shareit

Шпионите, които предаваха атомни тайни на комунистите

| от |

Въпреки че е от съюзниците по време на Втората световна война, Съветският съюз прави целенасочени усилия за шпионаж на военните и отбранителните тайни на САЩ и Великобритания през 40-те години. Дни след британското високо класифицирано решение през 1941 г. да започне проучвания за изграждането на атомна бомба, информатор от британската държавна служба уведомява комунистите. С развитието на Manhattan Project в Съединените щати, съветският шпионски кръг се развихря преди още ФБР да разбере за съществуването на тайната програма. Почти четири години след като Съединените щати хвърлят две атомни бомби върху Япония през август 1945 г., Съветският съюз взривява своя собствена през август 1949 г., много по-рано от очакваното.

Разследванията довеждат до екзекуция или затвор на над десет души, предавали атомни тайни на Съветите, но никой не знае колко на шпиони им се е разминало. Ето някои от тези, за които се знае:

Джон Кърнкрос

Смятан за първия атомен шпионин, Джон Кърнкрос е в крайна сметка идентифициран като един от Кеймбриджската петица – група от млади мъже от по-висок ранг, които се срещат в Кеймбриджския университет през 30-те години на миналия век, стават страстни комунисти и в крайна сметка съветски шпиони по време на Втората световна война до 50-те години. В позицията си на секретар на председателя на Британския научен консултативен комитет, през есента на 1941 г. Кърнкрос получава достъп до доклад на високо ниво, който потвърждава възможността за уранова бомба. Той незабавно дава тази информация на московски агенти. През 1951 г., когато британски агенти затварят други членове на шпионския кръг от Кеймбридж, Кърнкрос е разпитан, след като в апартамента му са открити документи от неговия почерк.

В крайна сметка той не е обвинен и според някои доклади, е помолен от британските служители да подаде оставка и да си мълчи. През 1964 г. е разпитан отново и признава, че шпионира за Русия през Втората световна война. Той заминава да работи в Организацията на обединените нации в Рим, а по-късно живее във Франция. Завръща се в Англия няколко месеца преди смъртта си през 1995 г.

Клаус Фукс (на основната снимка)

Обявен за най-важният шпионин на атомни тайни в историята, Клаус Фукс е първи физик Manhattan Project и водещ учен в ядреното въоръжение на Великобритания до 1949 г. Само седмици след като руснаците взривят атомната си бомба през август 1949 г., декриптирано съобщение от Венона от 1944 г. разкрива, че информация с важни научни процеси, свързани с изграждането на атомна бомба, е изпратена от Съединените щати до Москва. Агентите на ФБР определят Клаус Фукс като неин автор.

Роден в Германия през 1911 г., Фукс се присъединява към Комунистическата партия като студент, но бяга в Англия по време на възхода на нацизма през 1933 г. Той е осъден на 14 години затвор. След девет години е освободен в Източна Германия, където възобновява работата си като учен. Умира през 1988г.

Теодор Хол

Почти половин век се смята, че Фукс е най-значимият шпионин в Лос Аламос, но тайните, които Тед Хол разкрива на СССР, предхождат предателството на Фукс и също са изключително критични. Завършил Харвард на 18 години, Хол, вече на 19 е най-младият учен в Manhattan Project през 1944 г. За разлика от Фукс и семейство Розенбърг, за което вече сме ви разказвали, той се разминава с наказанието за греховете си. Хол работи над бомбата, която е хвърлена върху Нагасаки, същия тип, който руснаците взривяват през 1949 г. Като момче, Хол става свидетел как страданията на семейството си по време на Голямата депресия и брат му го съветва да промени фамилията Холтцберг, за да избегне антисемитизма. Суровата реалност на американската система въздейства младия Хол и той се присъединява към марксисткия клуб Джон Рийд при пристигането си в Харвард. Когато е бил вербуван да работи в Лос Аламос, той е обсебен, обяснява десетилетия по-късно, от мисълта как да спести на човечеството опустошенията на ядрената енергия. Накрая, по време на отпуска в Ню Йорк през октомври 1944 г., той решава да изравни силите, свързва се със Съветите и доброволно ги информира за бомбите.

С помощта на своя куриер и колега от Харвард, Савил Сакс (пламенен комунист и амбициозен писател), Хол използва кодирани препратки към книгата „Стръкчета трева“ на Уолт Уитман, за да определи времето за срещи. През декември 1944 г. Хол предаде това, което вероятно е първата атомна тайна от Лос Аламос. Когато съобщението от Венона през 1995 г. потвърждава шпионирането му пет десетилетия по-рано, той обяснява мотивациите си в изявление: „Струваше ми се, че американския монопол е опасен и трябва да бъде предотвратен. Не бях единственият учен, който е на това мнение.“ Умира през 1999 г. на 74-годишна възраст.

 
 
Коментарите са изключени за Шпионите, които предаваха атомни тайни на комунистите

Повече информация Виж всички