдеще ще навърти още много дни; ако всичко върви добре, той трябва да напусне Международната космическа станция на 23 септември. Така рекордът му ще достигне общо 1110 дни, или около 3 години.

„В ума ми витае усещането, че съм постигнал нещо ново и важно, че съм преодолял определен етап, докоснал съм се до непознатото“, казва Кононенко пред руската държавна информационна агенция ТАСС, както съобщава Асошиейтед прес. „Това ми дава увереност и гордост от работата, която съм свършил.“

Когато става въпрос за кумулативен престой в орбита, астронавтите дори не са се доближавали до подобни цифри. Американката Пеги Уитсън държи рекорда на НАСА за кумулативно време с 665 дни в космоса.

За най-дълъг непрекъснат престой отново космонавтите са напред. Валери Поляков е бил на станцията „Мир“ в продължение на 437 дни и 18 часа (повече от 14 месеца) в средата на 90-те години. От страна на НАСА най-дългата продължителност всъщност е случайна: Франк Рубио остава на станцията по-дълго от очакваното поради проблем с космическия кораб – общо 371 дни, които постига през септември миналата година.

Престоят в космоса за толкова дълго време се отразява значително на човешкия организъм.

Хората не са пригодени за микрогравитация. Има много странни (а в някои случаи и отвратителни) неща, които се случват с тялото на човек в космоса: течности като кръвта се придвижват към главата, губи се мускулна маса и плътността на костите, затова астронавтите трябва да прекарват много време във фитнеса.

Ако оставим настрана анемията и мускулната атрофия, всичките мазоли по краката ви ще изчезнат.

 
 
Коментарите са изключени за Руски космонавт счупи рекорда за най-много дни в космоса: 1000

Повече информация Виж всички