shareit

Африканският самурай на Япония – Ясуке и неговите премеждия

| от |

Търговията с роби е известен бизнес в средновековието. Африка се превръща в основен източник за набирането на персонал, а много африканци успяват да стигнат до Индия, да служат на рицари в Европа, а в някои редки случаи като този, дори се превръщат в самураи.

Историята на Ясуке е впечатляваща, защото той е първият африканец, който успява да получи тази титла през XVI век. Според редица преводи, най-вероятно се е казвал Айзак и е стигнал до Япония, след като е продаден в Южен Судан още като малко момче. Закупен е от Алесандро Валиджнано, който в този момент правил сериозна обиколка на Индия. Крайната цел била Япония, но понеже земите не били особено безопасни за чужденци, Алесандро закупува своя бодигард през 1579 г. Ясуке пристига за първи път в Япония през 1581 г.

Африканците били интригуваща гледка за японците и много бързо Ясуке придобил своята популярност и разпознаваемост. Понеже е висок близо 188 сантиметра, той се смятал за гигант в страната, но към физическата си сила, местните добавят качества като добро чувство за хумор и висок интелект. Японците го харесват, след като Буда винаги бил изобразяван с тъмна кожа, следователно Ясуке получавал и вниманието на много впечатляващ и божествен гост. И навсякъде, където Алесандро пристигал, стотици жители идвали, за да погледнат този специален гост.

Odanobunaga

Ода Набунага

Снимка: By 狩野宗秀 (Kanō Sōshū, 1551 – 1601) – en:Image:Odanobunaga.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=191607

Колкото и да се опитвал да се крие, тълпите го преследвали, в един случай дори разбили вратата на църквата, в която африканецът се криел, за да могат да го зърнат. В такива случаи били регистрирани дори и сгазени до смърт жители, но това била малка цена за срещата с толкова важен гост. Докато публиката се избивала за един поглед, един от най-големите благородници на Япония – Ода Нобунага – е поискал да види защо поданиците му изпадат в екстаз и вдигат толкова шум. След като разбрал за божествения посланик, бързо наредил да се проведе незабавна аудиенция. След срещата с толкова много почитатели, Ясуке успял да научи и малко японски, следователно не се затруднявал да води разговори с жителите.

Понеже Ода не вярвал, че Ясуке наистина има тъмна кожа, наредил да бъде съблечен гол и да бъде ексфолиран. След като разбрал, че кожата няма да промени цвета си, гостът получил сериозно парично възнаграждение, което в онова време го превръщало в истински богат човек, който никога повече няма нужда да бъде роб на когото и да било. Само няколко дни по-късно, японският благородник потърси Алесандро, за да попита дали може да използва неговия роб и да го превърне в оръженосец – чест, за която мнозина били готови да леят кръв. Само няколко месеца по-късно, гостът получил квартира в двореца Азучи, североизточно от Който, както и първият си катана.

Точно с този подарък се превръща и в първия самурай роден извън пределите на империята. През следващата година, заедно със своя нов покровител, африканският самурай участва в сражения на север от планината Фуджи, до тогава владение на клана Текада. През 1582 г. започва кампания срещу клана Мори. В отговор на тази покана за сражение, противникът води огромна армия, докато Нобунага залага на 30 от най-верните си самураи, включително и Ясуке. Часове преди зората на 21 юни, 13 000 души нападат скромната армия на Нобунага.

Black_sumo_wrestler_in_17th_century

Африканец участва в сумо битка – не е потвърдено дали това е Ясуке

Снимка: By Unknown author – 『第八回特別展 すもう 天下の力士』、葛城市博物館編、2007年、10p, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64232271

Повечето защитници умират от огнестрелни рани – не трябва да забравяме, че японците използват аркебузата и силата на барута много по-рано от всички останали – докато останалите оцелели са изклани. Позорът остава само един шанс на Нобунага – сепуко. Последните нареждания към Ясуке са да пази себе си от залавяне. Чужденецът – самурай успява да избяга и се завръща при синът и вече водач на клана – Ода Нобутада.

Новото подразделение, в което Ясуке участва, е едва от 200 души и много скоро новият господар прилага сепуко върху себе си. Последните команди към Ясуке са да се върне обратно при своя стар господар. Това е и последният случай, в който се появява в японските исторически архиви. В някои региони на империята се пише, че е забелязан африканец, но не е потвърдено дали наистина това е Ясуке или не. С това приключва и историята му, но поне знаем, че докато нинджа се ражда, самурай може да се стане.

Заглавна снимка: By Unknown author – English wikipedia, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=725931

 
 
Коментарите са изключени за Африканският самурай на Япония – Ясуке и неговите премеждия

Повече информация Виж всички