shareit

Защо пролетта е идеалното време за военна кампания

| от |

През март 1945 г. Германия стартира своята последна отчаяна атака, опитвайки се да отблъсне руските сили от Будапеща и да ги върне обратно от другата страна на река Дунав. Обреченият ход има и специално кодово име „Пролетното пробуждане“. Това е и едно от последните настъпления на немската армия. И както забелязваме, поставя се една тенденция в пролетните битки и опитите на различните сили да вземат превес. Военната история на северното полукълбо често повтаря едни и същи движения. Винаги нападението започва на пролет и това идва с много разумно обяснение.

Ограничените ресурси на една армия, която трябва да се защитава, често могат да се забавят през зимата. Военните действия са особено трудни при по-неблагоприятно време и повечето са принудени да създават окопи и да защитават своите укрития. Един голям проблем е доставката на гориво и храна. От векове има посочено едно особено време за военна кампания – пролетта. Най-вече става въпрос за началната военна кампания на пролетта. Това дава сериозно предимство и много месеци за военни действия, преди да се стигне до следващата зима.

През Втората Световна война ще видим, че Хитлер поставя началото на операция Барбароса за началото на май 1941 г. Бенито Мусолини решава да направи инвазията на Гърция през 1940 г. и прави толкова голяма грешка, че фиаското там го кара да се замисли дали изобщо е редно да продължава войната. Настъплението през май помага за тоталното прегазване на Югославия, Гърция и Крит. По това време оръжието е успяло да премине необходимата поддръжка, а след това да започне да се насочва към главните цели – всичко това се случва на 22 юни.

Военните историци се чудят дали през следващите месеци ще има ефект и дали Германия не е трябвало да изчака една година и да започне своята военна кампания през следващата, отколкото да се опитва да навлезе в Русия и то през един от най-студените периоди. Времето е елемент, който никога не трябва да се подценява и най-големите генерали са подчинени на него. Това е един от първите уроци, който се използва още през 1777 г. от генерал Джордж Вашингтон. Той решава да се окопае, докато генерал Уилям Хaуи се оттегля чак във Филаделфия.

По-скорошни събития могат да бъдат забелязани в Афганистан, където талибаните прекарват повече от 20 години в планините и всяка зима се прибират, за да се подготвят за настъпление, а след това възобновяват атаката си срещу противника. Всичко това се случва винаги на пролет. Има някои зимни настъпления, но винаги всичко се случва на пролет. Има някои изключения като опитите на Великобритания да направят пробив в Южна Африка. Въпреки добрия климат, те са наказани от племето Зулу и причината може да се забележи в лошото съобразяване на климата – там говорим за съвсем други температури и местните знаят как да водят война в този регион.

Има и една друга подробност, отчаяните атаки на крал Кетевайо са били с желанието да успее да поиска мир и да преговаря с англичаните, но прави такъв разгром, че дълго се замисля дали да търси мир или просто да ги изтласква изцяло. Логиката му има и друга посока, все пак наближава времето за събиране на реколта, а в нея участват цивилни и войници. Пролетта се превръща в най-доброто време за водене на война, а с нея се постигат и различни резултати, което ясно подчертава и плановете за лятото. Високите температури ще сложат край на окопната война и скоро в Украйна ще се наблюдават по-мащабни военни действия, които от друга страна няма да могат да завършат целия план.

 
 
Коментарите са изключени за Защо пролетта е идеалното време за военна кампания

Повече информация Виж всички