Трима моряци бяха спасени от малък остров в Тихия океан

| от |

На 6 април в Съвместния спасителен подцентър (JRSC) на бреговата охрана в Гуам е получено обаждане от човек, който съобщава за изчезването на трима моряци.

Оказва се, че господата отиват на риболовен излет в неделя, на католическия Великден, от атола Половат и към водите около остров Пикелот. Но завършват с повредена лодка и неочакван 9-дневен престой на това малко и необитаемо парче земя в Тихия океан.

Триото имало опит в навигацията в района, но лодката му се повредила до такава степен, че двигателят вече окончателно не работел. Тя все пак успяват да слязат на острова, където, както съобщава списание „Смитсониън“, се възползват от пресните кокосови орехи и малък кладенец с прясна вода, за да се хранят и хидратират.

Но въпреки очарованието от този нов екзотичен живот, мъжете явно са искали да се приберат вкъщи, защото са използвали палмови листа, за да изпишат думата „HELP“ на плажа („Помощ“ от англ. ез. ). И това се оказва ключът към спасението им.

След като получили обаждането, спасителния подцентър започнал координирана операцията по издирването и спасяването им. Въпреки че не било най-лесно да се започне – самолети, оперативните ангажименти и метеорологичните условия в началото са пречки. Първоначалната зона за търсене също така е над 78 000 квадратни морски мили.

Все пак благодарение на полезния знак „HELP“ самолетите на ВМС успяват да открият моряците на острова на 7 април.

„В забележително свидетелство за волята им да бъдат намерени, моряците изписват „HELP“ на плажа с палмови листа, което е решаващ фактор за откриването им. Този акт на изобретателност беше от решаващо значение за насочването на спасителните усилия директно към тяхното местоположение“, се казва в изявлението на лейтенант Челси Гарсия, която координира мисията в деня на намирането им.

След като ги снабдява с пакети за оцеляване, радио за комуникация и потвърждава, че всички мъже са в добро здравословно състояние, корабът Оливър Хенри успешно качва триото на сутринта на 9 април и ги отвежда обратно в атола Половат.

Това не е първият случай, в който изчезнали моряци се намират по такъв начин – и то на точно същия остров. Още през 2020 г. отново трима мъже, засядат на Пикелот, но са забелязани и спасени от Националната гвардия на САЩ, след като издълбават „SOS“ в пясъка.

 
 
Коментарите са изключени за Трима моряци бяха спасени от малък остров в Тихия океан

Повече информация Виж всички