shareit

Кратка история на ранните години на Симеон II

| от Grey Geezer, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons |

След раждането на Симеон, Борис III изпраща офицер от военновъздушните сили до река Йордан, за да вземе вода за покръстването на малкия в православната вяра. Но Симеон няма да има дълго детство…

Той е определен да се възкачи на трона на 28 август 1943 г. след смъртта на баща си, който току-що се е завърнал в България от среща с Адолф Хитлер. Тогава в цяла България започва мащабна медийна кампания в името на царя за поддържане на националния дух в тежките военни времена. Тъй като Симеон е едва на 6 години, чичо му княз Кирил, министър-председателят Богдан Филов и генерал-лейтенант Никола Михов от българската армия са назначени за регенти.

При неговия баща България неохотно се присъединява към силите на Оста през Втората световна война, но успява да запази дипломатически отношения и със Съветския съюз. Но въпреки тях, на 5 септември 1944 г. Сталин обявява война на България и три дни по-късно Червената армия навлиза в страната, без да среща съпротива. На следващия ден, 9 септември 1944 г., принц Кирил и регентите му са свалени от власт – чрез подкрепен от Съветския съюз преврат – и арестувани. Тримата регенти, всички членове на последните три правителства, депутати в парламента, началници на армията и изтъкнати журналисти са екзекутирани от комунистите през февруари 1945 г.

BASA-3K-15-302-13-Simeon-The Prince of Turnovo

Снимка на новородения престолонаследник княз Симеон Търновски

Кралското семейство – царица Джована, Симеон и сестра му Мария-Луиза – остава в двореца Врана край София, а същевременно са назначени трима нови регенти: Тодор Павлов, Венелин Ганев и Цветко Бобошевски.

На 15 септември 1946 г. се провежда референдум в присъствието на съветската армия, който довежда до 95,6% одобрение за република и до премахване на монархията.

На 16 септември 1946 г. царското семейство е изселено от България, като му е дадена възможност да вземе голямо количество от имуществото си със себе си във влаковата композиция. Те първо отиват в Александрия, Египет, където в изгнание живее бащата на кралица Джована, Виктор Емануил III, бивш крал на Италия. Там през 1951 г. Симеон учи във Виктория Колидж (заедно с престолонаследника на Албания – принц Лека ). През юли 1951 г. диктатурата на генерал Франсиско Франко в Испания дава убежище на семейството.

4-ти селскостопански културен и национален събор, 28 – 29 август 1938 г., гр. Варна

В Мадрид Симеон учи във Френския лицей. На 16 юни 1955 г., когато навършва 18 години, в съответствие с Търновската конституция, той прочита прокламация към българския народ, с която се обявява за цар на България, потвърждавайки волята си да бъде цар на всички българи и да следва принципи, които по това време противоречат на престъпния комунистически режим в страната. През 1958 г. той се записва във Военната академия и колеж Valley Forge в Съединените щати, където е известен като „Кадет Рилски № 6883“ и завършва като втори лейтенант. Отново в Испания (между 1959 и 1962 г.) продължава с образованието си – учи право и бизнес администрация.

Така Симеон става бизнесмен – и в продължение на 13 години е председател на испанския филиал на Thomson, френска група за отбрана и електроника. Бил е и съветник в секторите на банкирането, хотелиерството, електрониката и кетъринга.

2017-07-04-MMPF-WP-IMG 7681 (retouched)

На 21 януари 1962 г. Симеон се жени за испанската аристократка, доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Двойката има пет деца – четирима сина: Кардам, Кирил, Кубрат и Константин; и дъщеря Калина, всички от които впоследствие се женят за испанци.

Всички негови синове носят имена на български царе, а дъщеря му носи българско име. Но само четирима от единадесетте му внуци носят български имена: Борис, София, Мирко и Симеон.

Кардам за жалост почива през 2015 г. Но преди това се жени за Мириам Унгрия и Лопес, с която имат двама сина – Борис и Белтран. Кирил се жени за Мария дел Росарио Надал и Фустер де Пучдорфила. Двамата имат две дъщери – Мафалда и Олимпия, и един син – Тасило. Кубрат се жени за Карла Мария де ла Соледад Ройо-Виланова и Урестаразу и заедно двойката има трима сина – Мирко, Лукас и Тиршо. Константин-Асен и съпругата му Мария Гарсия де ла Расила и Гортасар имат близнаци Умберто и София.

Калина сключва най-популярния сред българския народ брайк – за Антонио Хосе „Китин“ Муньос и Валкарсел. Двамата имат един син Симеон Хасан Муньос.

 
 
Коментарите са изключени за Кратка история на ранните години на Симеон II

Повече информация Виж всички