Семейство съди НАСА, след като част от МКС се разбива в къщата им

| от |

Семейство от Флорида е завело дело срещу НАСА за обезщетение, след като парче от Международната космическа станция пада от небето и се разбива в покрива на къщата им. За щастие никой не е пострадал при инцидента, въпреки че адвокатът на семейството твърди, че последиците от това дело далеч надхвърлят обикновеното възстановяване на щетите и могат да създадат прецедент за начина, по който се решават бъдещи искове от този вид.

Международната космическа станция

Значителното увеличение на броя на изстрелванията на ракети и космическите операции през последните няколко години доведе до огромно нарастване броя на отломките, които се носят в ниска околоземна орбита, което повишава риска от сблъсъци в космоса и потенциално представлява опасност за хората на земята. И макар че повечето от тези небесни отпадъци вероятно ще изгорят в земната атмосфера, въпросният инцидент служи като зловещо напомняне за това какво може да се случи, когато парчета отпадъци оцелеят при падане.

В този случай предметът е идентифициран от НАСА като част от стойка, която е използвана за натоварване на празни батерии върху товарен палет на борда на Международната космическа станция. Първоначално изхвърлен от станцията през 2021 г., елементът е трябвало да се разпадне безвредно при повторното си влизане в атмосферата, но един фрагмент е останал непокътнат и в крайна сметка е паднал направо през покрива на дома на семейство Отеро в Неапол, Флорида, на 8 март тази година.

„Клиентите ми търсят адекватно обезщетение за стреса и въздействието, което това събитие е оказало върху живота им“, казва адвокатът Мика Нгуен Уорти в изявление.

„Те се радват, че никой не е получил физически наранявания в резултат на този инцидент, но подобна ситуация на „близко разстояние“ можеше да бъде катастрофална“, добави тя. Според изявлението на адвокатската кантора „Кранфил Съмнър“ поне един млад член на семейство Отеро е бил вкъщи в момента на удара.

„Ако отломките бяха паднали на няколко метра в друга посока, можеше да се стигне до сериозни наранявания или до смъртен случай“, казва Уорти.

Семейството иска обезщетение от над 80 000 долара, като Уорти твърди и, че изходът от този случай може да помогне за създаването на протокол за справяне с инциденти, свързани с космически боклуци, в бъдеще. „Тук правителството на САЩ, чрез НАСА, има възможност да определи стандарта или да „създаде прецедент“ за това как трябва да изглеждат отговорните, безопасни и устойчиви космически операции“, казва тя.

Според проучване, публикувано през 2022 г., проблемът с космическия боклук вече е толкова сериозен, че има 10% вероятност някой на Земята да бъде убит от падащи отломки през следващото десетилетие. Каквото и да се случи по делото на семейство Отеро, то би могло да помогне за осигуряването на правна рамка за справяне с подобни ситуации.

 
 
Коментарите са изключени за Семейство съди НАСА, след като част от МКС се разбива в къщата им

Повече информация Виж всички