shareit

Живот в лукс, реки от злато и любов пред камери – това е историята на Саджида Хюсеин – мистичната съпруга на Саддам

| от |

Най-вероятно мнозина помнят онзи велик и незабравим диктатор Саддам Хюсеин. Макар и историята му да не завършва толкова добре и да сме свидетели на един от най-зловещите и дори не толкова хуманни процеси, Саддам остава като мистична фигура. Знаем повече за сина му Удай, който е по-скоро някакво олицетворение на дявола, отколкото разумно човешко същество, но когато разполагате с черното злато, дори законите могат да се покварят. Любопитен факт е, че до днес в Близкия изток ще открием, че той продължава да се изучава и не всички го смятат за толкова лош или добър.

Истината е, че до днес има някои тъмни петна в историята на Саддам, които най-вероятно няма как да бъдат изследвани. Ясно е, че в един момент успява да закупи тестови ядрен реактор за разработка на оръжие за масово поразяване. Продаден е от Франция, а според учените, които го сглобяват, той никога не е можел да извлече материал за ядрено оръжие. Ясно е, че и голяма част от неговата армия е ударена жестоко, когато дори напуска Кувейт, но дори и днес няма наказания за нападението над изтегляща се войска.

Липсата на контрол и установяването на някаква форма на демокрация, до днес е доста жестоко изгубена. И докато виждаме някои много странни решения, не трябва да забравяме, че Саддам има и семейство, но за него не се знае нищо. Историята показва, че малко след войната в залива, неговата съпруга и първият му братовчед изчезват и никога повече не са открити. Саддам е женен в началото за Саджида Талфах и много хора знаят, че този брак е уреден от неговите родители, когато двойката се среща за първи път, когато Саддам още не е навършил 10 години. Практиката е известна на ислямския свят и макар никой да не се интересува дали младите ще се харесат, след като семейството казва – децата се подчиняват.

FILE PHOTO Saddam Hussein Family Photos

Тук има един проблем, Саджида е дъщеря на чичото на семейството, което прави двойката първи братовчеди. Отново това е често срещана практика в много семейства в Близкия изток, макар и често да забелязваме точно това. Лекарите по цял свят ще споделят, че този вид семейства често раждат не толкова здрави деца и могат да докажат с документи, че комбинацията на две ДНК-та от едно семейство ще гарантира само серия от беди, които трудно биха могли да се пренебрегват. Точно по тази причина в някои малки държави като Исландия, може да откриете, че съществува мобилно приложение, което точно и ясно може да провери дали двама души имат каквито и да било родствени връзки.

Причините са абсолютно същите. Двойката се жени официално през 1963 г. и до този момент обаче няма много информация за точната дата. Саддам има 5 деца – Удай, Кусай, Рагхад, Рана и Хала. Липсва информация относно развитието и потеклото на дамата. Според информацията, която е доста ограничена, Саджида е била  учителка, преди да се омъжи за своя братовчед. Според някои членове на семейството, бракът е направен само и единствено заради високия социален статус на бъдещия  диктатор. И така можем да си мислим, че животът тръгва в една различна и много красива посока. Например ще открием, че Саджида започва да носи дизайнерски  дрехи от Европа, носи скъпи бижута, боядисва тъмната си коса – руса.

Една от журналистките, които следят много внимателно нейния живот, при една среща заявява, че първата дама на Ирак дори има по-бяла и нежна кожа. Злите езици обясняват, че е слагала толкова много пудра на лицето си, че понякога приличала на човек, който е спал върху чувала с брашно. Ако си мислите, че не е усвоила някои от тъмните страни на своя съпруг – грешите. Според легендата, тя била точно толкова проклета, колкото и съпругът ѝ. Понякога посещението ѝ в магазин можело да накара хората да се чудят дали наистина  ще живеят и ще спечелят нещо или ще бъдат обезглавени, защото отношението им към нея, не са били толкова професионални.

Saddam Hussein Family Photos

Има моменти, в които Саджида може да влезе в магазина и тогава има само едно правило – никой не трябва по никакъв начин да говори за пари – тя рядко се сещала, че трябва да заплати нещо и макар да е повече от богата, просто влизала и избирала най-доброто, ако някой повдигне въпроса, до вечерта може да няма магазин или да е изхвърлен на улицата. Както може да се досетите, малцина имат дори желанието да се противопоставят, все пак стока може да се закупи отново, но не и глава.

И най-лошото е, че тя така или иначе била част от една огромна кражба, която изпраща иракчани в тотална бедност – известно е на всички, че най-богатите са и най-близките хора на Саддам – всички останали трябва да оцеляват – нищо повече. Саджида не била по-различна от съпруга си, тя била злобна, алчна и властна, а според някои – дори по-опасна, отколкото можем да подозираме. Много години по-късно някои от прислужниците ще продължат да разказват зловещи истории, когато дойде време за уважение и работа. Има легенда, че някога Саджида оставила кучето си на жаркото слънце, за да го чака да умре от горещините – неговата присъда е такава, защото то посмяло да я ухапе. Сигурно това ви се струва зловещо, но понякога и самите служители в двореца получавали същата съдба – никой не умирал, но може да си представите дългите лета в Ирак.

Въпреки мръсните тайни зад лъскавата опаковка, дамата продължава да привлича колкото се може повече позитиви и има разумно обяснение – все пак нейният съпруг я съветва да изглежда колкото се може по-добре. Ето защо имиджът трябва да е повече от прекрасен – Саддам е любящият баща и добър съпруг пред пресата, твърдейки в интервю от 1978 г., че най-важното в живота му  е бракът и неговата съпруга никога не трябва да се чувства ненужна и незначителна, защото тя е жената, която го завършва като мъж и баща. През целият си живот, вестниците продължават да показват една брилянтна и достойна двойка – истината е толкова жестока, че дори не може да си представите. Слуховете за хилядите афери, които Саддам има, по-късно се практикуват по същия начин и от Удай, а синът трябва да се учи от баща си, поне така повелява традицията.

Една конкретна любов продължава да печели най-много – Самира Шахбандар. Дори и фактът, че двамата имат брак с други хора, изобщо не ги притеснява. Има слухове, че пре 1986 г. дори са успели да сключат брак тайно. И докато съпругът на Шахбандар е повече от разумен и просто отстъпва и спира да предявява каквито и да било апетити, Саджида не е на същото мнение. Все пак никой не иска да предаде розовия си живот, нали? Чашата прелива, когато Саддам решава да се показва в публичното пространство с втората си съпруга в края на 80-те години на миналия век. Това застрашава първоначалната фамилия, а тъстът Аднан Кхаиралах започва да говори много сериозно по този казус и дори обвинява първия в Ирак за някои много сериозни своеволия, които биха нарушили имиджа на страната.

Очевидно е, че единственото, което може да направи, е да защитава сестра си, но подобни маневри могат да се случат в Европа и САЩ, но в Близкия изток работят други закони. Изведнъж тъста  спира да говори и става по-тих от агънце. Малко след това се разбива с хеликоптер, но около година по-късно един от бодигардите ще потвърди, че е поставил експлозив в машината и нареждането е дошло именно от Саддам. Много семейни членове на Саддам са били принудени да напуснат Ирак по време на войната с Кувейт и едва след края ѝ решават, че може да се завърнат обратно.

Saddam Hussein Family Photos

Саджида трябва да изостави своя живот, особено след като открива, че нейният съпруг е изгубил контрола и води Ирак към една много сериозна и черна бездна, от която няма да има връщане назад. Тя се опитва да напусне страната около 2003 г. (малко преди бомбардировките на Багдад). До днес няма много информация къде е успяла да избяга, според някои е потърсила политическо убежище във Великобритания, опитвайки се да избяга и да изведе своите две дъщери далече от предстоящото клане. Островът признава, че никога не е получил дори молбата за предоставяне на такова. Освен това се потвърждава няколко пъти, че страната няма никакви нужди, както и задължения да предостави такова право на човек, който многократно нарушава човешките права.

Истината е, че в този момент дамата вече е разбрала какво трябва да заплати – диктатурата на Саддам най-накрая идва с търсенето на сметка. Дори и Саджида да не е била директно в управлението, нито един иракчанин нямало да прости за всички жестоки своеволия. Има и още нещо, жената знаела, че всяко едно бижу, всяка една дреха и дори автомобилите, които са шофирали, са платени с кръв. Тук идва и големият въпрос: какво се случва с нея? Според информацията, тя е още жива и най-вероятно се крие някъде. Най-често се вярва, че е успяла да избяга в Катар, където се намира и до днес. Част от децата успяват да избягат в Йордания.

През 2004 г. именно Саджида наема екип от 20 международни адвоката, които да защитават съпруга ѝ. През 2006 г. става ясно, че Ирак поставя семейството на Саддам в топ 20 на най-търсените хора в страната. Истината е, че никой не знае дори къде точно се намира в Катар, ако още е там. До днес няма информация дали е жива, а последните истории, че е починала през 2015 г., са отречени от семейството. Трябва да признаем, че първата съпруга успява да изиграе картите си изключително добре, след като на тръгване успява да вземе достатъчно милиони, с които да продължи да живее по същия начин, но вече без светлината на прожекторите. Вярва се, че днес е на 84 години. Според всички данни, тя е единствената, която успява да изиграе картите си правилно на финала.

 
 
Коментарите са изключени за Живот в лукс, реки от злато и любов пред камери – това е историята на Саджида Хюсеин – мистичната съпруга на Саддам

Повече информация Виж всички