Илон Мъск се превърна в герой за Украйна, а след това и в герой на Русия, а зад всичко това стои Starlink

| от |

Създателят на Tesla, SpaceX и към днешният ден – собственик на бившата Twitter платформа – Илон Мъск, продължава да е особен хамелеон на политическата сцена. Впрочем, трудно е да се каже, че е точно политическа сцена, но бизнесменът продължава да е особен фактор в редица събития, включително и войната в Украйна. Мъск претърпя много тежка метаморфоза през последните две години и вече е почти невъзможно да се открие неговата гледна точка или идеология зад всичко, което се случва на този етап.

Нека обясним малко повече, когато войната избухна, Мъск се превърна в истински герой за Украйна. Мнозина успяха да видят благодарствения туит на Зеленски за изпращането на Starlink директно над територията на Украйна, както и за предоставянето на достатъчно апаратура за използването на тази връзка.

През следващата година започнаха и драстичните промени. Мъск изведнъж се превърна в собственик на Twitter, а с това започнаха и новите наративи – да се спрат помощите за Украйна, да започне да се мисли за мир и дори да се споделят мненията на крайни републиканци, които често пеят една и съща кремълска песен. Starlink в цялата операция започна да се появява почти навсякъде като фактор, но още по-важното е, че и редица други горещи точки на планетата са започнали да се доверяват на тази технология, като има снимки на жители от Газа, които използват терминалите на Мъск, за да използват интернет връзка.

Не е много трудно да открием, че Илон има доста сериозно влияние в бизнес индустрията, макар и през последните години да виждаме някои проблеми. Неговите автомобили се продават, но последното творение – Cyber truck – има колебливи оценки. Интервенцията му в туитър и превръщането на тази платформа в нещо съвсем различно – лаборатория за тролове на най-различни теми – драстично се отдалечи от идеята за свобода на словото. За капак на всичко, все по-често се забелязва, че Илон е човекът, който от герой на Украйна, бавно и сигурно върви към други отбор, превръщайки се в герой на Кремъл.

Причината за последното твърдение е, че според украинското разузнаване, руските сили вече са успели да се сдобият с хардуера за употребата на Starlink. Тъй като не е трудно да се открие, че има доста компании, които свободно доставят тази технология и могат да продават, подобни твърдения изобщо не са изненада.

Ако не знаете какво точно е Starlink, това е технологията, която осигурява интернет връзка и стои напълно независими от всички мобилни клетки и други проблеми, които повечето познават като „обхват“. Не е известно колко са сателитите, но се твърди, че основният им брой е около 5000 около земната орбита, а това е напълно достатъчно, за да се достави мрежа на почти целия свят.

С първият ден на войната, сателитите на Мъск бързо се разпределят над Украйна, а изпратеното оборудване позволява на украинците да използват мрежата и да имат очи и уши навсякъде. Тук не говорим за употребата на шпионски сателити, но когато има мрежа, бойните единици могат да си комуникират, а с това да се поддържа и необходимата логистика. Украйна остава сляпа още в началото на първия ден, но до вечерта успява да прогледне и да води своята война.

От една страна ще открием, че Мъск може да се смята за официален спасител на Украйна. Всичко изглеждаше повече от розово, но мотивите на милиардерът започнаха да се променят. Всяко следващо изказване започва да посочва, че той самият е направил грешка в предоставянето на помощи. Последните изненади дойдоха с политически разговори и подкрепата на Доналд Тръмп, което е доста странно по редица причини, но точно за тях ще си говорим малко по-късно.

Имаше моменти, в които самият Мъск започна да иска пари от украинците, което се появи точно във времето, когато САЩ и Европа започнаха да финансират Украйна и да предоставят оръжие. Оказа се, че Илон няма нищо против да бъде герой, но още повече няма против да бъде и добре платен. И днес, след като получава доста сериозно финансиране именно от Пентагона, милиардерът продължава да недоволства.

Мъск изведнъж става не просто закрилник на Путин, но и един от неговите най-ревностни drug. Обяснявайки много добре, че руският президент няма да изгуби и се намира в позиция, в която не му е позволено да изгуби. Ако не е Владимир Путин, твърди милионерът, то най-вероятно ще е някой много по-жесток. Ухажването идва от двете страни, тъй като руският първи е ласкал много пъти собственика на туитър. Всичко това се превръща в един атрактивен и нежен броманс, в който двама силни демонстрират своята твърдост.

С промяната на гледната точка, защото всички искат да чуят другата гледна точка, украинците признаха, че Starlink работи много по-ограничено и всичко това се случва благодарение на контрола върху мрежата. Многократно е имало настъпления от страна на Украйна, които се озовават в неизгодна позиция, тъй като мрежата просто не работи. Няколко пъти има желание да се използва Starlink над Крим, но комуникацията винаги се орязва, поради простата причина, че Мъск не предоставя услугите си извън фронта.

Оказва се, че технологията е от особено значение и за двете страни, но защо за двете?

През последните няколко месеца се оказа, че Starlink оборудване може да се закупи от китайски сайтове, а това спокойно подсказва, че същата технология може да се озове в руски ръце. Логично е, че подобна стъпка би поставила Мъск в много неизгодна позиция, тъй като САЩ санкционира редица компании за предлагане на своите стоки и услуги в Русия. Мъск все още продължава да стои по-далече от този скандал и предоставената информация идва от украинското разузнаване, но не и от друг независим източник.Очевидно е, че Русия може да доставя чиповете си през трети фирми, без да се изправя директно срещу санкциите. Никой не е попитал Мъск за локацията и продажбата на необходимия хардуер на Starlink.

Starlink се доказа като особено ефиксна и работеща система за Украйна, която има много по-малко амуници и техника, с която да се сражава. Точно по тази причина и всеки снаряд трябва да бъде ефективен. Благодарение на тази мрежа, дроновете могат да летят съвсем свободно и да правят снимки, а след това да се насочват и бойните действия. Мрежата е от ключово значение за този конфликт.

След промяната на цялото статуктво и чуването на другата гледна точка, Мъск се сдоби с партньор, който никой друг не иска до себе си. Именно туитър се превърна в платформа, осигуряваща огромна руска пропаганда и предлагаща най-различни интересни елементи. Има една подробност, никой не знае какво точно получава собственикът на SpaceX от Кремъл.

Тъй като самото поведение на милионерът се промени драстично, все повече хора гледат на него като на наивник, опитващ се да извлече максимума от една ситуация, което също не е изненада, все пак ще открием, че няма военна индустрия, която да не е на абсолютна печалба от началото на този конфликт.

Правилата на войната се променят и Мъск е знаел това много добре. При всяка една война, без значение дали ще говорим за Украйна или Израел, винаги комуникационните линии са първото, което ще пострада. Мъск, за добро или лошо, е единственият човек, който притежава тази технология и точно по тази причина диктува правилата.

Откровено погледнато, Мъск продължава да бъде един от най-трудните хора са разкодиране. В началото беше герой на един цял народ, а сега е геополитическа фигура, която извлича максимума от всичко възможно.

Точно Starlink се превърна в златната кокошка. Въпреки високите очаквания към SpaceX, Starlink повиши своята стойност и започна да пълни касата. Оценката за последните 12 месеца на Starlink е близо 180 милиарда долара, което я прави една от най-бързо растящите компании и една от особено важните във военни конфликти. Без значение дали искаме или не искаме да го признаваме, Мъск е единственият, който притежава подобна техника. А когато можеш да си единственият на пазара, определянето на правилата става само от теб и очевидно точно това е мантрата на Мъск.

 
 
Коментарите са изключени за Илон Мъск се превърна в герой за Украйна, а след това и в герой на Русия, а зад всичко това стои Starlink

Повече информация Виж всички