shareit

Мистичното изчезване на Агата Кристи – последната неотговорена история

| от |

Представете си, че сте майстор на криминални истории и загатки. Написали сте няколко бестселъра, светът трепне за нови, но вместо да стоите в дома си и да пишете, един ден се качвате в автомобила си и изчезвате в неизвестна посока. Ако всичко това ви звучи познато, най-вероятно се казвате Агата Кристи и годината е 3-и декември 1926-а година.

В този петък, малко след 9 и 30 вечерта, Агата се качва по стълбите, завива дъщеря си и след това се качва в автомобила си и изчезва безследно. За цели 11 дена, писателката сякаш се изпарява. И това кара цяла Англия да започне издирване, да се вдигне полицията на крак, да участват колеги като сър Артър Конан Дойл и още много други последователи на криминологията. Кристи сякаш оставя най-добрата си книга на вестниците, а те се надпреварват, за да спечелят колкото се може повече.

Много скоро се открива автомобилът на писателката, зарязан до пътя, прилича на изоставен, липсва багаж, липсва всякакво обяснение. 3-дневното разследване не дава никакъв резултат – спекулациите изплуват, а пресата преживява пълен ренесанс. Всеки, прочел книга на Агата Кристи, започва да дава теория, а през 1926-а година, няма човек, който да се е лишил от това литературно забавление. Спекулата продължава да се засилва, близо до автомобила се намира и Тихият Басейн, езеро, известно със своята подводна гробница.

Agatha_Christie_as_a_child_No_1

Снимка: By The press-materials are presumed to have been distributed by Dodd, Mead Publishing House, which was the publisher of the book. – eBay item photo front photo back, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20599711

В комбинация с изоставеният автомобил, версията за трагичното самоубийство е факт. Теориите са добри, но за полицията трябва да има тяло, такова водолазите не откриват, макар и щателно да претърсват. Мотивите също са твърде слаби – последният ѝ роман печели достатъчно и се подготвя за редица награди, следователно депресията не е най-очакваното настроение. Тогава излиза следващото по-разумно решение – Кристи прави маркетингов финт и по този начин се опитва да спечели още повече внимание за новата си книга.

Други залагат, че съпругът ѝ е убиец. По това време вече става ясно, че Агата носи големи тежки рога. Зададените въпроси са много, а отговори липсват. Дороти Сайерс посещава мястото, където е открита колата, а после и дома на изчезналата авторка, за да потърси евентуални улики. От огледа можем да заключим, че Дороти просто не е толкова добра следователка, колкото Агата. Втората седмица от разследването, светът вече се оглежда за авторката на някои от най-вълнуващите романи. Всеки очаква развръзката на тази толкова вълнуваща мистерия.

Christie_at_Hydro

Снимка: By Unknown – Daily Herald (London) 15 December 1926, p. 1., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32591516

11 дена по-късно, завесата се вдига. Агата Кристи е открита, при това под чуждо име в хотел в Йоркшир. Според лекарите, тя страда от амнезия, други вярват, че и депресията е натежала. Вечерта, когато се качила в колата, изгубила контрол и си ударила главата във волана, което довело до загубата на паметта. В това вярва един от авторите на нейната биография. Макар и писателката никога да не повдига темата, експерти биха заложили, че Агата е изпаднала в психологичен транс. Нейният живот тази година изобщо не бил розов – писателката губи майка си, разбира, че нейният мъж има любовница и в резултат на всичко това, Кристи страда, при това доста болезнено. Според Андрю Норман, създаването на фалшива самоличност е част от всички психически проблеми. Агата е виждала свои собствени снимки във вестника, но не се разпознавала като издирваната авторка на „Смърт край Нил“.

И след развръзката стават ясни и някои други подробности. Съпругът Арчи поискал развод малко преди изчезването на писателката. За тези 11 дена, домашният секретар Уилям Джойсън Хикс притискал полицията, местните вестници предлагали награда от 100 паунда за всякаква информация относно липсващата майсторка на криминалните романи. Уилям познавал много добре своята работодателка и знаел, че тя никога не е правила подобни маневри, в този ден, нещо просто се е случило. Повече от хиляда полицаи се включват в разследването, 15 000 доброволци се отзовават, включително и няколко любителя на самолети, започват да прелитат с аероплани над зоните където е открит автомобила ѝ.

Hotel_Pera_Palace_-_Istanbul

Стаята, в която Агата Кристи пише „Убийство в Ориент Експрес“, малко след изчезването ѝ

Снимка: By No machine-readable author provided. SteveHopson assumed (based on copyright claims). – No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1702240

Артър Конан Дойл дава една от ръкавиците на изявен медиум, същият трябвало да попита духовете къде е изчезнала Агата. Интересното е, че в хотела, където дамата е отседнала, очевидно никой не четял книги, нито вестници, нито обръщал внимание, че цялата страна издирва определен човек. През 1979-а година се пуска и биографичен филм „Агата“. Още в самото начaло, режисьорът пише, че това е една измислица на една мистерия, която останала без отговор. Цялата драма на писателката приключва през 1928-а година, когато съдията ѝ дава пълно попечителство на дъщеря ѝ. Друго сериозно постижение е и запазването на правата върху всички книги. След това сякаш всичко се нормализира, във влака Ориент Експрес, Агата открива своя бъдещ мъж и бавно и сигурно се завръща към литературата и създаването на следващото количество мистерии.

 
 
Коментарите са изключени за Мистичното изчезване на Агата Кристи – последната неотговорена история

Повече информация Виж всички