Легендата за Айме Ривери – френската особа, която застана начело на Османската империя

| от |

Когато Айме Дюбук дьо Ривери изчезва в морето, легенди започват да запълват празнините в присъствието й. Носят се слухове, че тя е пленена от пирати, продадена в робство и избрана за любима наложница на султана на Османската империя. След което успява да се възкачи на чело на цялата империя.

Айме Ривери е роденa на карибския остров Мартиника в семейството на богат плантатор. Тя е роднина на императрица Жозефин дьо Боарне, любимата жена на Наполеон Бонапарт, и действително изчезва по необясним начин, докато плува на лодка през 1788 или 1778 г., зависи кой е източникът ви.

Острата липса на информация за това как точно е изчезнала естествено създава предпоставки да се появи легенда, която свързва Айме Дюбук дьо Ривери с наложницата на османския султан Абдул Хамид I на име Накшидил валиде султан, за която се твърди, че има френски произход.

Но колко общо има с истината тази легенда за дъщерята на плантатор от остров Мартиника, която се изкачва до върха на една от най-силните империи в Европа след серия от малко вероятни събития?

Josephine de Beauharnais, Keizerin der Fransen

Жозефин дьо Боарне

„Тичах, скачах, танцувах от сутрин до вечер; никой не е спирал дивия ход на моето детство“, пише Мари Роз Жозефа Таше дьо Ла Пажери, по-късно императрица Жозефин от Франция, за своето детство в Мартиника. Нейната братовчедка й Айме Дюбук дьо Ривери вероятно би казала, че също има подобно детство – джунглите и реките на острова вероятно са детската й площадка, по същия начин, както и за императрицата.

Според „The Rose of Martinique: A life of Napoleon’s Josephine“ на Андреа Стюарт – гадателка, която идва на острова и предсказва бъдещето на двете момичета – Жозефин някой ден „често ще съжалява за лекия и безгрижен живот, които живее на Мартиника“, но ще има утешителната награда да се омъжи за „тъмен мъж с късмет“, който ще я издигне до статус „по-голям от този на кралица“. Предсказанието на Ривери може би е още по-интригуващо: тя ще бъде отвлечена от пирати и продадена във „великия дворец“ от другата страна на света. И гадателката продължава: „В самия час, в който разбереш, че щастието ти е гарантирано, това щастие ще избледнее като сън и дълготрайна болест ще те пренесе в гробницата.“

Nakşidil

Накшидил валиде султан, която се отъждествява с Мари Март Айме Дюбук дьо Ривери

Изглежда повечето аспекти от живота на Ривери са неясни. Някои източници твърдят, че тя изчезва, докато плува през океан, през 1778 г., само година преди и самата императрица Жозефин да преплува, което в крайна сметка я довежда на трона. Според други източници тя изчезва през 1788 г., след като напуска френски манастир и е отвлечена от Берберски пирати. Според трета история тя е отвлечена още на 2-годишна възраст, а според четвърта – тя се удавя при корабокрушение.

Abdulhamid I

Султан Абдул Хамид I

В следствие на легендите Ривери често се свързва с Накшидил, съпруга на османския султан Абдул Хамид I и майката на султан Махмуд II от Османската империя. Когато Накшидил умира през 1817 г., тъщата на френския посланик в Османската империя пише:

„Говори се, че починалата султана е била французойка… че едва на две години родителите й са тръгнали с нея за Америка и са били пленени от корсар, който ги е завел в Алжир, където са загинали… Тя е изпратена при Абдул Хамид, който я намира за красива и я издига до ранга на Кадинe, тоест жени се за нея… Тя го дарява с Махмуд, който ще стане управляващият султан. Махмуд винаги е имал голямо уважение към майка си. Говори се, че тя надминава по дружелюбност и корсиканците, и грузинците – нещо, което не е изненадващо, тъй като е французойка.“

Тази сметка беше отбелязана в Кралските френски жени в харема на османските султани: Политическата употреба на изфабрикуваните сметки от шестнадесети до двадесет и първи век от Кристин Изом-Верхаарен.

Това се посочва в „Royal French Women in the Ottoman Sultans’ Harem: The Political Uses of Fabricated Accounts from the Sixteenth to the Twenty-First Century by Christine Isom-Verhaaren.“ Според същия източник, Ривери и султана всъщност са един и същ човек. След като беше продадена в робство от пирати като дете, Ривери е избрана да влезе в харема на султана заради красотата си. Оттам тя го очарова и след това ражда неговия син, бъдещия султан, Махмуд II.

Тъй като е майката на следващия султан и притежава силна власт, твърди се, че Ривери създава рококо дворец в Османската империя и възпитава френски ценности у сина си Махмуд II. Той по-късно ще се превърне в нещо като версията на Петър Велики на Османската империя. Като прогресивен султан Махмуд II инсталира кабинет в своето правителство и създава пощенска система.

През 1860 г. султан Абдул Азиз, синът на Махмуд II, споменава пред пресата при посещение в Париж, че баба му и Наполеон III са родственици. Това допълнително стимулира слуховете, че Ривери и Накшидил са една и съща жена.

Но защо толкова много се натиска на тази теория по онова време?

Отговорът, изглежда, е политиката. От гледна точка на Османската империя създаването на френска връзка е просто добра външна политика. За французите слухът подсилва претенциите на Наполеон III за връзка с кралския двор, тъй като той не е традиционно от благородно семейство.

Но всъщност връзката на богата наследница на френски плантатор и султана не започна с историята за Ривери и Накшидил. Още от 16 век се носят слухове, че френска принцеса се е омъжила за член на царското османско семейство.

Mahmud II

Махмуд II

Селаники, османски администратор от края на 16 век, е първият човек, за когото знаем, който предполага, че има връзка между кралските семейства на Франция и Османската империя. Той твърди, че френският крал е „Нашият принц и от нашата раса“.

По този начин е удобно да се свърже една изгубена френска девойка със синя, макар и малко бледо синя, кръв със султана, за да се втвърдят политическите отношения и да се слеят двете кралства.

За съжаление е много малко вероятно, ако не и невъзможно, Айме Дюбук дьо Ривери да е валиде султан (титла, носена от майката на управляващия султан на Османската империя). Датите на нейното изчезване и раждането на Махмуд II не съвпадат както трябва и още повече, има доказателства, че Накшидил идва от Кавказ, а не от Франция чрез Мартиника.

Въпреки това романсът между робинята-наследница на плантатор и султан на империя обаче се оказа силно опияняващ.

 
 
Коментарите са изключени за Легендата за Айме Ривери – френската особа, която застана начело на Османската империя