Алън Бонд открадна 1.2 милиарда долара и лежа 4 години в затвор – по един ден за всеки милион

| от |

Някои бизнесмени се превръщат в легенди, особено ако променят света със своя продукт. Такъв може да бъде Стийв Джобс, Бил Гейтс и дори съвременният Илон Мъск. За тях можем да разказваме много и най-вероятно са известни на всички по един или друг начин. Съществуват и бизнесмени, които се превръщат в синоним на измамата, на майсторското опериране с чуждите пари и излизането на чисто от най-калната река.

Искате пример? Джордън Белфърт или просто „Вълкът от Уолстрийт“, както и Бърни Мадоф – спасителят на плажа, който създава една от най-големите финансови пирамиди и използва лакомията на света, за да помогне за една от големите и познати световни икономически кризи. Изисква се много смелост, за да се постигне нещо такова, както и никога не бихме препоръчали подобна игра, но ако ще влизате в световната история като един от най-големите измамници, препоръчваме да го направите като Алън Бонд!

Той няма нищо общо с Джеймс Бонд, но ако беше агент на МИ6, най-вероятно щеше да бъде по-добър и от художествената литература. И така ще насочим вниманието си към един от най-смелите, най-дръзките и най-специални измамници в историята на Австралия. Впрочем не трябва да го ограничаваме само на локално ниво – Алън знае много добре как да се прослави в цял свят. Първият път, когато се появява на световната сцена е с един много впечатляващ опит – битката за Американската купа.

На 19 януари 1974 г. журналисти от цял свят се събират в Пърт, Австралия и очакват да видят австралийците, които ще се изправят в едно от най-престижните яхтени състезания. През последните няколко месеца ще има буйна и активна кампания на бизнесмена срещу американските отбори. Заканата за създаване на невероятно курортно селище в Пърт, придружено с други атракции, може да накара всеки един човек да се замисли какво точно се случва на другия край на света, а зад всичко това стои г-н Бон.

И макар още никой да не го познава, той е успял да достигне нивото на милионер, при това само на 20 години. Разменя имоти срещу кредит, успява да вдигне няколко квартала и дори да пребори локалната конкуренция за отрицателно време. На пръв поглед можем да кажем, че Бонд просто знае какво да прави, той има нос за бизнеса, но зад този параван се крие малко по-тъмна и не толкова красива страна.

Плановете му са за създаването на специален малък луксозен град, пригоден за най-богатите и заможни 200 хиляди души в Австралия, а и в света. Избраната локация е Пърт и бойното кръщене ще е през 1977 г. с представянето на купата на Америка по ветроходство. За да има и самочувствие на новодомците, Бонд дори е изградил своята специална 12-метрова яхта „Южен кръст“ и е готов да покаже на Австралия, че не само ще се справи с едно от най-тежките състезания, а може да бъде и държава, която не трябва да се разглежда като територия с най-ниската класа от света.

Photographic Negative – Acetate

За хората в страната, той може да се определи като ранната версия на Илон Мъск, при това зареден с огромен патриотизъм. До този момент никой не иска да хвърля милиони долари, за да построи скъпа яхта, да закупи правата на състезанието и не на последно място да се окаже притежател на един квартал във въпросния периметър. Всичко се премисля с няколко хода напред и повечето журналисти от тази епоха ще си спомнят цитата на милионера:

„Всеки, който си мисли, че участието за купата на Америка не е бизнес предложени, може да се смята за скапан идиот. Няма никакво друго оправдание за харченето на 6 милиона долара, освен ако няма възвращаемост, която да идва под формата на ордьовър на сребърна табла.“

Подобни са всички амбиции на Алън. Той може да рискува, понякога повече от необходимото, готов е да израси свободно каруцарското си мнение, стига да идва от дълбините на душата му и не на последно място – веднага ще се изправи срещу всеки, който иска да прибере парите му. Това е животът му цели 77 години. От първия до последния си ден, който настъпва на 5 юни 2015 г., Бонд рискува, обижда и удвоява своето богатство.

Когато започва да строи своя магически квартал, бизнесът с имоти замира и цените падат главоломно. Бонд боядисва хълмовете зелени, за да накара повече инвеститори да видят неговата мечта, след това прави всичко привлекателно на брошурата и въпреки това няма достатъчно клиенти. През последните две години всичко изглежда мрачно и по-безнадеждно. Когато Алън обявява, че ще вземе купата, неговата корпорация е на загуба от 100 милиона долара. Проблемите тепърва ще започнат да се разкриват, но това няма никакво значение, сега трябва да спечели сърцата на спонсорите и да направи невъзможното, за да попълни една от най-големите си финансови дупки.

Той е английски имигрант и се мести с родителите си в Западна Австралия на 8 февруари 1950 г. Учи езикът на знаците, като след това е на път да отвори училище. Прави първата си финансова сделка на 17-18 години и закупува имот на стойност от 13 хиляди паунда. Малко след това закупува още два имота, използвайки заеми. Покупко-продажбата на имоти се оказва повече от впечатляваща и носи достатъчно специални ресурси на всички, но има и един по-сериозен проблем – печалбата винаги се услажда.

През цялата си кариера, думата „банков кредит“, „заем от приятел“ или друг термин за използване на чужди пари, за него ще бъде една съвършена благословия. Все пак не са негови средства, а с малко повече чар ще накара всеки да изтегли спестяванията си и да чака своята вила на Луната. Ето защо и някои партньори никога няма да разберат как успява да ги одруса като ябълката в двора:

„Той е много добър манипулатор. Винаги трябва да се щипете, когато разговаряте с него. Отивате в офиса му и искате да го убиете, а вместо това си тръгвате с усещането, че той е прав за всичко, в което вие се съмнявате.“ – Майкъл Смит

Първата съпруга на този впечатляващ бизнесмен ще бъде Ейлин Хюз. Тя е католик и за да няма никаква търкания с родата, Бонд ще смени своята религия от протестантство на католицизъм. От нея ще има четири деца, но не си мислете, че ще е единствената, която ще бъде обвързана с крупния бизнесмен – забавната част тепърва предстои. Една от най-добрите легенди за неговия бизнес се изразява по този начин:

„Той поставя 5 цента от своите собствени пари и 95 цента от чуждите, за да подсигури своята сделка. „

„Този човек беше огромен. Единственият проблем беше, че той винаги ще продължи да прави по-големи и още по-големи сделки, които респективно бяха по-глупави и още по-глупави. Един живот нямаше да му стигне за реализацията на всички тях.“

Бонд прави цели два неуспешни опита за спечелването на Американската купа. В един момент инвестира пари и не знае дали изобщо ще може да се справи с банките. Положението достига до такива висоти, че най-накрая успява да открие иноватор, който да построи правилната лодка, с която да се изправи срещи клуба в Ню Йорк. Победата идва с много усилия и много нерви. Бонд наема охрана на лодката си, за да не може никой да снима детайлите под нея. Наема водолази, следи всичко с охрана и се стреми да смаже всяка една конкуренция.

И така през историческата 1983 г. лодката Австралия II успява да пресече финала и да постави янките на колене, като всичко това се случва на тяхната собствена земя. Утрото в Австралия ще бъде белязано с гледането на новия министър-председател, редом до Бонд, вдигнали победоносно ръце и спечелели една от най-големите победи. Бонд се превръща в национален герой, в един от хората, които могат да върнат Австралия на световната карта. Не са малко и хората, които не могат да повярват, че това се е случило. Той вече не е за пренебрегване и не е една голяма уста, която само да разказва легенди. За да го подразнят максимално, американците изпращат купата чак през 1987 г.

Междувременно австралиецът ще започне да закупува ценни картини за 50/100 милиона долара. Парите така и не са заплатени и картината не се озовава при него до 1990 г. и след като пак отказва да заплати, същата е продадена на друг. През 1987 г. прави още една интригуваща сделка – закупува 9-та мрежа, която се състои от телевизионни канали, както и радио. Инвестицията е за 1 милиард долара, но след като идват много тежки години, собственикът си я купува обратно за сумата от 250 хиляди долара. В края на 80-те години ще видим неговото име в най-различни скандали, включително и при държавни поръчки, където над половин милиард долара са инвестирани в най-различни глупости и нито една идея не е успяла да просъществува повече от ден.

Специалното крило, което се смяташе за нелегално от съдиите!

Националният герой е разкрит като пълен измамник някъде през 1992 г. Той официално обявява банкрут и дълг от 1.8 милиарда долара. Неговата съпруга се развежда с него след 37-годишен брак, който така или иначе не е много успешен, Бонд има втора връзка с друга жена – театрална продуцентка на име Диана Блис. В съда ще заяви, че не помни абсолютно нищо от сделките си, след като скоро е катастрофирал и няма как да даде отговор какво наистина е правил. За негово голямо удоволствие, съдът не може да го обвини за кражба на държавни пари, но всяка друга банка и застрахователно дружество ще го преследват.

След като излиза от затвора, държавата предлага да изплати своя банкрут срещу сумата от 12 милиона долара. С други думи, Бонд ще плати половин цент за всеки долар, който дължи на всички съдружници, партньори и длъжници. Той е единственият, който няма да има дългове от един огромен и потъващ инвестиционен Титаник. През 1995 г. ще се ожени за театралната продуцентка, а след това отново ще влезе в затвора през 1997 г. за измама и ще лежи 4 години за впечатляващите 1.2 милиарда долара. Критиките отново завалят, но разследващи журналисти като Тим Филипс ще посочат, че след толкова време живот на върха, няма кой да се изправи срещу него.

Бонд просто има много добри приятели и реално присъдата се оформя като 1 милион за 1 ден в затвора. По същото време друг мъж лежи в затвора, след като е откраднал бисквити за 23 долара от магазин, като присъдата е 1 година. Очевидно е, че колкото по-голяма е кражбата, толкова по-малка е присъдата. Ако същата формула важи и за Бонд, както и за бисквитите, то най-вероятно присъдата трябваше да бъде от 50 милиона години. След освобождаването си ще му бъде забранено изобщо да търгува или да влиза в австралийска финансова институция.

Това не го притеснява, защото се мести веднага в Лондон, където инвестира в диамантена мина, както и в африкански петрол. През 2008 г. е в класацията на Business Review Weekly и е един от най-богатите инвеститори. Глобалната финансова криза ще сложи край на неговото бизнес кредо. На 77-годишна възраст ще открием, че Алън е готов да се върне обратно в Австралия и да започне своя бизнес отново, но реално няма как да се случи. В последните си години има проблеми със сърцето и на 5 юни 2015 г. умира от усложнения по време на операция.

На фона на всичко това не трябва да забравяме, че въпреки всички злини, той все още е национален герой, който носи една от най-престижните титли на Австралия, другото просто не е важно!

 
 
Коментарите са изключени за Алън Бонд открадна 1.2 милиарда долара и лежа 4 години в затвор – по един ден за всеки милион

Повече информация Виж всички