Църкви използват шпионски приложения, за да следят какво правят членовете им на телефоните си

| от |

Когато един от членовете на баптистката църква Грейспойнт е повикан при лидера на църквата, той очаква да бъде изгонен. Вместо това обаче е помолен да изтегли мобилно приложение на телефона си, което да му помогне да „контролира желанията си“.

Както съобщи WIRED, Грейспойнт се сама се обявява за „малко обсебена от Великото поръчение [в което Исус иска от апостолите си да разпространяват християнската вяра] и споделянето на Евангелието“ в частта с често задавани въпроси на сайта им, озаглавена „Секта ли е Грейспойнт?“

Изглежда, че нейните лидери са толкова „обсебени“ от Евангелието, че сега използват мобилното приложение Covenant Eyes, за да шпионират членовете на църквата.

Covenant Eyes е на практика анти-порнографски софтуер, който Хао Уей Лин, споменат в началото, е помолен да изтегли, след като признава на своя църковен лидер по време на една от техните седмични изповеди, че е гей.

Лидерът църквата го уверява, че Бог все още го обича въпреки „борбата му с влечението към същия пол“.

В рамките на един месец след изтеглянето на приложението, Хао Уей Лин е подложен на порой от имейли от своя църковен лидер, в които той осъжда неговите онлайн дейности.

Един такъв имейл гласи: „Имаш ли нещо, което трябва да ми кажеш?“ и включваше рапорт от приложението, който описва подробно всяко нещо, което Хао е гледал на телефона си през тази седмица. Едно нещо, по-специално, привлича вниманието на неговия лидер: търсене на „#Gay“ в сайта Statigr.am, което Covenant Eyes маркира като „За възрастни“.

Оттогава Хао е напуснал Грейспойнт.

Някак ироничното всевиждащо око на логото на Грейспойнт

Covenant Eyes и подобното на него приложение Accountable2You са част от група програми, които религиозни групи и родители използват, за да заставят потребителите им да се откажат от „неморални“ дейности като гледане на порно, чрез засрамване, съобщава Futurism.

Тези приложения, наречени колективно „shameware“ (от shame – срам), обаче правят повече от това да отбелязват кога човек влиза в порно сайтове.

Твърди се, че тези приложенията злоупотребяват с функциите за достъпност на операционната система на телефона – предназначени да помагат на хора с увреждания да използват по-лесно своите мобилни устройства – за да получат достъп до на практика всичко, което потребителят прави на своето устройство.

Програмите могат да снимат екрана на телефона, да поддържат запис на всеки посетен уебсайт и да следят кои приложения се отварят. Могат също да следят покупки в Amazon, статии, които потребителите четат, и дори съвсем дребни неща като това кои акаунти в Instagram разглеждат.

„Това е просто още един начин, по който църквата ви контролира“, казва бивш член на Грейспойнт пред WIRED.

„Целта е да ви накарат да се съобразяват с това, което вашият пастор иска“, казва Брит, бивш потребител на Accountable2You. „Трябваше да седна и да разговарям с пастора ми, след като прочетох в Уикипедия статия за атеизма.“

През годините се появяват различни shameware приложения, всички малко по-различни, но обещаващи едно и също нещо.

Например, едно от тях – приложението Fortify – е създадено от основателя на антипорнографската организация с нестопанска цел Fight the New Drug. Fortify, който е изтеглен над 100 000 пъти в Google Play Store, следи колко често потребителите мастурбират.

Предполага се, че това е, за да им помогне да преодолеят „сексуалната си страст“.

Covenant Eyes постига засрамването като обвързва потребителя с „отчетен партньор“, който получава отчет за всичко, което потребителят е направил на телефона си, съобщи The Daily Star.

Програмистът зад Covenant Eyes е бившият математик от NSA Майкъл Холм. Твърди се, че софтуерът на приложението може да прави разлика между порнографски и непорнографски изображения и замъглява всички картинки, които смята за порнографски, преди да ги съхрани на защитен сървър.

Пред The ​​Christian Post през 2019 г., Холм казва: „Откриването на порнография въз основа на изображения беше огромна концептуална промяна за Covenant Eyes. Въпреки че все още не го знаех, Бог ме беше поставил на това място по това време с цел, по-висша от мен – нещо, за което аз и други се молихме и желаехме.“

Но shameware не е нов инструмент в репертоара на Грейспойнт. Според имейли между бивш църковен лидер и представител на Covenant Eyes, около 450 членове на църквата са били записани за наблюдение с Covenant Eyes още през 2012 г.

Всъщност членовете на персонала от доброволци в Грейспойнт са задължени да инсталират Covenant Eyes или Accountable2You „като част от споразумението“, казва Ед Канг, пастор на филиала на църквата в Бъркли, Калифорния.

Въпреки че Канг твърди, че те не държат лидерите да бъдат отчетни партньори, тъй като „изглежда малко прекалено тежко“, WIRED съобщава, че всичките петима бивши членове, които са интервюирали, са имали църковен лидер като такъв партньор.

Съгласието е друг основен проблем с приложенията и според Ева Галперин, директор по киберсигурността в Electronic Frontier Foundation: „Може да се каже, че всяко приложение, инсталирано в църковна среда, се прави по принудителен начин.“

В много случаи членовете на Грейспойнт казват, че не се чувстват така, сякаш могат да кажат „Не“ на инсталирането на софтуера на телефоните си – Грейспойнт урежда Хао Вей Лин с апартамент в Бъркли за 400 долара на месец, например – което само допринася за потискащо чувство, което хората изпитват от използването на приложението.

Никол Праус, учен от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, който изучава ефектите на порнографията върху мозъка и работи за спиране на разпространението на дезинформация за сексуалното здраве, казва за WIRED, че „никога не е виждала някой, който е използвал едно от тези приложения, да се чувства по-добре със себе си в дългосрочен план.“

„Тези хора просто в крайна сметка се чувстват сякаш нещо не им е наред“, казва тя, „когато реалността е, че вероятно не е така.“

След разследването на WIRED върху темата, Covenant Eyes и Accountable2You са премахнати от Google Play Store, но остават достъпни в App Store на Apple. Въпреки това не изглежда, че iOS версиите на приложенията използват разрешения за достъп до специална информация на телефона.

 
 
Коментарите са изключени за Църкви използват шпионски приложения, за да следят какво правят членовете им на телефоните си

Повече информация Виж всички