Богатството на Путин – откъде идват всички приходи на руския първи

| от |

Владимир Путин е човек с двойнствен живот. Това няма никаква изненада, особено след като открием, че свободата на словото в Руската федерация е известно с това, че когато един журналист направи разкритие, той не просто е уволняван, а цялата медия се затваря. Образът на Путин, поне в страната, се идеализира по най-различни свещени начини, но ако погледнем неговото управление, изобщо не е трудно да забележите, че той контролира най-голямата страна в света по стария социал-комунистически модел:

„Някои са равни, но други са по-равни!“

След втората успешна война с Чечня и нормализиране на обстановката в Русия, Путин вече се подготвя за своята втора и най-важна политическа кампания – трета няма да има, особено след като изборите бъдат удушени в зародиш. Приемете, че обикновеният руснак вече няма право на избор, от особено значение е кой точно ще брои гласовете. В края на 2003 г. ще забележим, че руският първи вече е успял да премахне своя първи опонент от политическата сцена – Михаил Ходорковски е арестуван, а неговата петролна компания скоро ще бъде елиминирана. Класическият рекетьорски модел никога няма да излезе от употреба.

Докато един се стяга за избори, друг талантлив и опитен адвокат на име Владислав Копилов ще се похвали с нова придобивка. Неговият луксозен и просторен апартамент в Санкт Петербург е специална награда за заслуги, подарен от Владимир Путин.

55-годишният адвокат има голям късмет, а и изведнъж се оказва правилният човек за построяване на най-голямата парична пералня, която може да съществува в Руската федерация. Новото прозвище на Копилов става собственик на една интересна кипърска компания на име „Ermira Consultants“.

Това е началото на една дълга катастрофа, в която руският народ ще изхранва своя некоронован цар. Копилов няма много работа в началото и приходите в тази посока са доста ограничени. Само няколко месеца след отварянето ще може да се смята за един от най-заможните хора в Кипър, след като милиони долари потичат. В нормалния свят трябваше да се говори за новия бизнесмен и най-вероятно щяхме да го видим по корици и в класации за нови богаташи, но бедният Владислав остава извън светлината на прожекторите. Той е собственикът на парите на Владимир Путин, но никога не разполага с тях.

По думите на медия „Проект“, Копилов е поставено лице, което и в момента виси на косъм от високите етажи, но не на властта, а на някои много по-сериозни здания. Въпреки голямото напрежение и факта, че това е един от най-търсените и важни хора в интернет, Копилов може да се смята за малко по-разумен човек от всички останали. Той представя документи за притежанието на най-различни фирми и капитали, а по неговите думи, санкциите работят, особено след като достъпът до западните банки е затворен.

Андрей Фурсенко

През 2015 г. е попитан за компанията Ермира за първи път и тогава отговорът е кратък и ясен – той никога не е чувал за нея, макар и да е собственик от близо 12 години. Преди 2003 г. работи като малък адвокат с 30-годишен опит. Не е постигнал нещо особено, разведен е със своята съпруга и живее доста скромно. Неговите приятели успяват да направят връзка с Владимир Путин – става въпрос за Андрей Фурсенко и Юри Ковалчук, които през 90-те правят научен клъстър в Санкт Петербург във фабриката „Светлана“. В точно този клъстър ще се открие целият кръг на близки на Путин. Това са хора като Олег Гордин и Александър Плекхов. Възможно е да сте чували за тях – същите присъстваха в досиетата Панама.

Олег Руднов

Веднъж замесен в голямата парична въртележка на Путин, Копилов вече не може да напусне. След Ермира ще стане основател на НПО „Помощ за детския спорт“ и партньор в Балтийската Медийна група. В медийната компания ще работи с Олег Руднов – приятел на Путин от детството и известен челист, както и собственик на офшорни компании на Путин, където отиват и много други приходи. Вторият собственик на въпросната медия е Сергей Ролдугин – един от съдържателите на някои от най-големите имоти на Путин (вече починал).

Копилов продължава да работи в НПО организацията за развитие на детския спорт и взима скромна заплата от около 100 хиляди рубли.

За тези услуги има и малко награди. Копилов е собственик на апартамент през 2003 г. и го получава от друг приятел на Путин – Андрей Фурсенко. Възможно е само да се досещаме за извършените услуги.

Истинският собственик на Ермира е именно Путин, поне това сочат източниците на Проект, които обаче запазват анонимност, особено след като живеят в една изключително „свободна“ и „честна“ страна. Ражда се и терминът „Плати на Ермира“, което много ясно показва и къде отиват парите. Ермира е модерна компания, която приема банкови преводи, но много често се налага Владислав да носи парите и в брой.

Хора като Аркадий Ротенберг използват Ермира като нарицателно за общия фонд, който трябва да стигне до Владимир Путин. Мнозина вярвали, че това е компания, която се държи от приятел на Путин, а не от самия него, но разследването на Проект показва нещо съвсем различно. Това е компания, която е обвързана много по-близо до президента, отколкото всяка една друга.

Аркадий Ротенберг

Хората от антуража на Путин често нямат никакви отношения и допирателни точки, но много често във времеви периоди са обвързани с Ермира едновременно. Парите на същата компания отиват и в две банки. Едната е банка Русия, където съсобствениците са приятели на Путин от Ленинград, там ще открием и името на първата любовница Светлана Кривоногих, която ражда дъщеря на Путин. Втората банка с отворени сметки е банка Ротенберг, която попадна под санкции още през миналата година.

Ермира изпраща своите пари през кипърска компания Ротенберг Олпон Инвестмънт и към бахамска офшорна компания Seasons Investment Management. Бахамите крият собствениците, но е ясно, че същата компания се управлява от кипърската компания Waidelotte Directors. Други проекти на Waidelotte са офшорни компании на друг приятел на руския президент – Генади Тимченко. Сенчестата бизнес империя на Дмитри Медведев е преписана на негов съученик – Илия Елисеев и друг бизнесмен от Санкт Петербург и приближен на Путин – Игор Антошин.

Банка Русия

Директният мениджмънт на компанията е възложен на Дмитри Лебедев – един от директорите на банка Русия. Необходим е и още един юрист – Иван Сердитов, който някога е работил в кантора „Егоров Пугински Афанасиев и партньори“, а след това има същият късмет като Копилов и започва работа директно за руския лидер.

Сердитов има умерено медийно присъствие, но няма как да се игнорира факта, че вече е бил в светлината на прожекторите като мениджър на офшорни компании, които отговарят за двореца на Путин в Геленджик. Достатъчно е да се проследи и цялата мрежа на Ермира, както и нейната ангажираност през последните години.

Информацията за легалните занимания е отворена и Проект е обвързан със следните компании:

ОО РТЛ „Русланд“, ООО „Стик“, ООО „Платинум“, ООО „Реал-Инвест“, ООО „Акцент“, ООО „Медиа-Холдинг РЕН ТВ“, АО „Теле-радиокомпания Петербург“, „Национальная медиа группа“, Cluelan Investments, Savoyan Ivnestments, Martinon Services, Berocci Investments.

Компанията Ермира субсидира всички посочени фирми.За да добием представа върху бизнеса и развитието на Ермира, нека разгледаме историята на една много интересна и забавна руска водка. Всичко започва през 1983 г. с появата на безименна водка в магазините в Русия. Всички я наричат „Андроповка“. През 2002 г. точно тя ще се прероди в „Путинка„.

След 3 години ще е лидер в продажбите в Руската федерация. От нея се продават близо 40 милиона литра на година, но също така ще е и първият алкохол в страната, отговорен за високата смъртност, следствие на алкохолните натравяния. Зад нея стои Станислав Кауфман, който се надявал, че ще успее да вземе популярността на Владимир Путин.

Президентът не е много очарован от идеята да се използва неговото име, поне в началото, но след това няма скрупули да печели. Името е закупено като авторско право, компанията Винексим създава новата марка, а Олег Плакхута – съсобственик на Винексим – ще се обърне към Ротенберг за разрешение от Путин. За одобрението е необходимо Олег да предостави част от дяла си на Путин. Путин и Ротенберг ще станат съсобственици и от самото начало ще контролират всички приходи на толкова популярната водка. Те ще имат всичко от самата марка до продукцията и търговията.

Борис Ротенберг

През 2004 г. фирмата на Плакхута ще прехвърли марката на друга компания ПромИмпекс. Същата ще е фаворит на Путин и вече ще е поискала да регистрира бранда. Директорите на ПромИмпекс са мениджъри от банка Ротенберг. През 2014 г. компанията ПромИмпекс ще прехвърли собствеността на Путинка на компанията Real-Invest, която ще бъде обслужвана от Ермира.

През последните години Real-Invest получава и фабриката Московски Кристален алкохол, който отново е собственост на Ротенберг. През 2021 г. компанита е ликвидирана и правата на Путинка отиват в нова компания – Baikal-Invest. В същата компания е ясно, че присъстват мениджъри от Ротенберг. Правата продължават своя път до Източно-Европейска Дистрибуторна компания, а собственик е Васили Анисимов – близък приятел на Ротенберг и президент на федерацията по джудо в Русия.

Никой не знае колко точно приходи носи тази водка, но легендата разказва, че през 2000 г. се е налагало на дистрибуторите да карат камиони с пари, за да могат да получат дори правото да я продават. Част от нечуваните рушвети са отивали именно в джоба на руския първи, но нека не забравяме, това е просто една легенда, нали?

Този алкохолен инструмент е ключ към някои много сериозни и красиви експерименти, впрочем това е цяло социологическо проучване. През 2012 г. са президентските избори в Русия. Най-големият търговец в Русия – Пятерочка ще свали цената на водката с 27%. Промоцията продължава до оповестяването на изборите на 4-ти март. Благодарни сме, че тази стратегия не се използва все още в България.

Допуска се, че въпросната компания успява да достигне сумата от 400 до 500 милиона долара за периода от 2004 до 2019 г. Тази информация не е потвърдена, особено след като не всичко е толкова прозрачно. Президентът на Русия спокойно може да се смята и за цар на алкохола, защото през 2015 г. за първи път не само не променя минималната цена на водката, а за първи път я намалява до 185 рубли. Никой не се интересува от факта, че Русия години наред твърди, че ще се бори с алкохолизма, но именно той носи и гласовете.

Има и още един позитив, след свалянето на минималната цена е много лесно за всички производители да продължават да продават евтин и некачествен алкохол, като тук добавяме и Путинка. Според Путин, нелегалната търговия наказва легалните производители и това е причината да се намалява цената, но никога не казва, че така печели милиони с производството на по-евтина и некачествена водка. С други думи, руснакът плаща по-малко, за да пие отрова.

National Media Group

Друга интересна фирма от кръга на Ермира е компанията „National Media Group“. Тя е лична собственост на Путин, но това беше обществена тайна поне в Русия. Това е същата медия, която е отговорна за едно безумна и агресивна кампания за промиване на мозъци и прокарване на пропаганда. Същата е собственост на Юри Ковалчук. Той, както и много други партньори на Ермира, просто стои като име, но нищо повече от това. Ермира притежава 24% от компанията през 2009 г. и по-късно се редуцира осезаемо.

Приходите от реклама продължават да пътуват за Кипър. През 2013 г. има още един щастлив удар за бизнесмените – Ермира закупува 7.5% от дяловете на NMG за сумата от 76 милиона евро, но след три месеца ги продава на Генади Тимченко за 141.6 милиона евро. През 2008 г. Алина Кабаева – втората любовница на Путин ще бъде публичен консул на NMG. През 2014 г. ще напусне поста си в Държавната Дума, за да бъде член на борда на директорите. Путин я наема в собствената си фирма, макар и да осъзнава, че става въпрос за гимнастичка, а не за медиен вълк.

Голяма част от приходите на Путин бяха инвестирани в двореца в Геленджик през 2021 г. Аркади Ротенберг е първият, който посочва, че е официален собственик на това сдание и се гордее с него. Очаквано е точно Ротенберг да застане пред двореца и да говори за неговото създаване, все пак същият е в борда на директорите. Ермира изпраща приходи за двореца от 2009 г. След това започва да дава заеми на руската компания Рирус за около 100 милиона долара.

Строителната компания е собственост на Николай Шамалов – познат на Путин от банка Русия и Дмитри Горелов – акционер в същата банка. Последният партньор в цялата сага е Сергей Колесников, който за първи път ще попита Медведев дали не е редно г-н президента да се успокои и да започне да живее наравно с всички останали, спазвайки закона. След изказването на Колесников ще има бърза паника за смяна на схемите и всякакви варианти за избягването на медиен скандал.

По стара и добре работеща традиция ще открием, че бързо започва разместване на схемите и създаването на нови фирми, които да скрият златните реки и следите на цар Мидас. Собствеността на двореца и всички договори се прехвърлят в компанита „Комплекс“. Същата е собственост на компанията „Идокопас“, а неин номинален собственик е същият адвокат Иван Сердитов.

Главната зала в двореца на Путин

По-късно дяловете заминават в компанията Savoyan Investments – дъщерна фирма на Ermira Consultants. Савоян твърди, че Ермира отпуска заеми на Комплекс за 10.3 милиарда рубли, докато друга дъщерна компания и офшорна фирма – Cluelan Investments е получила сумата от 6.7 милиарда рубли там. Офшорката е получила около 11.5 милиарда рубли за периода от 2011 до 2014 г.

И ако се чудите каква е стойността на популярния дворец на Владимир Путин, който се оказва собственост на Аркади Ротенберг, поне такава е официалната версия, нека обърнем малко внимание на цифрите.

За подреждане на и събиране на мебелите в главната сграда са необходими 248 милиона рубли

Завесите на главната сграда струват 43 милиона рубли

Декоративните картини са по-скромни – 21 милиона рубли

Строително монтажна дейност на главния корпус 51.3 милиона рубли

Трудът се плаща отделно и е 13.5 милиона рубли

Поставяне на щори на главния корпус – 29.4 милиони рубли

Филмът на Навални разкри с още повече детайли цялата картина на строежа и за пореден път се налага заличаване на следите. Служители на държавната телевизия, опитайте се да познаете медията, получават право да влязат на територията на сградата. Изпратен е кореспондентът на Вести – Александър Рогаткин, който отдавна е носител на златен медал за разкриването на качествата на Навални, но няма право да влезе в сградата.

Твърди се, че това ще е държавно сдание, но за изненада не се охранява от руските сили, а от частната охранителна компания „Хоризонт“. Същата получава заплати от компанията Платинум, която е обслужвана от Ермира и за изненада на всички е също собственост на руския президент. Платинум е дъщерна компания на Ермира и съществува от 2004 г. с втория мандат на Владимир Путин.

През 2009 г. фирмата е прехвърлена не племенника на Путин – Михаил Шеломов. Ермира превежда 2.5 милиарда рубли или 87.7 милиона долара. Няма никаква информация за какво точно са парите. Ролята на Platinum е само една – да изкупи големи дялове от Газпром. Притежанието им носи приблизително по половин милиард рубли на година. Platinum притежава и акции в банка Русия.

От 2013 г. Platinum притежава уникална вила на територията на санаториума в Сочи. Този санаториум е бил собственост на компанията Юкос и след това е предаден на Кремъл, но всички луксозни имоти отиват при приближените на Путин. Вилата на Platinum е една от най-големите на територията. Стойността ѝ е около 230 милиона долара по официални цени.

Людмила Путина

И най-забавното е, че през 2010 г. ще открием, че Путин все още поддържа официалната си връзка с Людмила Путина. Те не живеят заедно от много години, но решават да заснемат интервю от личния си имот. Ще видим зелени стари мебели, сиви стени и нищо друго. Никой не признава, че притежава достатъчно имоти и палати, а междувременно е странно, че единственото цветно на телевизионния екран е семейния лабрадор. Публичният живот, заснет от телевизията, няма нищо общо с притежанията на Путин.

Людмила Путина има нов млад приятел на име Артур Очеретни, който и до днес продължава да се крие от телевизията. Има само една среща с Ермира и разбира, че трябва да плати на Ермира за апартамент. Двойката се опитва да си вземе апартамент в нормален квартал в Москва, но вместо това се сдобива 120 квадратни метра апартамент в луксозна сграда, като сумата за квадратен метър е точно 3 рубли. През 2013 г. Путин официално се развежда през 2013 г. Очеретни успява да закупи територия близо до Москва, а всички легални операции се провеждат от Ермира и Ротенберг.

Веднага след покупката ще видим, че имотът е продаден, отново с помощта на Ротенберг. Закупува се втора сграда с площ от 849 квадратни метра в Москва и през 2013 г. е продадена отново. Имотите се продават, за да може бившата съпруга да придобие средства и да има приходи за други недвижими имоти.

Територията в район Троитск близо до Москва е продадена за 360 милиона рубли, а Очеретни получава сума от 346 милиона рубли за продажбата. Други допълнителни 147 милиона идват при продажбата на друг имот. Само месеци след успешната търговия, парите са направени в Ермира и след това се използват за закупуването на имоти във Франция и Швейцария. Парите кореспондират с приходите, които Очеретни е получил при търговията.

Друга дъщерна фирма в пипалата на Ермира е създадена за дъщерята на Путин – Мария Воронцова и вече нейния бивш съпруг. Тя носи името Berocci Investments. Компанита успява да закупи две луксозни вили и територия в Москва. Те са на стойност от 350 милиона рубли. Холандският съпруг на Мария Воронцова – Йорит Фасен няма да хареса много живота в Москва и луксозното изживяване.

Бизнесменът успява да засече колата на банкера Матвей Урин. Преди да успее да заяви своята принадлежност, охраната на банкера го вади от колата и го налага с бейзболни бухалки. До края на деня ще стане ясно, че Урин е задъран лично от директора на Московската полиция – Владимир Колокоцев. Банкерът е обвинен за побой и по-късно е обвинен в измама.

Всички имоти никога не са предоставени на холандския зет, повечето отиват във фирмата.

Ермира продължава да е компания с много разклонения и може да бъдете сигурни, че в бъдеще ще излизат още много нови и интересни факти, но всичко идва с времето си. Медия Проект продължава да е категорична, че това е само върхът на айсберга.  

 
 
Коментарите са изключени за Богатството на Путин – откъде идват всички приходи на руския първи

Повече информация Виж всички