shareit

Роджър Уотърс и призивите за мир – басистът, който се превърна в застъпник

| от |

Най-вероятно има много фенове на Pink Floyd, които са прекарали много време с някои от най-добрите албуми на английската група. Със сигурност говорим за уникално звучене, както и много лесни и съпреживени лирики. Групата спря да съществува благодарение на вътрешни разправии и казуси относно заплащането. По някаква причина Роджър Уотърс поиска повече пари и в последствие реши да се раздели с останалите участници и да започне своята самостоятелна кариера.

През следващите месеци ще има турне на Уотърс, идващо с гръмкото заглавие „This Is Not A Drill“. Бившият певец и басист на Pink Floyd продължава да промотира своята програма и да търси нови личности, с които да спечели вниманието на аудиторията, но покрай музиката и изпълнението на някои много специални хитове, Уотърс може да се похвали и като политически говорител, като в последно време решава да бъде специален говорите на Русия.

Наричат го „Застъпникът на Путин“ и скоро Поли Самсън, съпругата на Дейвид Гилмор, продължи да го определя като точно такъв. Дамата не одобрява идеята на Уотърс да използва платформата на Гилмор и Рик Райт, които са се постарали да направят нещо уникално, за да продължи да я използва като политическа трибуна.

Към това не може да се забрави и още един факт, Уотърс не спира да посочва, че това е най-провокираната военна инвазия в историята на света, а след това споделя пред Daily Telegraph, че именно нацисти са управлявали правителството на Украйна. В интервю с Джеймс Бол през октомври пред издание Rolling Stones, същият твърди, че военните престъпления на Русия са просто лъжи, които не спират да се повтарят.

Уотърс винаги е имал противоречиво мнение по всякакви въпроси, все още помним и „Оставка“ на видео стената по време на концерт в София, но когато Уотърс започна да се занимава с войната, мнозина имаха големи трудности да го игнорират повече. Със сигурност има хора, които не бяха особено доволни от сметката за отопление, но солидарността към украински бежанци не намаля, каквито и да бяха опитите в тази посока.

Друг интересен факт е, че преди няколко години, Роджър Уотърс изпълнява друга специална опорка, тази за коронавируса и не спираше да обяснява как светът е на път да свърши. Музикантът се превърна не просто в говорител на свободата, но и един от най-големите манипулатори в средата. Не бяха малко и другите, които последваха примера, след като пандемията удари най-силно и шоу бизнеса.

Трудно е да не се изненадваме от факта, че шоу бизнеса през последните години подкрепя най-различни небивалици – от една страна имаме почитатели на плоската земя, след това дойде пандемията и последва ново изказване и прочие други. Малко след това дойдоха и санкции за някои от изпълнителите, техните песни напуснаха стрийминг платформите, а с това започнаха и други протести.

Истината е, че когато един изпълнител стане краен в своите речи, той задължително получава нещо повече, по-високи приходи от стрийминг платформите, по-сериозни заявки за участие и повече внимание, но това идва с цена, особено ако трябва да се говори за ваксини или друга пропаганда.

Не е изненада, че университетът в Единбург побърза да покаже, че основно влияние на аудиторията в интернет идва директно от звездите, които се радват и на най-много внимание в същите мрежи. Логично е да видим, че изведнъж изпълнителите ще започнат да говорят за Брекзит, имиграцията, промяната на климата, отново имаше и активност относно Хилъри Клинтън и много други. За перфектната буря е необходимо винаги да се говори за по-малко доверие в експертите. Пандемията се превърна във война за влияние и всеки искаше да извади по-жестока и по-зловеща своя формула за близкото бъдеще. Сега е моментът да попитаме: колко от тези прогнози се сбъднаха и колко години минаха от вашата ваксинация? В един момент ще дойде и моментът за решението Роджър Уотърс.

Все някой ще трябва да прецени дали не е време да получи тоталното игнориране. След безпочвеното изказване и рисуването на поредните военни катастрофи, същият изпълнител успя да запълни времето от 20 минути и накрая да не каже абсолютно нищо. Никой не разбра мотивите на Роджър Уотърс, освен дългото говорене за мир и запазване на планетата, сякаш същата някога е била застрашена от една война.  

Друг е въпросът, че това е човекът, който доставяше лирики против войната, против диктатурата, против правителството, а на финала реши да смени флага и да се превърне в застъпник на всичко, против което някога пееше. Следователно какъв точно е изводът, Уотърс има нещо повече от интереси и внимание за мироопазваща мисия.

 
 
Коментарите са изключени за Роджър Уотърс и призивите за мир – басистът, който се превърна в застъпник

Повече информация Виж всички