Ексцентричният учен, който описа първия динозавър и яде сърцето на крал

| от |

„Магьосникът на геологията“ Уилям Бъкланд е може би един от най-ексцентричните учени в историята. Той започва кариерата си съсредоточен върху скали, минерали и вкаменелости, но в свободното си време се наслаждава на приключения в областта на гастрономията, като там си проправя път през животинското царство. И ако се вярва на сведенията, блюдата, които опитва, включват какво ли не – от пържени съсели до алигатори, както и способността да идентифицира тъмни петна от урина на прилеп върху пода на катедрала, използвайки само върха на езика си.

Има и една история, която предполага, че Бъкланд яде и сърцето на френски крал.

Buckland family silhouette

Семейство Бъкланд

Чарлз Дарвин не му е фен

Бъкланд се изкачва през дисциплините минералогия и геология, след което преподава в Оксфордския университет, в Обединеното кралство, където става известен със своя остър ум и особен подход към лекциите. Но докато някои се радват на чар му, други не са толкова запалени.

„Бъкланд, макар и да е много добродушен, ми изглежда вулгарен и почти груб човек“, пише Чарлз Дарвин в автобиографията си според д-р Крис Дъфин от Лондонския природонаучен музей. „Той е стимулиран повече от жажда за слава, която понякога го кара да се държи като шут, отколкото от любов към науката.“

Откриването на динозаврите

Въпреки че световноизвестният натуралист може и да не му е бил фен, Бъкланд има значителни постижения в множество области на науката и стои зад някои ключови открития от миналото. Той придобива вкаменелост от мегалозавър от шистова кариера в Стоунсфийлд, Оксфордшър, която ще стане първото научно описание на динозавър, казват от Музеят по естествена история на Оксфордския университет.

Бъкланд знае, че държи нещо интересно в ръцете си, и кръщава праисторическото животно „мегалозавър“, което означава „велик гущер“. Едва няколко години по-късно Ричард Оуен въвежда термина „динозавър“ и Мегалозавърът става първият екземпляр от новата група животни.

Вкус към приключенията

Що се отнася до храната, цялото семейство Бъкланд се увлича по доста екстремни кулинарни експерименти за онова време. Гостите им често са изненадвани с най-различни гозби – от щраус до хиена, алигатор, мишка и костенурка, като един от посетителите споделя, че „не обича крокодил за закуска“.

И след като опитва по-голямата част от животинското царство, твърди се, че Бъкланд вдига нещата на следващото ниво.

Къщата Нунехам

Сърце на крал

Някога във Франция е имало традиция да се изваждат органите от телата на мъртви крале и кралици, за да могат да бъдат балсамирани и поставени в богато украсени реликварии. Това е процедурата, през която минава и сърцето на крал Луи XIV – докато през Френската революцията всички реликварии не са разбити за части, а органите – продадени.

Според Геоложкото дружество на Лондон, голямото сърце на крал Луи привлича вниманието на пейзажиста Александър По, за когото е известно, че използва човешки останки, за да направи наситени цветове. След като действително ползва част от сърдечната материя, има няколко версии какво следва.

В едната По връща сърцето в кралския двор. В друга, част от органа отива в църквата l’Église du Val-de-Grâce в Париж. Третата и много по-интригуваща история обаче гласи, че сърцеро се озовава Къщата Нунехам – просторна вила от 18 век – където кой според вас има уговорка да вечеря с домакина, архиепископа на Йорк? Точно така – нашият кулинарен авантюрист Уилям Бъкланд.

„Твърди се, че той отбелязва, че единственото нещо, което е ял и което е по-лошо от къртица, са сини мухи“, казва проф. Джим Кенеди, директор на Музея по естествена история на Оксфордския университет, пред Oxford Mail. „Дори твърди, че му е била показана кутия, съдържаща сърцето на френски монарх, спасено от унищожението на базиликата Сен Дени по време на революцията, в голямата къща в Нунехам Кортеней, южно от Оксфорд. Той казва, че е ял повечето неща на този свят, но никога сърцето на крал. И че в последствие прави точно това.“

 
 
Коментарите са изключени за Ексцентричният учен, който описа първия динозавър и яде сърцето на крал

Повече информация Виж всички