shareit

Следи ли Пентагонът своята администрация за екстремизъм в социалните мрежи

| от |

Сайтът The Intercept съобщава, че са попаднали на информация в документите на Пентагона, която показва, че Министерството на отбраната планира да наблюдава профилите на своите служители в социалните медии за следи от екстремистко поведение или съдържание. Програмата очевидно е предназначена да наблюдава онлайн дейностите на членовете на министерството и да търси признаци на „притеснително поведение“. Твърди се, че проектът се ръководи от работната група за екстремизъм на Пентагона, която пък се ръководи от Бишъп Гарисън.

Моментът на падане на самолета върху сградата на 11 септември 2001 г.

Как ще работи това следене?

Твърди се, че системата ще използва метода на търсене по ключови думи за целите си, който метод притеснява мнозина, които твърдят, че ключовите думи са доста лош начин за идентифициране въобще на конкретно поведение. „Използването на ключови думи за наблюдение на социалните медии не е просто ненужно нахлуване в личния живот на хората; това е и грешна стратегия, която си гарантира, че ще бъде краткотрайна“, казва пенсионираният агент на ФБР Майк Герман. „Това несъмнено ще доведе до поток от фалшиви позитиви резултати, които само ще хабят ресурсите за сигурност и ще подкопават морала, без да идентифицират истинския проблем, а именно толерантността към онези, които открито проявяват в расистко поведение и дискриминация.“

На всичкото отгоре програмата широко се счита за противоконституционна, тъй като може да наруши Първата поправка, именно поради което американските военни са избягвали да проверяват собствените си членове досега. Съобщава се обаче, че Пентагонът ще наеме частна фирма, която действително да извършва мониторинга, за да заобиколи настоящите ограничения на правителството да го прави.

Тези твърдения идват, след като американската армия удвоява ангажимента си да спре екстремизма сред военнослужещите. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин говори по темата по-рано тази година: „Имам предвид, разбира се, екстремизма и екстремистката идеология. Възгледи и поведение, които противоречат на всичко, в което вярваме, и които всъщност могат да разкъсат тъканта на това кои сме като институция.“

Верни ли са тези доклади?

Според прессекретаря на Пентагона Джон Ф. Кърби, не, и цялата тема е една огромна грешка. Кърби казва: „Няма пилотна програма, която да се провежда от г-н Гарисън или екстремистката работна група за проучване на социалните медии.“ Кирби обяснява, че ролята на работната група по екстремизма не е да създава нови правила, а да преразглежда правилата на Пентагона, свързани с екстремизма. Те също така са там, за да дефинират екстремизма и да помагат за идентифицирането на факторите, които са обърнали някого към екстремизма, за да попречат на лошите да го направят отново.

Въпреки участието си в подпомагането на контрола на екстремизма в армията, Кърби заявява, че те не планират да наемат частна фирма за наблюдение на членовете си. „Не съм запознат с такъв договор с такава компания“, гарантира Кирби. „И със сигурност няма такъв договор, ръководен от програмата на г-н Гарисън.“

Това не означава, че социалните медии не се използват като инструмент за идентифициране на екстремистко поведение от Министерството на отбраната, далеч не всъщност. Заедно със стандартните проверки на новобранците, министерството вече има програма, която проверява техните профили в социалните медии. Това обаче не е решаващ фактор за успеха им – това е просто един от многото инструменти, които помагат да се създаде по-ясна картина за това какъв е човека.

„Бих ви напомнил и мисля, че знаете това, че вече хвърляме поглед върху отпечатъка в социалните медии, когато обмисляме новобранци… което е просто проява на здрав разум“, каза Кирби.

Екстремистката работна група, водена от Гарисън, в момента оценява степента и мащаба на проблема в редиците на военните и предлага решения за това как най-добре да се атакува този проблем.

Кирби обяснява, че групата търси как да „разбере по-добре възможностите за събиране на данни от гледна точка на разбиране на истинския размер на проблема“. Понастоящем профилите в социалните мрежи на един служител се сканират само когато вече е обект на разследване. Понастоящем, според Кирби, не се работи по масово сканиране от правителството или от частна компания.

 
 
Коментарите са изключени за Следи ли Пентагонът своята администрация за екстремизъм в социалните мрежи

Повече информация Виж всички