Полицията в Германия арестува „бабата на терора“, която иска да възстанови монархията

| от |

Тайни заговори за възстановяване на германския кайзер на власт звучат като нещо от историческите книги. Но на 14 октомври в Саксония, Германия, 75-годишна „баба на терора“ бе арестувана по обвинения в планиране и подстрекаване на гражданска война с цел връщане на Пруската монархия.

Както съобщава Telegraph, твърди се, че жената, известна само като Елизабет Р., е заговорничала с други да отвлекат министъра на здравеопазването на Германия, да извадят от строя електрическата мрежа и да предизвикат „условия, подобни на гражданска война“. Въпреки че четирима други също са арестувани, тя очевидно е техният „водач“.

Според RT в заповедта за арест на Елизабет пише, че е обвинена в набиране на нови членове, координиране на групата, раздаване на заповеди за получаване на оръжия и установяване на времеви рамки за техния план. The Telegraph обаче отбелязва, че не е ясно докъде тя и други са стигнали в своя монархически заговор.

Rechtsgebiete Deutsches Reich

Германският райх с границите си от 1910 г.

RT съобщава, че Елизабет Р. и другите арестувани са принадлежали към терористична клетка, наречена Райхсбургското движение. Те смятат, че Версайският договор от 1919 г. е невалиден и че Германия технически все още е Райхът, създаден през 1871 г. Според Telegraph Елизабет дори изглежда съавтор на дълги есета, в които се твърди, че Германия все още е монархия, а не република.

Тя и други членове на движението Reichsbürgerbewegung са особено мотивирани да се разправят с германския министър на здравеопазването Карл Лаутербах, заради наложените от него мерки за стоене у дома по време на пандемията. Bild съобщава, че групата са били готови да убият бодигардовете на Лаутербах и че един от съучастниците на Елизабет е имал стикер „Няма да се ваксинирам“ на пощенската си кутия. Той също има и нацистка униформа и автомат Калашников в мазето си.

След като отвлекат Лаутербах, Елизабет и нейните кохорти планират да саботират германската електрическа мрежа, за да създадат „условия, подобни на гражданска война“. С техният държавен преврат вече в ход, Telegraph съобщава, че те възнамеряват да разпространят брошури, написани от самата Елизабет.

И така, коя е Елизабет Р., предполагаемият „духовен и организационен лидер“ на терористичната клетка, за която се твърди, че е планирала да свали германското правителство?

Според Телеграф тя е пенсионирана учителка. Нейни съседи казват на Bild, че не е много общителен човек. „Рядко съм я виждал“, казва Александър Моуз пред изданието. „Тя се занимаваше с градинарство вечер с челник.“

Но докато Елизабет може да е изглеждала тиха за съседите си, тя има голямо присъствие онлайн. Bild съобщава, че тя е имала контакти с други десни групи и че е разпространявала безсмислени памфлети в интернет.

Както съобщава Telegraph, през последните години Германия е изправена пред заплахи от крайнодесни групи. През 2018 г. полицията разкри терористична клетка, която е планирала атака под фалшив флаг, за да накара германците да се страхуват от мигрантите. През 2021 г., според Guardian, повече от дузина полицаи са били уволнени, след като се твърди, че са направили изявления, апелиращи към насилие и споменаващи нацистки организации.

„Имаме проблем с крайнодесния екстремизъм“, призна Херберт Роул, министър на вътрешните работи на Северен Рейн Вестфалия, пред The ​​New York Times през 2020 г., след като полицейски служители в неговия щат бяха заловени да споделят неонацистка пропаганда, подстрекаваща към насилие. „Не знам докъде се простира вътре в институциите. Но ако не се справим с него, той ще расте.“

Когато обаче е помолен да коментира ареста на „бабата на терора“, Лаутербах се изказва с тон между успокоение и предпазливост. „Става въпрос за незначително малцинство в нашето общество“, казва той според RT. „Но то е много опасно.“

Flag of Germany (1933–1935)

Флагът на Германия от 1871 до 1918 г., използван за представяне на движението Райхсбюргер.

Първоначалният Kommissarische Reichsregierung е основан през 1985 г. от Волфганг Герхард Гюнтер Ебел, бивш началник на трафика на Райхсбан в Западен Берлин. Ебел, който се самоназначава за райхсканцлер, твърди, че действа според пълномощията на съюзническите окупационни власти. Някои от членовете на неговия „кабинет“ по-късно се скарват с Ебел и създават собствени временни правителства с имена като Exilregierung Deutsches Reich или Deutsches Reich AG (последното е базирано в Невада, Съединените щати).

KRR участва в дейности като издаване на валута и пощенски марки и се рекламира чрез интернет и други медии. Когато броят на техните привърженици позволява, те също организират „възстановки“ на институции, като съдилища или парламенти, на Ваймарската република или на по-ранни германски държави. Правят временен Райхстаг, както и няколко райхминистерства, държавни правителства и Райхсгерихт (върховният наказателен и граждански съд в Германския райх).

 
 
Коментарите са изключени за Полицията в Германия арестува „бабата на терора“, която иска да възстанови монархията

Повече информация Виж всички