shareit

Ако Александър Македонски беше живял по-дълго

| от |

В предишни материали сме разказвали много подробно историята на Александър Македонски и неговите невероятни военни кампании, с които успява да завземе сериозни територии и да стигне до Египет, Индия и Персия. Знаем, че завоевателят искал да стигне колкото се може по-далече. Съдбата често има свои планове и както знаем, Александър умира на 32-годишна възраст.

Краят на живота му не завършва с покоряването на света, нито с кампания в космоса и битка за останалите вселени. Успешният генерал и лидер може да се похвали с непобедима армия. Персийската империя така и не успява да вземе поне една победа. Бойните слонове на крал Порус изненадали армията на Александър и там също била заплатена висока цена. Дори владетелят губи своя любим кон в битката.

Въпреки това непобедимите продължават напред. Всички вярвали, че отвъд голямата река се крие така наречения необитаем космос – концепцията за кръгла земя и изобщо съществуването на световна карта, са открития, които идват много по-късно. Аристотел никога не казал на малкия Александър за Китай, поради простата прична, че и той не знаел, че съществува. Тогава идва по-сериозният въпрос, ако Александър продължи на изток, най-вероятно ще стигне до Китай, при това във времето, в което династията Цин води битки за най-малкия повод. Още по-лошата новина е, че войниците вече са изморени и мнозина предпочитат да се приберат у дома си.

Прекараните години във воденето на сражения е успяла да удари психиката на бойците. Опитите да продължат напред били най-разнообразни, първо започнали заплахите, след това обидите, когато негативната стратегия не проработила, офицерите започнали да предлагат обещания за по-бързо завръщане и още много други. Болестите също успели да повалят голяма част от армията. С разчистването на бойното поле всички можели да пропуснат Персийския залив, където сраженията и епидемиите успели да редуцират допълнително военния персонал. Александър се завръща във Вавилон и умира през 323 г. пр. Хр на 32 г. възраст. Историците смятат, че ако животът му продължи, той най-вероятно щял да събере нови сили и този път да продължи към Арабия.

Кампанията най-вероятно би стартирала, след като се укрепят завзетите територии. Назначаваните ръководители на определено били същият елит, който някога е ръководител позициите, но в този случай трябвало да плащат данък. Някои завзети територии често се връщат на победените. Победата била достатъчен символ за контрол. Дори този контрол може да се смята за нож с две остриета. От една страна може да се разчита на по-добра връзка. Чуждите владетели не винаги се разбирали с настоящата администрация.

След кампанията в Арабия може да се очаква атака към Картаген. Основният проблем след завършването на всички военни кампании ще е задържането на територията. Империята не би могла да издържи без аурата на своя велик лидер. Смъртта му най-вероятно ще промени завинаги лицето на световната карта. Когато умира на 32-годишна възраст, империята се разпростира на повече от 3.2 милиона квадратни километра. Както историците предвиждат, империята се унищожава много бързо.

Заглавна снимка: By Unknown author – The Guardian (DEA/G Nimatallah/De Agostini/Getty Images), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35067658

 
 
Коментарите са изключени за Ако Александър Македонски беше живял по-дълго

Повече информация Виж всички