Япония съживява китоловната индустрия

| от |

Япония иска да съживи загиващата си китоловна индустрия като за целта представи нов кораб.

Според японските медии новият японски китоловен кораб „Кангей Мару“ е отплавал на първото си плаване от пристанището Шимоносеки на 21 май.

Корабът на стойност 48 млн. долара е колос с дължина 112,6 метра, широчина 21 метра и тегло около 9 299 тона. Той е проектиран да преодолява разстояния до 13 000 километра, достатъчни за пътуване до Антарктическия океан.

Така нареченият кораб-майка ще позволи на по-малките китоловни лодки да връщат уловените китове в едно централно място. Според Кьодо Сенпаку, китоловната компания, която е собственик на кораба, плавателният съд дори съдържа преработвателно звено на борда, където месото се разфасова, проверява се качеството му и се замразява.

„Ще работим като един, за да запазим китоловната култура за вечни времена“, заяви Хидеки Токоро, президент на Кьодо Сенпаку, пред репортери по време на церемонията по отплаването на кораба.

Финвал

Новината идва, след като на 9 май правителството на Япония обяви, че на китоловците вече ще бъде разрешено да ловуват финвали, с което броят на видовете китове, които се ловят с търговска цел в страната, стана четири, заедно с малките ивичести китове, китовете на Брюде и сейвалите.

Решението на страната да засили китоловните си операции беше посрещнато с възмущение от международни природозащитни организации, които определиха този ход като „ужасяваща стъпка назад“.

Малък ивичест кит

„Тези нови планове за лов на финвали са изключително тревожни. Те са вторите по големина китове на Земята. Този лов причинява значителни страдания на животните поради размера им, да не говорим за факта, че често минава значително време между първия удар с харпун и смъртта“, заяви Никола Бейнън, ръководител на кампаниите в австралийския клон на Хюмейн съсайъти интернешънъл, в неотдавнашно изявление относно пускането на Кангей Мару.

Китовете на Брюде

„Всички видове китове се борят с редица заплахи в морската си среда, включително изменението на климата, шумовото замърсяване, корабите и лова. Няма нито хранително, нито научно, нито морално оправдание за убиването на тези величествени същества, така че пускането на Кангей Мару е смразяваща гледка в момент, когато е толкова наложително да се опазват, а не да се убиват китове“, продължава Адам Пейман, директор на програмите за дивата природа на ХСИ.

Сейвали

Япония възобнови търговския лов на китове през юни 2019 г. след спорното си оттегляне от Международната китоловна комисия – междуправителствената група, която регулира китоловната индустрия. Търговският китолов е забранен след мораториума на комисията през 1982 г., въпреки че тя продължава да позволява на държавите да убиват китове за специални цели, като например научни изследвания и аборигенски китолов за собствени нужди.

Над 80 държави подписаха споразумението, което влезе в сила през 1986 г. Въпреки това Норвегия, Дания/Гренландия, Русия, Исландия и Япония продължиха да не спазват забраната и да ловуват под прикритието на научни изследвания.

Последният стремеж на Япония да върне традицията си беше придружен от умела PR кампания, която се опитва да отговори на „едностранчивите медии, които доминират в света и са насочени срещу китолова“. Те твърдят, че популациите на много китове са се възстановили до такава степен, че те са „проблем за морските екосистеми, консумирайки няколко пъти повече риба от целия риболовен улов на човечеството“.

Наистина някои популации на китове са се възстановили през последните десетилетия – най-вече поради споменатото спиране на китолова – но много от тях не са успели да се възстановят до предишните си нива. А тези, които са се, сега са изправени пред безброй нови заплахи – от изменението на климата до замърсяването.

При това не се споменава бавната, мъчителна смърт, на която са подложени животните по време на търговския улов.

 
 
Коментарите са изключени за Япония съживява китоловната индустрия

Повече информация Виж всички