shareit

Бени Хин – пророкът с частен самолет и армада от Mercedes-и

| от |

САЩ е страна на неограничени възможности. Дълго време тази концепция събуждаше много въпроси. Едва ли някой прекарва времето си в мислене за ограничения или самоограничаване. Какво точно се опитват да кажат хората отвъд океана, когато започнат да повтарят „Всичко е възможно!“. Отговорът на този въпрос идва със съществуването на една интригуваща личност – Бени Хин.

Това е един специален пример в американската история, достоен за истинско уважение. Бени е един от многото хора, попаднали в графата на телевангелистите. Той твърди, че притежава божествени сили и може да лекува абсолютно всичко. Телевизионният гуро твърди, че всичко спечелено отива в помощ на излекуваните, както и за благотворителност, но от време на време и той решава да се поглези, закупувайки частен самолет. Доходите му са около 100 милиона долара – доходът му понякога изпреварва и малка болница.

За успехите и изцелените в ефир, можем да бъдем малко по-скептични, но щом те се чувстват добре, няма смисъл да бъдем толкова крайни, нали? През 1994 г. в ефир пред Бени застава Ивендър Холифийлд. Боксьорът в тежка категория се оплаква от проблеми със сърцето. В неговия случай е редно да отиде на лекар, но вече е посетил достатъчно лечебни заведения, за да намеси и божествените сили. В ефир боксьорът се моли за божията намеса. Публиката чака с напрежение, докато самият Бени изглежда спокоен и готов за действия.

С едно махване на ръката, той постига това, което много боксьори не успяват – поваля го без никакви усилия. Холифийлд се изправя и заявява, че е почувствал една топла вълна, прилив на енергия в гърдите, при това толкова мощен, че не е успял да се задържи на крака. Когато успява да се върне в съзнание, чува как Бени обяснява на ликуващата тълпа, че Бог е излекувал сърцето на шампиона. На следващият ден предстои нов преглед при лекарите и с изненада се установява, че сърцето наистина работи много по-добре. Дали това наистина е висша сила или лекарите са объркали диагнозата? Лекуващият персонал признава, че е направил грешна диагноза, но това няма никакво значение.

gettyimages-502335601-594x594

До края на спортната си кариера, боксьорът ще продължава да твърди, че е на ринга благодарение на Бени Хин. От радост дори пише чек за 265 000 долара – парите били необходими, за да се отпише цената на носения кръст. Каквото и да означава това. Все пак всички са щастливи. Не си мислете, че това е първото чудо, което телевизионният лечител извършва в ефир, не е и първото толкова добре платено. Милиони пристигат на стадиони, билетите са разпродадени с години напред за предаването и най-важното – всички искат да се докоснат до месията. Бени и неговите последователи са убедени в едно – той е следващият пророк.

Истинското му име е Туфик Бенедикт Хин, роден е в Джафа, Израел през 1952 г. и през 1968 г. се мести при роднини в Торонто. Точно тогава и неговата висша сила започва да се отприщва. Макар и роднините да са против, той сменя религията си при „Родените отново християни“ на 18-годишна възраст. За себе си казва, че е бил изолиран от най-ранна възраст и не е обичал да се събира с хора. Както се досещате, това е една от милионите лъжи, които се създават в името на по-величествената мистична фигура. На 21-годишна възраст е изпратен да се запознае с лечителката Кетрин Кулман. Пред погледа на Бени, тя лекува стара куца жена, която отново успява да проходи. Хин е толкова впечатлен, че копира изцяло практиката на дамата.

От дома си в Торонто започва да лекува всички зрители на кабелната телевизия. След това пътува до Флорида, жени се за първата си съпруга Сюзан – дъщеря на пастор и създава първата евангелска конгрегация през 1983 г. Интересът достига космически измерения и през 1990 г. вече има собствено ефирно време и предаване на име „Това е твоят ден“. Бени се излъчва всеки ден по християнската телевизионна мрежа. Проблемите също не закъсняват. Мнозина не споделят положителните срещи, както го е направил Холифийлд. Когато на сцената излиза Ела Пепърд, Бени не успява да я излекува и дори още по-лошо – помага за по-бързата ѝ смърт.

Историята е изключително безумна, но не и единствена в архива с изцепки. Докато Ела чака своя ред, Бени успява да халоса един от миряните и след това да крещи как го е изцелил, разсичайки демоните с помощта на Светия дух. Мирянинът губи съзнание и пада назад, събаряйки Пепърд, която при падането чупи своята бедрена кост. Екипът не вика линейка, а Ела вярва, че Бени ще оправи това много бързо, защо да занимава с лекари? Малко след срещата, кракът на Ела става по-зле, блокират се артерии и след 15 дена страдание умира в болница, докато лекарите са категорични, че по-ранното и посещение щяло да спаси живота ѝ.

Един инцидент, бихте казали, стават грешки. Истината е, че в повечето случаи, силите на Бени са доста краткотрайни. Разследване на HBO проследява някои от миряните и осъзнава, че други седем души са починали. Една от жените в направеното разследване, до последно вярвала, че ракът в белия ѝ дроб е изцяло победен, при това с божествена намеса. Дамата отказва да посети втори път лекар, докато ракът не я унищожава. В такива моменти е трудно на човек да не обърне внимание на атеистите – те поне ходят на лекар. През 1999 г. идва поредният звучен шамар за могъщият шаман на ефира. Телевизионно шоу успява да открие и интервюира един от актьорите, който трябва да се преструва на излекуван пред публиката на Бени. Той разказва как екипът разделя всички хора на заболявания и избира само част от тях.

Ако човек страда от някаква форма на ревматизъм и не може да движи рамената си, той никога не излиза на сцената. Хората, които не са чак толкова засегнати, получават шанса и дори демонстрират това, което винаги са можели да правят за истинско чудо. Публиката никога не вижда този подбор и винаги сляпо вярва на цялата тази магия. А ако на болния се откаже, той чака следващия епизод и отново плаща билета си. Бени не просто създава една невероятна машина за пари, той успява да манипулира цяла нация, при това години наред. Хората, които се качват на сцената, са с психоматични проблеми или физически болки. Обикновено страданието може да се облекчи от моментна еуфория и малко повече от любимия ефект плацебо. Публиката също помага.

Въпросното предаване успява да внедри малко момиченце с церерабрална парализа и скрита камера. Както актьорът е казал по-рано, когато се опитва да се качи на сцената, тя моментално е обградена от хора. Така системата никога не може да се провали, миряните продължават да се редят пред портите на фалшивия месия. Какъв е резултатът? Бени Хин ръководи НПО. Неговите 100 милиона долара обикновено отиват в църквата и за неговите лечебни сили. Като човек с толкова много последователи, пророкът често почива в едно от именията си за милиони долари, а и между другото е закупил 10-15 Mercedes-Benz и плаща на шеф да приготвя менюто му.

1280px-Gulfstream_G-400

Снимка: By Planephotoman – Gulfstream G-IV (G400), CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=779864

Не можем да очакваме от пророка да се движи с по-малко престижна кола. Екип от разследващи журналисти споделя, че за една нощувка в Лондон е успял да похарчи около 4000 долара за храна, а на тръгване е дал по 2000 долара на двама от служителите като бакшиш. През 2006 г. пише писмо до 6000 от своите миряни, като им заявява, че се моли на Исус да посее семена за 1000 долара в следващите 90 дена. С други думи, Бени иска пари, за да си купи самолет. Отново не можем да бъдем сигурни дали Исус се е намесил или глупостта на последователите, но самолетът е факт. Оказва се, че 6-те милиона били само капаро, което може да ни подскаже, че и други са посявали зелените семена на долара.

Забавлението и скубаните на кокошки трябва да приключи в един момент. То идва с помощта на сенатор Чарлз Грейсли. По негово нареждане започва да се води разследване на няколко НПО-та с религиозни лидери. Господата просто отказвали да плащат данъци. Бени за пореден път успява да се измъкне от играта, обяснява, че ще му е необходима година, за да представи разходите на своята организация. Сенаторът обстойно се запознава с всички операции и осъзнава, че няма доказателства и причини да повдигне обвинение.

Практически всичко е напълно легално. Каква е цената на цялото удоволствие? Синът на Бени – Кости е бил изключително разочарован. Макар и всички пари да идват директно с подкрепата на религията, той си спомня ясно как баща му обещава да излекува малко момиченце, но вместо това помага да се влоши още повече. Това го кара да се отдели от охолството и да избяга колкото се може по-далеч. Междувременно не трябва да забравяме, че Бени никога не е обвинен в измама, никога не е разследван от данъчните и никога не е бил съден. По тази причина всичко опира за пореден път до вярата.

 
 
Коментарите са изключени за Бени Хин – пророкът с частен самолет и армада от Mercedes-и

Повече информация Виж всички