Съдбата на най-жестоките жени от лагерите на смъртта през Втората Световна война

| от |

Свикнали сме да виждаме доста сериозно количество нацисти, предимно мъже, които често се описват като олицетворение на ходещия дявол. Техните зверства са добре коментирани, описвани и припомняни през по-голямата част от времето, докато някои от известните им колежки все пак остават под линията на вниманието. В една специална графа можем да поставим някои не толкова популярни дами от същия режим.

На първо място трябва да обърнем внимание на Грета Бьозел. Тя има медицинско образование и работи известно време като медицинска сестра, но през 1944 г. става един от разпределителите в концентрационните лагери. Грета има задача да избира кои затворници да заминават за лагера и кои да приключат житейския си път в газовата камера. Според някой от оцелелите затворници, тя често заявявала, че онези, които не могат да работят, трябва да гният. С навлизането на Червената армия успява да избяга със съпруга си от лагера Равенсбрюк, но се натъква на британските войници, които я задържат и изправят на съд. На първия трибунал получава смъртна присъда. Същата се изпълнява на 3 май 1947 г.

Maria_Mandel

Снимка: By Unknown, probably an U.S. Army soldier – http://www.holokausztmagyarorszagon.hu/index.php?section=2&type=pics&chapter=5_2_5, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11065144

Друга особено известна дама от нацисткия режим е Мария Мандл. Статистиката не може да бъде категорична, но мнозина подозират, че дамата е отговорна за смъртта на половин милион души, но и до днес някои поставят магическото число много по-високо. Мария работи в Аушвиц и получава прякора си „Звярът“, което е повече от изненадващо, защото все пак говорим за жена. Нещо повече, жената организирала женски оркестър от затворници, които да изпращат с музика всички осъдени на смърт. При опит да избяга, среща американски войници, а те от своя страна предоставя място в съда, където се подпечатва нейната смъртна присъда. Мария е екзекутирана на 24 януари 1948 г.

Странно е да открием, че някои от дамите са били доброволци. Доротея Бинц се е включила в лагера Равенсбрюк като помощник в кухнята през 1939 г. и след месец била повишена като отговорник и разпределител, заедно с Грета Бьозел са делили един и същи пост. Това, което мнозина не знаели е, че Доротея е изявен мъчител, който обожава да тормози своите затворници. Удрянето на шамари, ритането, стрелянето, употребата на камшик, тъпченето и унижаването на затворниците, при това без никакво провинение е нейната основна мисия. Също като своята колежка Грета, дамата се опитва да избяга, но е заловена в Хамбург и екзекутирана на 2 май 1947 г.

Джоана Борман определено присъства в този списък за нейните оригинални начини да тормози затворници. Понеже не обичала да използва ръцете си, залагала повече на кучетата в лагера. Служила е в почти всеки по-голям лагер и винаги идвала с огромно количество немски овчарки. Заловена е от британската армия, редица затворници свидетелстват, че дамата е убивала затворници, лишавайки ги от правото им да умрат в газова камера. Екзекутирана е на 13 декември 1945 г.

Irma_Grese

Снимка: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1813940

Не на последно място ще поставим Ирма Грий. Тя получила прякора хиената на Аушвиц. Служила е в женската дивизия на СС дивизиите и работела като пазач в Аушвиц. Описват нейните методи като брутални и свирепи, които позволили още от самото начало да получи по-важен пост в Аушвиц. До края на службата си е там, но най-важното е, че Ирма е отдаден нацист и изключителен садист. Тя обичала да бие младите жени по гърдите, побоят бил толкова свиреп, че лицата на жертвите не можели да бъдат разпознати. Заловена е през април 1945 г. Нейната присъда е за престъпления срещу човечеството, обесена е на 13 декември 1945 г.

 
 
Коментарите са изключени за Съдбата на най-жестоките жени от лагерите на смъртта през Втората Световна война

Повече информация Виж всички