Евгени Пригожин се издига все повече в йерархията – от президент на Украйна към президент на Русия

| от |

Те бяха малките зелени човечета от популярната анонимна частна компания „Вагнер“. Да, това изречение изглежда не просто абсурдно, а напълно недопустимо. Причината е, че военната компания „Вагнер“ е известна като всичко останало в Русия – една добра реклама и никакво изпълнение. Те станаха популярни в Крим, а след това и в Сирия, започнаха да демонстрират активност в централна Африка. Рекламираха се като универсалният холивудски войник, който трябваше да унищожава с поглед противника. Това беше рекламата на Евгени Пригожин, а след това дойде катастрофата.

През декември журналисти като Уил Браун се озовават на източния фронт в Украйна. Преминавайки през линиите, Браун попада на Дмитри Мрачник. Преди войната е бил татуист и производител на обувки. Дълбоко в гората на Източна Украйна, той признава, че това не прилича на война, а на видео игра, в която героят използва леката картечница, за да прерязва на две вълните от противници. Дмитри не се страхува да опише руската армия като вълна от зомбита, която просто не се изчерпва.

От другата страна на фронтовата линия ще се намерят и зомбитата, които реално са представителите на Вагнер. Те включват 100-ци осъдени затворници, залагащи своя живот за малко повече свобода. Преди една година са търкали нара, а сега са основното звено или можем да кажем, бяха основното звено на армията. Те не струват нищо, следователно получават много малко военно оборудване, а ако вярваме на последните новини, в някои отчаяни битки са стигнали до битка с лопати и сопи.

През последните няколко месеца именно численото превъзходство е в основата на тази военна компания. Твърди се, че са изпратени около 50 хиляди затворника, които са преминали много бързо тренировъчния лагер и сега трябва да скочат смело в месомелачката. Мнозина вече са усетили грозната целувка на войната и не са сигурни, че изобщо биха могли да се завърнат. Театърът на бойните действия се води в Бахмут и Соледар, точно тук Русия хвърля всичките си сили, макар и за мнозина да е нелогично да се инвестира такава сила за град без особена стратегическа стойност.

Именно тук Валери Пригожин трябва да демонстрира своята невероятна военна тактика и да оправдае своите качества. Вагнеровците са участвали в най-различни фронтове и често се смятаха за хората, които след половин час са взели Киев и вече са готови да създават новото правителство. Тук обаче се оказа, че има един голям проблем – новите кадри не могат да се справят във война, което е изненада. На 10 януари Пригожин, популярен още като продавач на хот-дог с малка сергия в Санкт Петербург и история достойна за филмиране в Нетфликс по пътя към милионите, официално заявява, че в битката в Соледар е спечелена.

По неговите думи там не са участвали никакви руски сили, а само наемници. Гордият победител и пълководец залива цялата социална мрежа, като последната изцепка беше обвързана с факта, че ще се кандидатира за президент на Украйна след войната. Точно тази кандидатура бихме искали да видим, ако до тогава не залитне през прозорец, не пие чай или евентуално не попадне в шамански ритуал в някое мазе на Москва.

Пригожин не спира да изненадва, през февруари беше качен в Су-24 и обясняваше, че предизвиква Зеленски на въздушен бой, за да може веднъж завинаги да се реши тази война. Докато Вагнер търпят тежки загуби, Пригожин използва всяка налична карта от арсенала на шоу програмата си. Пригожин пазеше всичко в тайна и дори съди журналист, който го обвързва с Вагнер, а днес признава, че е основен идеолог на тази компания.

По думите на Елиът Хигинс от разследващата група на Bellingcat, хаосът в Русия достига такива величини, че всеки се опитва да се изкачи по-високо в стълбата и да се окичи с повече злато, отколкото може да носи. Тази възможност се случва веднъж на 100 години, следователно не виним дори Пригожин за неговите клоунски програми. Хибридната война на Русия е известна в цял свят, а именно от там, въпросният генералисимум е успял да измисли една особено добра кариера.

След някои военни маневри, успешна кетъринг компания и създаването на ферма за тролове в интернет, позната като Internet Research Agency, този човек може да се похвали като кралят на измамата и дезинформацията. Пожелаете ли да очерните живота на някого, това е личността, която винаги ще намери начин да залее света с дезинформация. Всички успехи от пропагандата постави криле на Пригожин, за да продължи да вирее високо и лека полека да приема съдбата на Икар. Дмитри Уткин също се прояви покрай него като бивш военен офицер и почитател на Хитлер, впрочем не се изненадвайте, че Вагнер носи това име, все пак руските частни наемници много добре знаят кой е любимият композитор на фюрера.

След проявите в Крим, където малките зелени човечета помагаха за разоръжаването, последваха изяви в Либия, Централната Африканска република и Мали. Съществува дори онлайн сайт с името „All Eyes on Wagner“, където разследващи журналисти обръщат много внимание на активността на наемниците, както в Африка, така и в Европа.

През 2018 г. са извършени три покушения над руски журналисти, които са разследвали военната групировка, но преди да напуснат този свят, въпросните са стигнали до заключението, че компанията има високи интереси към злато, диаманти и уранови мини в Централната Африканска република. Благодарение на интернет и свободните сателитни снимки, някои от журналистите следят движенията на военните структори и така създават друга интересна платформа „Галактиката на Вагнер“.

В Африка и Близкия изток ще забележим, че наемниците се крепят в три различни зони, но продължават да контактуват активно. Първо се правят на наемници, които идват с добри намерения и гаранция за сигурност на правителството. След това се формират компании, които на местно ниво започват да предлагат своите услуги и накрая защитават единствено диамантната индустрия, петрола, газа и златото, което може да бъде извлечено от страната. Всичко това се случва, докато същите наемници получават и заплати от правителството, което ги наема.

След установяване на всички точки, идва време за активиране на пропагандата и поддържането на напрежението в интернет. Днес войниците на Вагнер провеждат тренировки с армията на Централната Африканска република. Целта на цялата тренировка е да се създаде достатъчно добър опит за отхвърлянето на партизани. Освен това има и други изненади, в магазините на страната се наблюдава и доставката на две нови водки и бира.

Едно от общите занимания на Вагнер е, че където и да отидат, винаги следват разнообразни ужаси. Присъствието им води до избиване на цивилни, изнасилвания и други престъпления. В този ред на мисли е логично да напомним, че компанията не е променила практиките на Съветската армия и продължава да работи по най-познатия начин. Кремъл винаги отрича всякакви връзки с тази организация, поне до май 2022 г. с последното изказване на Лавров, където същият твърди, че тази организация няма нищо общо с Руската федерация.

По същото време наемниците са обвинени в нападението на родилен дом в столицата Бангуй на Централната Африканска република. Отново там са записани показания на пострадали жени от изнасилване, както и на жени, които преди дни са родили.

До този момент е логично да забележим, че руската йерархия е много сложна за проследяване, но целта на наемниците е да успеят да се докопат до ресурсите и бързо да установят своя собствен ред, възползвайки се от слабостите на една страна. Всички линии и дейности водят в една посока – Пригожин. Кремъл твърди, че Вагнер нямат нищо общо с руската армия, но британското разузнаване посочва, че местата за провеждане на тренировки винаги е на полигоните на руското министерство на отбраната.

През 2021 г. г-н Хигинс е съден от Пригожин, защото е заявил в серия от туитове и няколко материала, че има връзка между милиардера и компанията Вагнер. Пригожин има присъда във Великобритания за чуждестранна военна намеса с помощта на наемници в Либия, а малко след това успява да заобиколи санкциите си, използвайки някои от най-добрите адвокати във Великобритания.

С началото на инвазията, адвокатите на готвача на Путин се отказват от делото и спират да работят за него. Това обаче коства сумата от 70 хиляди паунда на журналиста, който по всякакъв начин се опитва да докаже истината.

С началото на войната стана ясно, че около 400 наемника от частната компания са били откарани от Африка в Украйна. Тяхната задача, поне по думите на издание Times в Лондон, е да елиминират Зеленски и неговите подчинени. С развитието на войната, различни източници показаха, че участието на Вагнер е налично в някои от най-жестоките битки и конфликти. А това вдигна завесата над Пригожин. Милиардерът започна да прозира изключително сериозно и с това да се превърне в един най-мразените хора в света. До юни е получил награда „Герой на Русия“, която е закичена именно от руския първи.

Бившият автор на речите на Путин – Галямав заявява, че всичко се променя с невероятна скорост, особено след като руската армия се проваля. Путин има отчаяна нужда от спасител и Пригожин се предлага на царя с надеждата, че ще спечели още по-добри позиции. Не се изненадвайте от факта, че преди това същият готвач е известен с факта, че е използвал всички облаги от системата на Путин, за да трупа своите блага.

Всеки път, когато е потърсен, той трябва да се явява като вярното куче, което да решава проблеми, а през лятото стана ясно, че армията има сериозна нужда от човешки фактор, следователно Пригожин се отзовава. През септември същият герой побърза да събере затворниците и да предложи 6 месеца служба в замяна на свободата. Само няколко дни след това стана ясно, че същият този човек ще признае, че е основателят на военната компания и е горд от факта, че неговите войници носят хаос навсякъде, където се озоват.

До зимата на 2022 г. става ясно, че това е военната горда машина на Руската федерация, която до този момент беше многократно отричана и отхвърляна. Нещо повече, Пригожин вече е доволен от факта, че сякаш достига върховете на стълбицата, която катери от последните 32 години.

Олга Бихар е офицер от Украйна, а преди това е работила като адвокат. След войната е помогнала на нейното дете и роднини да напуснат, а след това се е записала в редиците като доброволец. По думите ѝ, повечето вагнеровци са много по-различни от показваната онлайн пропаганда в Бахмут. Повечето изпратени на фронта са убийци, престъпници и изнасилвачи, лишени от всякакви човешки качества. Те или ще спечелят свободата си или ще получат куршум в главата, но и в двата случая не се отказват от идеята.

След едно сражение Дмитри Мрачник отива да види противника и осъзнава, че войникът на земята няма руска униформа или нашивки, той е облечен в дрехи за лов, които могат да се закупят от магазинната верига. Лицето на една от жертвите е състарено и прилича на 70-годишен старец, докато тялото говори за по-скоро 50-годишна възраст. Това са хората, които Пригожин е успял да извади от затвора и да използва на фронта. Докато Пригожин се опитва да спечели позиции, руската армия не може да се довери и не може да признае ефективността на Вагнер.

В Телеграм ще забележим, че Пригожин не спира да обяснява как армията се опитва да открадне неговата победа. В момента обаче е личност, която трудно може да се игнорира. Възможно ли е този човек да се опитва да е наследник на Владимир Путин? Анализатори като Абас Галямов твърдят, че в момента се изгражда имидж на готвача, който директно да атакува слабостите на Путин. Към този момент е видимо, че същият наистина използва позициите да продължава да гради образа си и отново подхваща свръхчовешките качества. След като генерал Герасимов продължи да критикува военните действия, Путин реши да го назначи като лидер на армията и главен стратег на военните действия в Украйна.

След различни активности, пропагандната руска медия започна да намалява вниманието към наемниците, а събирането на затворници се успокои за известно време, а и сега вече има ново твърдение, което не може да се потвърди – Пригожин е готов да отвори лудниците и да използва хората там. Това все още не е потвърдено, но е въпрос на време да видим колко отчаяни са мерките на фронта. Последните оплаквания и жалби на Пригожин са обвързани с факта, че няма муниции, няма и достатъчно бронежилетки – елементи, които липсват и при редовната армия, а критиките изобщо не намаляват в Телеграм, където все още се чува неговият глас.

По думите на анализатори, следящи действията на Вагнер и самия Пригожин, това е продукт на системата на Путин, която през послендите десетилетия изпълнява команди и мокри поръчки от всякакъв вид. Той, както много други олигарси, не могат да виреят свободно, след като носят най-строгата кремълска каишка. Загубите в Украйна не го притесняват особено, защото същият продължава да граби с пълни шепи от африканския континент и практически навсякъде, където все още се намира.

Активност на Вагнер по света.

Хора като Кандис Рондо продължават да твърдят, че Пригожин е инструмент за докарване на приходи от Африка и Близкия изток. Благодарение на него се запълват дупките, причинени от санкциите. През 90-те години наблюдавахме една бърза чистка на олигарси в Русия, през 2003 г. започна новото формирование и търсене на по-специални кадри, а сега Пригожин катери нови висоти и е готов да продължи своята кампания за правилни позиции. Това не означава, че се е бетонирал, никога не е ясно кога ще прелети през прозореца на дома си или дори от болницата. Вариациите са най-различни.  

 
 
Коментарите са изключени за Евгени Пригожин се издига все повече в йерархията – от президент на Украйна към президент на Русия

Повече информация Виж всички