Ото Уормбиър – американският студент, който умря в Северна Корея заради кражба на плакат

| от |

Държавният департамент на САЩ препоръча Ото Уормбиър да не предприема екскурзията си. Родители му също не харесват идеята. Но той е интелигентен млад мъж, отличен математик, чудесен спортист и крал на бала в своята гимназия в Охайо. Както майка му по-късно казва: „Как можеш да кажеш „не“ на такова дете?“

За съжаление, приключението на това дете ще се превърна в кошмар, когато Ото е задържан от севернокорейските власти и обвинен в извършване на „враждебен акт срещу държавата“. Но какъв е този враждебен акт?

Кражба на пропаганден плакат.

Следващите 17 месеца за момчето не са нищо повече от ада на земята, и когато най-накрая се завръща у дома, ужасът на севернокорейския затвор се разкрива пред целия свят: Ото е в кома с тежки мозъчни увреждания. И здравето му бързо се влошава с всеки изминал ден като накрая, за огромно съжаление, той почива само след седмица.

До ден днешен никой не знае какво наистина се е случило с Ото Уормбиър в затвора в Северна Корея, но семейството му твърдо вярва, че смъртта му е резултат от „ужасни мъчения“.

Ето неговата история.

Photo by Chip Somodevilla/Getty Images

Родителите на Ото

Ото Уормбиър – един обещаващ млад студент

Ото Уормбиър е роден в Синсинати, Охайо, на 12 декември 1994 г. и е най-голямото дете на Фред и Синди Уормбиър. Според GQ, той се развива чудесно – дипломира се като отличник на класа и показва завидни умения като плувец и футболист. Става и крал на бала в гимназията на Уайоминг, което не е изненадващо, като се има предвид неговите „атлетични способности, класически добър външен вид и безкрайна харизма“, както по-късно каза негов съученик, цитиран от Post Independent. „Може да се каже, че Ото беше приятел на всички в нашия малък град Уайоминг, Охайо, предвид характерното му дружелюбие.“

По време на поздравителната си реч при завършването на гимназията младежът решава да цитира реплика от сериала „The Office“: „Иска ми се да има начин да знам, че сме в добрите стари времена, преди всъщност да са отминали.“

След гимназията печели стипендия за Университета във Вирджиния, където става известен като ученолюбив и педантичен. Приятелите му по-късно казват, че е поставял обучението и семейството си над всичко останало.

В края на 2015 г. Ото се подготвя да учи в чужбина в Хонг Конг през следващата пролет, но иска първо да отиде на приключение. Скоро научава за Young Pioneer Tours, китайска компания, която рекламира „бюджетни пътувания до дестинации, които майка ви би предпочела да не посещавате“, според The New York Times. Той се записва за „Новогодишен парти тур“ – 5 дни и 4 нощи в Северна Корея – и в края на декември се качва на самолет за Пхенян.

При пристигането си на Уормбиър и другите членове на туристическата група са конфискувани фотоапаратите, а смартфоните им са претърсени за материали, които биха могли да се счетат за „подривни“ за севернокорейското правителство.

След това те влизат в една от най-репресивните страни на планетата ни.

Международният хотел Янгакдо в Пхенян, където е извършено предполагаемото престъпление

Шокиращият арест

Съквартирантът на Ото по време на екскурзията е британец на име Дани Гратън. „От секундата, в която се срещнахме, знаехме, че сме се нацелили“, казва Гратън по-късно пред BBC. „Той беше много интелигентен и симпатичен човек.“

Младежите са настанени в хотел, известен като „Алкатраз на забавлението“, който се намира на остров и разполага с 5 ресторанта, бар, сауна, салон за масажи и зала за боулинг.

След новогодишното тържество на централния площад в Пхенян, групата се връща в изолирания си хотел, където някои се отправят към бара, докато други, като Гратън, отиват в залата за боулинг. По-късно той си спомня, че е имало „двучасов прозорец“, в който никой не може да каже какво е правил Уормбиър, но когато Гратън се връща в стаята им около 4:30 сутринта, го намира дълбоко заспал.

Властите обаче са заснели с камерите за видеонаблюдение зърнисти кадри, на които неидентифицирано лице събаря пропаганден плакат в забранена зона на хотела – и обвиняват Ото Уормбиър. Така на 2 януари 2016 г., докато младежите преминават през имиграционния контрол в Пхенян, преди да се качат на самолета си обратно за Китай, севернокорейски служители арестуват Ото.

„Направих ироничен коментар“, спомня си Гратън. „Всъщност казах: „Е, няма да те видим отново.“ Той ми се изсмя… но това наистина беше последният път, в който го видяхме.“

„Изповед“, затвор и смърт

Обратно в Америка, родителите на Ото нямат представа какво се е случило със сина им – трябваше да го няма по-малко от седмица. В края на януари севернокорейското правителство потвърждава, че той е арестуван.

А месец по-късно Ото Уормбиър прави своя телевизионен дебют.

Застанал пред два големи портрета на севернокорейските лидери Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, той говори пред камери като благодари на севернокорейското правителство за „възможността да се извиня за своето престъпление, да помоля за прошка, и да помоля за всяка възможна помощ, за да спася живота си.“

Едвам сдържайки сълзите си добавя, че се е опитал да открадне пропагандния плакат като „трофей“ за методистка църква у дома, за да „навреди на работната етика и мотивацията на корейския народ“.

Накрая вече в плач той завършва с вик: „Взех най-лошото решение в живота си, но аз съм само човек“.

Разбира се, тази историята, е пълна с несъответствия. Например, Уормбиър е евреин и няма връзка с методистка църква. Това кара мнозина да подозират, че думите, които е казал, не са искрени.

Независимо от това през март 2016 г. правителството на Северна Корея го осъжда на 15 години тежък труд за престъпления срещу държавата. Междувременно кампания в Съединените щати настоява за завръщането му.

Отнема повече от година, но делегация от американски служители най-накрая успява да върне младия студент у дома – през юни 2017 г.

За съжаление обаче поводът е всичко друго, но не и щастлив.

Според Даниел Кантър, един от лекарите, които се грижат за Ото, той се връща в „състояние на неотзивчива будност“: не може да говори, но показа „спонтанно отваряне на очите и мигане“. Според медицинските сестри, които се грижат за него в Северна Корея, Уормбиър е бил в кома от деня след процеса срещу него през март 2016 г. Той дори не е стигнал до трудов лагер.

Естествено, Северна Корея отхвърля обвиненията, че са измъчвали затворника си по какъвто и да е начин; Длъжностни лица твърдят, че той се е заразил с ботулизъм и е получил алергична реакция към лекарството.

Ото Уормбиър почива в болницата на 19 юни 2017 г., заобиколен от семейството си.

Фред и Синди Уормбиър никога не успяват да повярват на историята на Северна Корея и твърдо заявяват, че синът им е бил измъчван физически по време на ареста си. Медицинският преглед обаче не открива признаци Уормбиър да е бил бит, а отбелязва, че е изпаднал в кома, след като е претърпява липса на кръв и кислород в мозъка си – потенциално поради сърдечно-белодробен арест.

Малко вероятно е истината за подозрителния арест, съдебен процес и смърт на Ото Уормбиър някога да бъде разкрита. „Не знаем какво се е случило с него“, казва съдебният лекар д-р Лакшми Самарко, „и това е най-важното“.

 
 
Коментарите са изключени за Ото Уормбиър – американският студент, който умря в Северна Корея заради кражба на плакат

Повече информация Виж всички