Музикални хроники: Легендарният китарист на Ози се страхуваше от летене, но умря в самолет по време на турне

| от Тодор Ковачев |

На 19 март 1982 г. самолетна катастрофа отнема живота на един от най-забележителните метъл китаристи Ранди Роудс.

Едва на 25-годишна възраст големият талант си отива, след като самолетът с него на борда се разбива в къща във Флорида, само на няколко метра от буса на групата му. Виновникът е пилотът Андрю Айкок, който опитва да прелети над буса, но губи контрол и причинява смъртта на всички пътници.

Тогава Ранди Роудс е на турне със самия Ози Озбърн, негов близък приятел и голямо вдъхновение, а когато великият певец излиза от буса, за да види какво е станало, мигом осъзнава фаталните последици. Роудс загива заедно с пилота Айкок и гримьорката Рейчъл Йънгблъд, която също се е качила с тях.

„Сякаш бях в някакъв кошмар. В началото не знаех какво ги е убило, но видях, че всички са загинали“, разказва Ози 4 десетилетия по-късно. „Загубих скъп приятел в живота си, който ужасно ми липсва. Лекувах раните си с алкохол и дрога“.

Във фаталния ден всичко започва като забавна идея на шофьора Андрю Айкок, който е също и частен пилот. Без да получи официално разрешение, той взима еднодвигателен самолет Beechcraft F35, за да повози част от музикантите и екипа, а първият му полет завършва благополучно.

При втория обаче Айкок минава твърде близо до буса и го удря с едно от крилата, а самолетът се завърта и разбива. Ранди Роудс има страх от летене, но се съгласява на краткия полет, за да заснеме няколко снимки от въздуха за майка си. Трагедията прекратява живота на един от китаристите, определили развитието на метъл жанра през 80-те.

Заедно с Еди Ван Хален, Роудс налага редица китарни техники, превърнали се в емблематични за епохата, формира поджанра на неокласическия метъл и вдъхновява безброй бъдещи майстори на китарата.

Макар и кратко, партньорството на Ранди Роудс с Ози Озбърн е легендарно и инструменталистът има основно присъствие в първите два албума от соловата кариера на певеца. Първата им среща се случва в знаков период, когато бъдещето на Ози в музиката е под въпрос.

През 1979 г. неподражаемият вокал на Black Sabbath е на върха – родоначалниците на хеви метъла са издали осмия си албум и са приключили турне с Van Halen. Само че прекаляващият с наркотиците Озбърн е станал ненадежден и направо невъзможен за работа, затова останалите от Sabbath го изхвърлят. Музикантът се оказва без група и тръгва рязко по нанадолнището, но неговата бъдеща съпруга Шарън го измъква от дупката.

Решението е просто: Шарън ще стане негов мениджър и ще го изстреля към върха като солов артист – остава обаче да бъдат намерени музиканти, които разбират музиката по същия начин като него и които са способни да го качат на друго ниво. По време на тежък махмурлук в един хотел, Ози е посетен от перфектния кандидат: американеца Ранди Роудс.

Тогава Роудс вече си е извоювал репутация на енигматичен китарист като част от Quiet Riot, но групата запада и той решава да потърси бъдещето си другаде, като кандидатства за новия проект на Ози. Разказва се историята как Ранди още не е приключил да се разсвирва, когато певецът вече е бил убеден в качествата му и му е предложил работата. „Той беше дар от бога, толкова добре работехме заедно. Бяхме истински екип с Ранди… той ми даде надежда и причина да продължавам напред“, спомня си Озбърн.

Хората в живота на звездния вокалист забелязват какво въздействие има Роудс върху него. „Откакто намери Ранди, разликата беше от земята до небето“, разказва Шарън. „Той отново беше пълен с живот. Просто Ранди беше свеж полъх – забавен, амбициозен, страхотен човек“.

Незабравимият първи солов албум на Ози Blizzard of Ozz е съставен в партньорство с Роудс и включва вечни песни като Crazy Train и Mr. Crowley. Специално Crazy Train съдържа един от най-популярните метъл рифове в историята. Заедно с останалата група Ранди записва и втория албум на Озбърн Diary of a Madman и няколко месеца след неговото излизане бандата се наслаждава на прекрасен период. Музикантите обикалят Америка и свирят новата си музика пред вдъхновена аудитория, а бъдещето изглежда светло – но тогава идва и голямата трагедия.

Наред с целия шок от индицента идва и въпросът ще продължат ли изобщо турнето и кариерата на Ози. Тогава Шарън Озбърн още веднъж спасява мъжа си, убеждава го да продължи и да намери заместник на Ранди.

Избраникът е Бърни Торме, който е свирил в соловия проект на Иън Гилън от Deep Purple. По-късно Торме е заменен от китариста на Night Ranger Брад Гилис, а в следващите години Озбърн постига огромни успехи заедно с жена си.

Травмата от преживяното обаче няма как да бъде напълно преодоляна. „До ден днешен се завръщам на онова поле и гледам разбития самолет и пламналата къща. Човек никога не преодолява нещо такова“, въздъхва Ози Озбърн. „Денят, в който умря Ранди Роудс, беше ден, в който умря и част от мен самия“.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Легендарният китарист на Ози се страхуваше от летене, но умря в самолет по време на турне

Повече информация Виж всички