shareit

7 изненадващи факта за Томас Едисон

| от |

Искате ли да направите филм? Ще ви трябват качествени осветителни тела, оборудване за запис на звук и добра камера за кадрите. Томас Алва Едисън помага за разработването и на трите технологии.

Той е роден в Милано, Охайо, САЩ, на 11 февруари 1847 г. и до смъртта си през 1931 г. натрупва 1093 патента.

Ето няколко любопитни факта, които трябва да знаем за плодовития изобретател, производител и бизнесмен.

Young Thomas Edison

Едисън през 1861 г.

Бащата на Едисън участва в неуспешна революция в Канада

През 1837 и 1838 г. продемократичните бунтовници в Канада започват да протестират срещу управлението на британската корона на територията на Северна Америка и роденият в Нова Скотия Самуел Огдън Едисън-младши е сред тях. По време на този кратък, но изпълнен с насилие период, Едисън настъпва към Торонто. След като усилието се проваля обаче, за да не бъде съден, той бяга към Съединените щати, където се ражда синът му Томас.

Като млад Едисън прави химическа лаборатория във влак

Семейство Едисън се премества от Охайо в Порт Хурон, Мичиган, през 1854 г. Когато е на 12 години, Томас започва да продава бонбони и вестници на влак, който превозва пътници от и до Детройт. На него малкият не само създава химическа лаборатория в багажния вагон, но също така построява и печатна преса за вестника, който списва – „The Grand Trunk Herald“.

Първото патентовано изобретение на Томас Едисън е устройство за броене на гласове

Когато през 1869 г. патентова своята машина за електрографско записване на гласове, той смята, че това ще ускори процеса на гласуване в американските законодателни органи: вместо да крещят „да“ или „не“ един по един, представителите вече могат просто да натиснат превключвател и гласовете им ще бъдат преброени по електронен път. Политиците обаче не харесват идеята, защото, за разлика от старата система, не оставя възможност за разни сделки и разбирателства в последния момент. Така устройството остана неизползвано.

Той смята, че лошият му слух му помага да се концентрира

С напредването на възрастта си Едисън оглушава напълно с едното ухо и частично с другото. Причината може да е преболедуване на скарлатина, когато е дете. „Първо имаше болката в ушите, след това глухотата и тази глухота се увеличаваше, докато в театъра вече чувах само няколко думи от време на време“, пише изобретателят.

И все пак той смята, че проблемите със слуха му дават предимство в кариерата: те улесняват да се концентрира върху работата си. „Глухотата ми не е недостатък, а помощ за мен“, твърди той.

Едисън не е единственият изобретател на електрическата крушка

Електрическите лампи съществуват от 1802 г. Уорън Де Ла Рю, британски изобретател, създава една от най-ранните електрически крушки – през 1840 г. Разбира се, първите крушки не са били особено апетитни за пазара поради техните нива на яркост и кратък живот. (Скъпите части се още друга пречка.)

На 27 януари 1880 г. Едисън получава патент за евтина, дълготрайна крушка с нажежаема жичка, която не изисква много електричество, за да функционира. След това той работи със своите служители, за да създаде ключове за светването й, електромери и система за захранване с ток.

Томас Едисън прави един от първите в света видеоклипове с котки

The Black Maria е първото филмово студио, построявано някога – през 1893 г. в лабораториите на Едисън в Уест Ориндж, Ню Джърси. Там той продуцира поредица от късометражни филми за публиката – включително демонстрация по стрелба на Ани Оукли (американски стрелец, която участва в шоуто на Бъфало Бил), най-старите известни кадри на индианци и мини-филм за котки, които се боксират. След години експерименти Едисън патентова филмова камера, наречена Кинетограф през 1897 г. и това е само един от многото патенти, свързани с киното, които получава.

Томас Едисън съсипва потенциалните си служители на интервютата за работа

Недоволен от някои току-що завършили колежа служители, които наема през годините, Едисън създава строг тест за интервюто за работа. Кандидатите трябва да отговорят на десетки въпроси за какво ли не – от италиански опери („Кой е композирал Il trovatore?“) до астрономия („Какво е разстоянието между Земята и слънцето?“) до любопитни факти за президенти („Къде е роден Линкълн?“) . Тази своеобразна викторината има целта да стресира хората. Един кандидат по-късно казва пред New York Times, че „само ходеща енциклопедия“ може да го премине.

 
 
Коментарите са изключени за 7 изненадващи факта за Томас Едисон

Повече информация Виж всички