shareit

Жената, която уби семейството си за парите от застраховката

| от |

Вероятно знаете приказката за Синята брада – френската народна приказка, преразказана от Шарл Перо. Синята брада е мъж, който се жени редица пъти, но съпругите му постоянно изчезват. Когато взима поредната си жена обаче, тя открива телата на бившите му, подредени в заключена стая.

Това е история, която най-добре да си остане по страниците на книгите. Но ето, че в картинката влиза Бел Гинес – тя е наричана госпожа Синята брада заради убийствата, които извършва.

Barbebleue

Синята брада и съпругата му, илюстрация: Густав Доре

Бел Гинес емигрира в Съединените щати от Норвегия някъде между 1881 и 1886 г. Твърди се, че е била пребита от мъж, докато е бременна, когато е на 17 години, което е причинило спонтанен аборт… и доста ярка промяна в характера й. Предполага се, че мъжът е починал малко по-късно като е имал симптоми на отравяне, но има малко сведения в подкрепа на това. Все пак този инцидент може да е причината Бел да се премести в Америка, но все пак е възможно просто да иска да бъде със сестра си, която емигрира няколко години по-рано.

Гинес срещна (първия) мъж на мечтите си в Чикаго, където двамата се и женят през 1893 г. Името му е Мадс Дитлев Антон Соренсън и на него се пада „честта“ да бъде първата (известна) жертва на Бел. Привидно щастливата двойка първоначално отваря сладкарски магазин и междувременно прави 4 деца – Каролайн, Аксел, Миртъл и Люси. По-късно осиновяват и още едно момиченце, Джени.

Година след стартирането на магазинa бизнесът вече не върви. Поне докато сградата на магазинчето не се запалва и Гинес и съпругът й не успеят да съберат застраховка за „инцидента“. През следващите няколко години две от децата им, Каролин и Аксел, умират, според докторите, от остър колит. Въпреки това, много от симптомите на тази болест, като например болка в корема, са и симптоми на отравяне. И Каролайн, и Аксел имат застраховка живот, която отново пълни джобовете на Бел.

Opisthotonus in a patient suffering from tetanus - Painting by Sir Charles Bell - 1809

Опистотонус – симптом на натравянето със стрихнин

Съпругът й умира през 1900 г. – доста удобно, в деня, в който двете му застрахователни полици се припокриват… Има няколко различни теории как е умрял, но според смъртния му акт сърцето му спира. Лекарят, който го посещава, първоначално смята, че страда от отравяне със стрихнин, но по-късно се отрича от тезата ти. Никой не намира смъртта за подозрителна, въпреки че семейството на Соренсън иска тя да бъде разследвана. Техните искания никога не са уважени. Гинес прибира 8000 долара (около 217 000 долара днес) от застраховката му.

През 1901 г. Бел използва парите, за да купи ферма в Ла Порт, Индиана. Малко след покупката, част от имота изгаря и, както се досещате, тя отново взима пари от застрахователните компании…

Малко по-късно жената срещна (втория) мъж на живота си: Питър Гънс. Господин Гънс е вдовец с две дъщери. Двойката се жени на 1 април 1902 г. и Питър заедно с малките се мести във фермата при госпожа Гинес и нейните две дъщери. За съжаление, лоши неща често се случват с децата, когато Бел е наблизо, и скоро след сватбата малката дъщеря на Питър почива от „неизвестни причини“. Смъртта й настъпва, докато Бел сама се грижи за нея.

Cleaver (PSF)

През декември 1902 г. самият господин Гънс също среща онази с косата, когато сатър за месо падна на главата му, убивайки го на място. Една от дъщерите вижда Бел да ридае над тялото му. По-късно момичето казва: „Майка ми уби татко. Тя го удари със сатъра и той умря“, което предизвика разследване на смъртта на мистър Гънс. Следователят отначало е убеден, че това е убийство, но Бел успява да го убеди, че не е направила нищо лошо. Тъй като по това време тя е бременна, възможно е да е използвала бременността си, за да подчертае колко невинна и безобидна е. Тя все пак прибира 3000 долара (около 81 000 днес) от застрахователната полица на съпруга си.

През май 1903 г. ражда син, Филип. По-голямата дъщеря на покойния мистър Гънс отива да живее със свой чичо, което най-вероятно спасява живота й.

Овдовяла за пореден път Гинес пуска обява в няколко големи вестници:

Приветлива самотна жена, собственик на голяма ферма в един от най-хубавите квартали в окръг Ла Порт, Индиана, иска да се запознае с джентълмен, еднакво добре осигурен, с цел да съберем съдбите си. Несериозни хора да не пишат.

Много мъже отговарят на обявата й. Джон Мо идва при нея с 1000 долара кеш, за да демонстрира богатството си… и малко след това изчезва безследно. Хората от Ла Порт мислят, че Гинес просто има много ухажори и никой не беше изненадан от наплива на мъже. Бел е смятана за красавица, с русата си коса, високата си фигура и блестяща бяла усмивка.

И все пак всички тези изчезвания не можеха да останат незабелязани в собствения й дом. Осиновената й дъщеря, Джени, която вече се е доказала като слабо звено след смъртта на втория съпруг на Бел, през 1906 г. изведнъж изчезна. Гинес казва, че я е изпратила да учи в Лос Анджелис, но момичето никога повече не е видяно.

През 1907 г. Бел е забелязана с мъж, който купува скъп сватбен пръстен; той скоро също изчезва. По-късно тя печели вниманието на Андрю Хелгелейн, беден заблуден клетник, който изтегля всички си пари от банковата си сметка и след това, естествено, изчезва.

Късметът на Бел Гинес обаче започна свършва. Всички нейни ухажори имаха близки, които не са безразлични към липсата им и рано или късно стигат до нея. Братът на Андрю Хелгелейн се интересуваше особено силно от местонахождението му и пише на Бел да пита за него. Тя отговаря, че не го е виждала, но Айл Хелгелейн все пак решава да замине за Ла Порт, за да го търси. Той обаче пристига твърде късно.

Large bonfire

На 27 април 1908 г. Гинес пише завещанието си и в бележка, в която твърди, че се страхува за живота си, защото бившият майстор във фермата й, Рей Лампър, е дълбоко влюбен в нея и изключително ревнив към ухажорите й. Същата нощ къщата й изгаря до основи.

В къщата са намерени четири тела: три на деца, за които се предполага, че са Люси, Миртъл и Филип, и обезглавеното тяло на жена. Лампър е арестуван за убийство и палеж, но имаше някои спекулации дали тялото на жената всъщност е на Бел или не – без главата зъболекарят не можеше да провери зъбите й, а тялото изглежда твърде малко, за да бъде нейното.

И тогава цялата кървава картинка се разкри. Различни чужди предмети са открити в развалините на къщата на Гинес, а живият от братята Хелгелейн се появява и твърди, че тя е „златотърсачка“, която убива мъже и им взима парите. Шерифът обаче не е убеден и затова Айл поема нещата в свои ръце. Той пита Джо Максън, последния майстор във фермата, дали Гинес има някакво място, където често копае дупки. Отговорът е място в близост до свинарника, което между другото има и необичайно висока ограда.

Айл взима една лопата и започва да копае. Той намира брат си – в последният гроб, който Гинес изкопава. Тялото му е нарязано и сложено в чували от брашно. Те намират още няколко трупа, един от които очевидно е на Джени…

В това домашно гробище са намерени около 12 тела. Можеше и да са повече, но труповете са нарязани и реално беше трудно да се прецени. Копаенето продължи и се появяваха все повече и повече тела. Много от тях никога не са идентифицирани.

Лампър, който е признат за виновен за палеж, но не и за убийство, по-късно призна, че е помагал на Бел да погребе телата. Той твърди, Гинес е убила 42 души. Тя първо гощаваше жертвите си с хубава вечеря и след това слагаше упояващо вещество в кафето им и ги убиваше със сатър в главата. Друг път просто ги отравяше. Лампър твърди, че е примамил жена в къщата, където тя я убива и отсича главата й. После Бел надрусва децата си, убива и тях и ги остави в къщата да изгорят. Накрая бяга и никой никога не я вижда.

 
 
Коментарите са изключени за Жената, която уби семейството си за парите от застраховката

Повече информация Виж всички