shareit

Защо световният шампион по шах се отказа от партия след само един ход – и как изобщо се мами на тази игра?

| от |

Светът на шахмата все още преминава през малко труден момент този месец, откакто се появиха спекулации за измама срещу световния шампион. Сега той отново се отказа от партия – този път само след един ход.

Нека уточним ситуацията. В началото на септември 19-годишният Ханс Ниман се изправи срещу световния шампион Магнус Карлсен за Купата на Синкфийлд и спечели с черните фигури. Победата беше изненада, но истинският шок дойде ден по-късно, когато двамата трябваше да играят отново. Преди това да се случи обаче, световният шампион се оттегли от състезанието.

В съобщението си в Twitter той потвърди, че се е оттеглил от състезанието, добавяйки връзка към видео на бившия мениджър на Челси Жозе Моуриньо, в което той казва: „Ако говоря, ще си навлека неприятности.“

Оттогава има спекулации, че Карлсен смята, че Ниман мами, и много по-крайни (и без доказателства) спекулации, че Нийман може да мами, ползвайки високотехнологични анални мъниста. Оттогава самият Ниман коментира, че никога не е мамил в партии на живо, въпреки че преди това е мамил онлайн, последно в партии без рейтинг по време на пандемията. Той добавя още, че е работил нон-стоп върху играта си, след като „реших, че единственият начин да компенсирам грешката си е да докажа, че мога да печеля турнири на живо.“

Какъвто и проблем да има Карлсен в партиите с Ниман (шампионът не изтъква нищо конкретно), той изглежда продължава. В партия реванш чрез видеовръзка Карлсен изигра един ход, преди да се откаже.

С оглед на това темпераментно поведение е малко вероятно обвиненията да отпаднат скоро. Все пак има подкрепа за Ниман, като анализът на експерта по разкриване на шахматни измами, професор Кен Реган, установи, че той играе почти според очакванията на някой от неговия ранг, докато няколко от опонентите му се представят по-слабо срещу него, пропускайки изгодни ходове.

Как изобщо можеш да мамиш на шах?

Разбира се, очевидно трябва някой да ви дава по-добри ходове, отколкото вие самите бихте могли да измислите. Трудното е тези ходове – независимо дали са измислени от компютър или от ваш приятел, който е много добър на шах – да ви бъдат предадени по време на срещата.

Ако успеете да постигнете това обаче, възниква друг проблем – ще играете твърде добре. В момента вече компютрите играят много по-добре от хората и съответно ползването на твърде много компютърни ходове би било незабавно забелязано. Шахматните партии и играчите могат да бъдат омаломощаващо анализирани, особено когато има обвинения в измама. Ако използвате твърде много перфектни ходове или се отклоните от стандартния си стил на игра, ще се забележи.

Въпреки това е имало играчи, които са се опитвали да мамят, ползвайки високи технологии, ниски технологии (прости, елементарни и евтини технологии), както и моменти, когато играчите действително са мамили – и то многократно – чрез мобилен телефон в тоалетната.

Вариант 1: Вибриращи панталони

Първият известен случай на измама с помощта на технология на турнир по шах се случва на World Open през 1993 г. В състезанието един анонимен участник без рейтинг и под псевдонима „Джон фон Нойман“, вероятно по името на математика и компютърния учен със същото име, изненада своите колеги играчи със способностите си – правейки 4,5 от 9 точки в Отворената секция, дори изравнявайки на гросмайстор – и със странната си прищявка да носи слушалки по време на игра, докато подозрителна издутина в панталоните му вибрира ентусиазирано във важни точки по време на игрите.

За съжаление, хитростта е разкрита, когато играчът не успява да отговори на елементарни шахматни въпроси.

„Когато беше разпитан от директора на турнира, „малкият“ Нойман не успява да демонстрира дори елементарни познания за някои прости шахматни концепции и в резултат е дисквалифициран“, казва националния ръководител на турнири Стив Имит пред Chess Base.

Вариант 2: Ходене до тоалетната

Тази опция е изненадващо популярна сред (уловените) измамници. В партия през 2003 г. играч сигнализира на едно от длъжностните лица, че опонентът му взема наркотици в банята, особено когато е на ход. Грешката на играча в този случай беше, че не издава реалистичен шум от тоалетната.

„Последвах го и не чух никакъв звук, докато беше вътре“, казва служителят пред Chess Base. „Погледнах под вратата и видях, че краката му сочат настрани, така че не може да е използвал тоалетната.“

Доста уверен, че няма да види шахматния гении гол, длъжностното лице отива в съседната кабинка и поглежда отгоре.

„Видях играча да стои прав с ръчен компютър, който показваше работеща шах програма. Той използваше писалка, за да я управлява.“

Вариант 3: Подозрителна шапка

В състезание в Ню Делхи един шахматист бе заловен, след като играе подозрително добре. Играчът се беше издигнал по ранг изненадващо бързо преди състезанието, докато анализ на една от неговите партии показва, че последователност от ходове съвпада много с тези, предложени от популярен шахматен софтуер.

След тези разкрития вълнената шапка на мъжа е взета и изследвана по време на обиск на всички от осемте най-добри играчи в състезанието. В шапката беше открито Bluetooth устройство…

 
 
Коментарите са изключени за Защо световният шампион по шах се отказа от партия след само един ход – и как изобщо се мами на тази игра?

Повече информация Виж всички