Кармен Дел Орефиче – Ролс-Ройсът на всички модели

| от Вучето |

С осанката си на порцеланова статуетка, симетрично одухотворено лице и достолепно излъчване на кралска особа тя е въплъщение на перфектната жена… на всички времена! Защото става въпрос за единствената, неповторимата, неподвластната на времето и природните закони Кармен Дел Орéфиче.

По-известна по света като Дел’Орефис (заради неправилно транслитериране на италианската й фамилия) тя е най-възрастният работещ модел в света – факт, с който разбива на пух и прах всички представи и стереотипи за моделстването.

И как не! В професия, в която някои 25-годишни вече са считани за “стара стока”, със своите внушителни 88 години (навърши ги на трети юни т.г.) Кармен продължава да удивлява и зашеметява както на дефилетата на висша мода, така и в сесиите на знакови модни фотографи от миналото и сега като Сесил Бийтън, Норман Паркинсън и Ричард Аведон. Всъщност когато човек вижда нейни фотографии за първи път, няма как да не си помисли: “Ама как само е играл Фотошоп-ът!”, просто защото мозъкът отказва да приеме факта, че на такава преклонна възраст човек може да изглежда по ТОЗИ начин и да работи ТАКАВА работа, а не да доизживява дните си в някой дом за възрастни хора като играе канаста с другите старци и предъвква пържената си филийка с пълен комплект изкуствени зъби.

Evening Sherri Hill - Runway - Spring 2012 Mercedes-Benz Fashion Week

Само че няма лъжа, няма измама. И Фотошоп няма. Никой все още не е разкрил тайната на дълголетието и външността й, а единственото признание, което журналистите са успели да изкопчат от нея по този въпрос е, че единствената козметична интервенция, която си е правила през годините, за да поддържа безупречната си лицева структура, са подкожните инжекции със силиконови филъри.

Почудих се откъде да започнем разходката из дългия и безкрайно интересен живот на тази необикновена жена и реших, че най-подходящата отправна точка е моментът, в който Кармен е забелязана от ценителското око на съпругата на фотографа Херман Ландсхоф.

Когато това се случва, 13-годишната Кармен тъкмо слиза от автобуса на спирка в Долен Махнатън. Годината е 1944-а. Още на следващата година тя вече позира не на кого и да е, а на Салвадор Дали – сериозен ангажимент, за който ексцентричният художник й подарява своя картина в допълнение към хонорара от седем долара. Момичето е повече от благодарно за дадената й възможност да изкара малко пари, понеже много добре помни недоимъка по време на Голямата Депресия. Освен че са много бедни, родителите й (бащата е италианец, а майката – унгарка) постоянно се разделят и събират, крещят си, после се обичат и изобщо в дома на Дел Орефиче е пълна лудница. Затова и Кармен прекарва по-голяма част от детството си в приемни семейства или при роднини. Докато не заживява само с майка си.

cd42a-carmen-dell-orefice-by-irving-penn-vogue-1946

Първият си договор с Vogue подписва, когато е на 15. Надницата й е фиксирана на 7,5 долара на час. Първите й фотографии като професионален модел се появяват на страниците на списанието през декември 1947 г., на които тя позира като приказното дамско трио: Червената Шапчица, Снежанка и Пепеляшка. Въпреки че и след това продължава да получава ангажимента за фото-сесии, Кармен и майка й все не успяват да се измъкнат от капана на бедността и си докарват странични доходи като шият дрехи. Кармен е постоянно гладна, а недохранването забавя физическото й развитие. Нищо чудно, че в един момент Айлийн Форд, шефката на Ford Models, отказва да я представлява, а Vogue губи интерес към нея и прекратява договора й.

Кармен тръгва по лекари. Предписват й стимулиращи инжекции, които да отключат забавения пубертет. Когато най-после тя “налива” малко форми и тялото й става по-женствено, започва да се снима за каталози за бельо. Надницата й се вдига на внушителните 300 долара на час. През 1953 г. Айлийн Форд поглежда с нови очи на слабото девойче, което преди това е разкарала с лека ръка, и му предлага да сключи нов договор с нейната прочута модна агенция.

06-carmen

И ах, как само парите и красотата дават крила! Понеже вече не й се налага ежедневно да мисли за прехраната, Кармен най-после може да му отпусне края и да заживее живота си на пълни обороти. Разцъфналата й женственост, както и по подразбиране секси професията, която упражнява, неминуемо започват да привличат интереса на мъжете. Уви, когато хормоните се разбушуват, разсъдъкът буксува на заден план и затова Кармен лесно се хваща на въдицата на първия си съпруг – Бил Майлс. Човекът е пълен ненормалник и безскрупулно експлоатира финансово младата си съпруга. Прибира всичките й чекове от агенцията и й оставя едва по 50 долара “джобни”. Въпреки че са женени отскоро, Майлс успява скоростно да я забремени, но Кармен не е толкова наивна, колкото изглежда и скоро след като дъщеря им Лаура се ражда, слага край на просъществувалия едва година брак.

Минават пет години до следващата сватба. Този път за фотографа Ричард Хайман. Жени се за него шест месеца след първата им среща. Толкова е щастлива, че е намерила човек, на когото да се посвети, че заявява намерението си да изостави моделството. Случилото се в резултат на това нейно решение е доказателство, че хората по принцип са склонни да правят едни и същи грешки. И да обикват едни и същи хора! За съжаление, и Хайман се оказва печалбар на гърба на жена си като предишния съпруг и след като тя обявява публично намерението си да се пенсионира, той я напуска. Така този брак дори не изкарва и цяла година. Но поне този път Кармен не е бременна! Хубавото на развръзката този път е, че след развода Кармен решава да се върне към моделството най-вече, понеже е останала без средства. Това решение обаче предопределя живота й през следващите 50 години.

Третото “подхлъзване” на любовния фронт на Кармен Дел Орефиче е през 1963 г., когато решава да се омъжи за младичкия архитект Ричард Каплан. Всъщност този трети (и последен!) брак на красивата нюйоркчанка трае забележително дълго на фона на предходните два – цели 11 години. Но когато и той приключва, тя няма търпение да се влюби отново. Обектът, който попада в полезрението й този път, е популярният телевизионен водещ Дейвид Съскинд. Ще си кажете, “Е, поне е сменила Ричардовците с Дейвид!” Така е наистина, а и изглежда, че, въпреки голямата възрастова разлика помежду им, това вече наистина е нейният човек. Обаче Съдбата пак се проявява като кучка и слага край на живота на Съскин, преди още двамата да успеят да узаконят връзката си. Водещият умира от масивен инфаркт през 1987 г.

tspa_0027011f

И така, в края на 80-те Кармен отново е сама и… по-разорена отвсякога, защото е изгубила стотици хиляди долари от неблагоразумни игри на стоковата борса. Обратът настъпва през 94-а, когато с малкото й останали пари, както и с финансовото рамо, което новото й гадже Норман Леви й удря, тя прави рискова инвестиция в брокерската компания на Бърни Мадофф. Сделката се оказва повече от успешна и най-после всички са доволни – Кармен, Леви, Барни и съпругата му Рут. Четиримата си стават много близки и през следващите 12 години не спират да купонясват заедно по разни яхти и тузарски курорти, пилейки купища пари.

Явно индсутриалните количества шампанско, дрога и купон идват малко в повече на 93-годишния Леви, защото той скоропостижно си отива през 2005 г. Мадофф е посочен като изпълнител на завещанието му и след като го “изпълнява”, се оказва, че Кармен е останала на сухо. И не просто не е получила и цент от наследството в размер на 244 милиона на годеника си, а самата тя е станала обект на финансова измама в огромни размери. Изгубила всичките си спестявания във финансовата схема на уж близкия си приятел Бърни, за втори път в живота си моделката е разорена. Заради тази и други далавери, Мадофф е осъден на 150 години затвор и глоба от 17, 179 милиарда долара. Но това, както се казва, е тема за друга история. Не нашата.

А нашата, или по-точно историята на Карман Дел Орефиче, продължава така.

77af79817d6e39010ec5c99bd1f9ddcc

За последните 20 години Кармен се появява на кориците на повече списания, отколкото през който и да е друг период на живота си. Самата тя е наясно с факта, че заради възрастта си, белите си коси, които са запазената й марка и редица други качества, е успяла да създаде своя собствена професионална ниша, до която нито един друг професионален модел не е успял да се домогне. На това именно тя дължи невероятния й кариерен успех. Разбира се, нищо вече не е такова, каквото е било някога, но Кармен се грижи така добре за тялото и духа си, че нищо чудно да продължи да моделства и когато е на 100.

Запитана от журналист на New You какъв е сутрешният й режим, тя отговаря така: “Първо се изправям полека, докато преценя в какво състояние са ставите ми. Докато съм още в леглото, сгъвам и разгъвам колената си и се разтягам добре. Това е моят начин да поздравя всяка една част на тялото си и да го подготвя за предстоящия ден. После пия вода, понеже чувствам не само устата си, но дори и очните си ябълки сухи и дехидратирани. Изобщо опитвам са да обърна внимание на цялата “машинария”. После ставам, правя си чай и си пускам радиото на джаз станцията. Докато чакам чайникът да заври, скачам на велоергометъра за няколко минути.”

MBFW Spring 2013 - Official Coverage - Best Of Runway Day 5

На въпроса как са нещата в секса и дали още го практикува, тя възкликва със смях: “Ама моля ви се, разбира се, че правя секс! Защо да се отказвам от него? Все едно да се откажа да дишам. Ако имаш стар Ролс Ройс в гаража, няма ли да пъхнеш ключа в стартера от време на време, за да се увериш, че моторът все още работи добре?

За моторите, карбураторите и другите автомобилни джаджи не мога да кажа нищо, обаче за живота и кариерата на Кармен мога. И то е, че от всички модели, някога дефилирали по тази земя, тя е единствената, която може да бъда сравнена с Ролс Ройс. И чак после идват другите модели… и човешки, и автомобилни.

 
 
Коментарите са изключени за Кармен Дел Орефиче – Ролс-Ройсът на всички модели

Повече информация Виж всички