shareit

8 факта за Алберт Айнщайн

| от |

През 1999 г. Алберт Айнщайн е обявен от списание TIME за Личност на века. Бащата на специалната и общата теория на относителността, Айнщайн въвеждат концепции, които ще помогнали да станат възможни десетки съвременни технологии. Въпреки това, „Нямам никакви специални таланти“ той казва, „аз съм само страстно любопитен“.

Ето някои факти за физика с рошава прическа, който ни даде E=mc2.

Albert Einstein as a child

Айнщайн на 15 г.

Когато Алберт Айнщайн се ражда, деформираната му глава ужасява всички в родилното

На 14 март 1879 г. бебето Айнщайн се появява с „подпухнала, деформирана глава и тяло с изключително наднормено тегло“, според книгата на Денис Брайън „Айнщайн: Живот“. Когато по-късно го поглежда, баба му е ужасена от буцестото си внуче и изкрещява: „Твърде дебел! Твърде дебел!“ За щастие Алберт в крайна сметка пораства със стандартно телосложение. (Въпреки това той има проблеми с развитието си в други отношения като се предполага, че започва да говори чак на 2-годишна възраст.)

Като дете избухва постоянно

Младият гений има навика да хвърля предмети, когато е недоволен; веднъж дори 5-годишното дете хвърля стол по своя учител. Това се случва често и с членовете на семейството му: неговата сестра Мая, която често е удряна в главата с някой предмет, по-късно шегува: „Необходим е здрав череп, за да бъдеш сестра на интелектуалец.“

Според биография на Алис Калапрайс и Тревър Липскомб, „Когато се ядосва, цялото му лице пожълтява, с изключение на върха на носа, който става бял“.

Айнщайн не е имал проблеми в училище

Идеята, че Айнщайн е имал проблеми в училище, е мит. През лятната ваканция той учи математика и физика за собствено забавление и в крайна сметка усвоява диференциалните и интегралните уравнения на 15-годишна възраст. Но това не означава, че е бил перфектен ученик. Айнщайн мрази да учи наизуст и отказва да зубри по предмети, които не го интересуват. Така че, когато всеотдайният любител на числата се явява на приемния изпит в политехническото училище в Цюрих, той се отказва от езиците, зоологията и ботаниката.

Никой не знае коефициента на интелигентност на Айнщайн

Коефициентът на интелигентност на Айнщайн никога не е бил тестван, но това не пречи на хората да гадаят. Много уебсайтове твърдят, че е 160, но просто няма начин да се провери това твърдение. „Един основен проблем с оценките, които съм виждал, е, че те са склонни да обединяват интелектуалните способности със специфичните за дадена област постижения“, казва Дийн Кийт Симонтън, почетен професор по психология в Калифорнийския университет. Доколкото знаем, способностите на физика в области извън физиката са били средностатистически.

Albert Einstein Head

Бащинството дава на Айнщайн неговата емблематична прическа

Като млад мъж той е с добре поддържана фризура – така до раждането на сина му Ханс през 1904 г. Подобно на много нови родители, Алберт открива, че наличието на нов член в семейството променя много неща: тогава патентен служител той става толкова зает с издръжката на семейството си, че спира да се сресва и да посещава бръснаря. Така бавно се ражда емблематичният му външен вид.

Той обича известната си снимка с езика

На 72-ия си рожден ден Айнщайн напуска събитие, проведено в негова чест. Докато се качва в колата си, фотографите го молят да се усмихне за няколко кадъра. На Айнщайн обаче му е омръзнало да се хили пред фотоапарати, така че вместо това им се изплезва.

Той отказва да стане президент на Израел

След като първият президент на държавата Израел, Хаим Вайцман, почива през 1952 г., министър-председателят на страната моли Айнщайн да заеме (най-вече церемониалната) длъжност. Физикът обаче отказва, като пише: „Дълбоко съм развълнуван от предложението от нашата държава Израел и едновременно натъжен и засрамен, че не мога да го приема. През целия си живот съм се занимавал с обективни въпроси, следователно ми липсва както естествената способност, така и опитът да се справям добре с хората и да изпълнявам официални функции.“

Той е вдъхновението за Йода

Лицето на Йода е частично моделирано по това на Айнщайн. Според художника на специални ефекти от „Междузвездни войни“ Ник Мейли, „снимка на Айнщайн се озова на стената зад скулптурите на Йода и бръчките около очите на Айнщайн някак си се вписват в дизайна. В хода на този еволюционен процес Йода бавно се промени от сравнително красив, висок, кльощав тип скакалец в стария мъдър гном, който всички познаваме днес.“

 
 
Коментарите са изключени за 8 факта за Алберт Айнщайн

Повече информация Виж всички