Патрик Суейзи изживя хиляди животи в един, но харесваше своя собствен най-много

| от |

Патрик Суейзи най-вероятно няма нужда от представяне, неговото творчество наистина е впечатляващо, до днес продължаваме да виждаме неговите филми, някои от тях дори получават модерен римейк и запазват историята. Патрик не може да бъде забравен лесно, звездата му изгрява именно във време, в което холивудското кино е готово да залее пазара с екшън герои, романтика и още много други. Единственият недостатък е, че Суейзи залязва тихо, без никой дори да подозира.

Неговият път приключва на 14 септември 2009 г. Патрик умира след 20-месечна битка с рак на панкреаса на 57-годишна възраст. Тъжната вест оставя повечето фенове съкрушени. Харизматичният герой се е борил до последно, но когато някой е успял да види Суейзи в последните му месеци от живот, оставал шокиран от визията. Неговата жилава мускулатура е била стопена и изцяло изгубена, той изглеждал счупен, изтормозен и унищожен от дългото си лечение.

Изгрява с филма „The Outsider“, по-късно получава водещата роля в „Dirty Dancing“ и филми като „Ghost“. Публиката не просто е очарована от неговото актьорско присъствие, тя го обожава и всеки следващ филм е достатъчно интересен и вълнуващ като предишния. В своята кариера изиграва почти всяка една възможна роля. Освен Холивуд, неговото семейство също страда, тъй като Патрик наистина се оказва верен партньор и трудно забравя своите корени.

Роден на 18 август 1952 г. Патрик проплаква в семейство на инструкторка по танци и професионален каубой на родео. Неговата майка го записва на танци още в самото начало, когато прохожда. Като младеж от Хюстън, Тексас, той често е жертва на хулиганите в училище, поради простата причина, че е един от малкото в училище, които са ходили на балет. Оказва се, че Патрик обожава балета и освен, че го изучава, той обича и да го гледа.

Това е по-нежната му страна, но междувременно като жител на Тексас, той наследява и много черти от баща си. Обожава да язди коне, освен това обича животните. Освен това получава и голям речник с някои от популярните псувни от всички родеота, на които присъства. Балетът се допълва и с повече физическа активност, която го извайва за камерата, а освен нея се прокрадва и чар, за който фенките често говорят, че е идентичен с този на Казанова.

Патрик Казанова ще срещне своята голяма любов в класът на майка му по джаз балет – Лиса Ниеми. Тя е била една от първите фенки и е гледала неговите движения през прозореца на залата. Майката ще направи връзката и ще я покани да танцува заедно със сина ѝ, при това напълно безплатно. След първият танц, двойката остава неразделна завинаги.

През 1972 г. Суейзи заминава за Ню Йорк, за да следва една нова мечта, да бъде част от танцовия ансамбъл на Елиът Фелд. Преди изобщо да успее да блесне на сцената, стара футболна травма започва да се обажда в коляното, а малко след това идва време и за операция, инфекция и премахване на част от мускула, с което всички шансове за професионални танци ще излетят през прозореца.

Патрик и Лиса се женят през 1975 г. Тогава тя е на 19 години, а той е на 22 години. През следващата година започва да работи като актьор в театъра и като танцьор. Неговата дебютна роля на Бродуей е „Goodtime Charley“ и с нея пък получава място и за „West Side Story“. През 1978 г. има и роля във филма „Grease“. С това се отварят и всички врати за телевизия и кино.

Първият по-сериозен филм е „Skatetown U.S.A.“. След това идват и другите роли, но през 1987 г. няма жена, която да не е на екрана и да не гледа „Dirty Dancing“. В този момент, Патрик не е просто на върха на кариерата си, той е на върха на славата в Холивуд и всеки сценарист мисли варианти, с които да ангажира чаровният актьор.

Сиящета звезда има и своята тъмна страна, която рядко разкрива. Болките в коляното отминават, но дълготрайните демони, най-вече тези от детските му години, винаги намират начин да се върнат в съзнанието. Патрик е говорил с психолози, но никога не е искал да чуе от тях, че майка му стои в дъното на всичко преживяно. По думите на Лиса, майката е искала да извади пълния потенциал на детето си, но тъй като го възпитавала на работна етика, понякога това възпитание минавало границите и достигало нивото на физическо насилие.

Документалният филм на Суейзи през 2019 г. разкрива тайни от кухнята и Лиса споделя, че майката наистина е била пример за някои от възможно най-грешните решения, които могат да се вземат по време на възпитанието. Тъй като Лиса е прекарала най-много време със своя любим, има време да чуе за всички зловещи моменти от живота с майка му. Едва на 18-я рожден ден на Суейзи, баща му ще каже на майката, че ще се разведе с нея, ако го удари отново. След това никога не е имало насилие.

През 1997 г. Суейзи влиза в комуна и започва да се чисти от алкохолна зависимост, тъй като пуши в продължение на 40 години, отново минава процедура с надеждата, че поне ще намали цигарите, тъй като на ден пушил по минимум 60 такива.

Диагнозата за рак на панкреаса идва през януари 2008 г. Суейзи казва на семейството си, че ще се бори в тази битка, но много добре осъзнава, че няма да спечели войната. Ракът е в напреднал стадий и шансовете му за оцеляване са изключително ниски – едва 1% от хората успяват да оцелеят, поне това са официалните данни според Джон Хопкинс. До последния си момент, Патрик е вярвал, че неговите пороци са имали влияние върху последната диагноза и със сигурност са натежали в последните му мигове, описвани като особено мъчителни.

В последните седмици от живота си, когато е прибран за постоянно в болницата, актьорът моли семейството да го изпише и да го върне у дома, тъй като той самият възнамерява просто да умре у дома си. Патрик Суейзи умира в собствения си дом и собственото си легло, близо до конете, които е обичал през целия си живот. Лиса разказва, че докато е бил на легло, довела до прозореца любимия му кон. Последните думи, които на Патрик Суейзи са „Обичам те!“ и с това напуска света. През цялото време, Лиса е пускала любимата му музика, държала го е за ръка и се е подготвяла за най-страшния момент.

Патрик няма деца, но легендата му продължава и до днес, той продължава да е един от много обичаните актьори.

Роб Лов признава, че Патрик е изживял хиляди животи за времето, което е имал. Винаги е показвал, че е верен на съпругата си и я обожава. Освен това е давал максимума за всяка роля и е бил готов да я повтаря до момента, в който сам не я хареса. Упи Голдбърг също признава, че никога не може да се отблагодари за прекрасните моменти, които е прекарала с него. Лиса е сигурна, че един ден ще го срещне отново, тя разказва, че двамата са си обещали да се чакат в следващия живот и ще се търсят.  

 
 
Коментарите са изключени за Патрик Суейзи изживя хиляди животи в един, но харесваше своя собствен най-много

Повече информация Виж всички