Как Виктор Орбан ще изнудва ЕС през следващите няколко години

| от |

В края на миналата година, когато Виктор Орбан успя отново да грабне светлината на прожекторите в Европейския парламент, мнозина не се изненадаха от фактите. Унгарският министър-председател най-често намира всякакви начини, за да блокира помощи за Украйна, да говори срещу ЕС и дори да заплаши, че ще напусне съюза.

Последното беше посрещнато с много сериозни овации, след като повечето страни му припомниха, че е свободен да си ходи, когато пожелае. Този път, унгарският министър-председател заяви, че Украйна е твърде корумпирана и ще бъде само финансово тегло на останалите страни.

Няколко месеца по-рано, когато Унгария прави друг формат – подготовка за заминаването пред Европейския парламент, Орбан изказва съвсем друго притеснение, което няма нищо общо с корупцията в Украйна.

Неговото притеснение е друго, ако върнем лентата лесно можем да забележим, че на срещата на ЕС, състояща се на 23 март, Унгария прави среща със своите политици някъде на 20 март, посочвайки какво точно ще се случи на въпросното събитие, няколко дни по-късно. Именно тогава започва да се говори за влизането на Украйна в ЕС.

По мнението на Орбан и неговото разузнаване, очевидно, ЕС ще започне да говори с Украйна за присъединяване. Това ще постави Зеленски в много по-сериозна и благоприятна ситуация, позволявайки му да подсили своята политическа позиция. Самата кандидатура на Украйна за ЕС е подадена в началото на 2022 и то преди да започне войната, през 2023 г. започват преговорите, а президентските избори ще се случат през 2024 г. (поне това е официалната версия).

Орбан автоматично заявява, че преговорите няма да минат толкова гладко и ще изисква от Украйна да възстанови правата на унгарците, които те са имали през 2015 г. Унгарският министър-председател нямало да разглежда никакви други предложения относно малцинствата в Украйна, тъй като не бил сигурен как щели да работят в бъдеще.

И въпреки тръшкането като на малко дете пред витрината на магазин с играчки, Виктор продължава да вярва, че неговата интервенция и намеса ще доведе до някакви резултати и още по-важното е, че най-вероятно ще успее да забави периода още малко. Преди всичко, посочва, че има геополитически риск за Украйна да се превърне в център на сили, които ще се диктуват от САЩ, както военно, така и икономически.

Северната централа Европейска зона е включена, поне според Орбан, с три Балтийски страни, Полша и Украйна, които са лишени от своя територия, включително и Румъния, която се страхувала от Русия и поддържа по-топли отношения със САЩ. Нещо друго е, че Орбан продължава да твърди, че в Беларус има сериозна опозиция и се готви следващата цветна революция, отново подпомагана от запада, а след това ще започне и доставката на оръжия, които най-вероятно ще направят силите на САЩ още по-сериозни.

Орбан продължава своето дълбоко съчинение, посочвайки, че популацията на Балтийските страни, Полша и Украйна, реално е по-голямо от това на Франция, следователно точно тези страни ще започнат да диктуват правилата и фокусът ще се отмести по-далече от реалния запад в Европа. Другото притеснение на унгарецът е, че инвестицията от милиони американски долари на тази територия ще започне да променя икономиката в Европа още по-значително. Това пък, можело да измести фокуса от Германия като силна страна в ЕС.

Всички тези предупреждения и легенди, които по някаква мистична причина са заплаха за Унгария, поне в главата на Орбан, реално остават игнорирани. Други страхове на видния унгарски политик са обвързани с обръщането на икономиката от Запад към Китай, включително Китай, където демографските причини са повече от очевидни. И за капак на всичко, когато най-накрая завършва дълбокото разсъждение, Орбан говори дори за отношения с Русия, които ще поставят началото на новите охранителни граници.

Историята продължава напред с покана за разговори през ноември 2023 г. След като всички страхове на Орбан не сработват и са игнорирани, той започва да говори за унгарското малцинство в Украйна.

Преди изобщо да се стигне до нова кавга, Украйна приема няколко нови закона, които уреждат въпроса с малцинствата, но това не е достатъчно за Орбан, той дори не е съгласен с факта, че всяко дете, което иска, може да учи унгарски език в украинско училище. С минаването и на този проблем, другарят Орбан продължава да вади зайци от шапката си, този път с изиграването на картата, че Украйна не е готова за ЕС, тъй като е твърде корумпирана.

Освен това не бил доволен, че тъй като вече имало американски фирми, които могат да обработват земя в Украйна, парите от ЕС ще отивали директно в американския джоб, Орбан не бил доволен и от факта, че средствата под формата на европейски помощи били и много по-сериозни за Украйна, отколкото за Унгария. Малко по-късно дори е изпратил писмо, с което говори за премахването на въпроса от дневния ред на Европейския парламент, ориентиран именно към разглеждането на кандидатурата на Украйна.

По време на гласуването дори напуска залата, но след това гласува още един път, този път за идеята, че помощите на Украйна могат и трябва да се разглеждат на годишна база, а не за цял период. Това, което най-вероятно няма да изненада никого е, че по този начин Унгария ще си остави отворена врата да изнудва ЕС всяка следваща година, както и евентуално да бъде втората страна, която да напусне ЕС, използвайки гениалните стъпки на Орбан.  

 
 
Коментарите са изключени за Как Виктор Орбан ще изнудва ЕС през следващите няколко години

Повече информация Виж всички