Отмъщението на един морски тюлен за убийството на кучето му

| от |

В акт, напомнящ филмите на Джон Уик, пенсионираният военноморски тюлен Маркъс Лътрел стига до крайности, за да залови онези, които са убили любимия му домашен любимец. Целият инцидент е записан при телефонно обаждане до 911, по време на което ветеранът е преследва извършителите със скорост от над 160 километра в час.

Отмъщение за смъртта на Дейзи

Вечерта на 1 април 2009 г. Маркъс Лътрел чува изстрел. След като проверява дали майка му е добре, той излиза навън и вижда Дейзи, неговият голдън ретривър, мъртъв от огнестрелна рана в лявото рамо. Недалеч от дома си той забелязва подозрително превозно средство, паркирано отстрани на пътя, в което предполага, че се намират виновните.

„Мога да кажа, че Дейзи се е опитала да се измъкне, защото имаше кървава следа“, каза Лътрел пред Houston Chronicle. „Когато видях, че е мъртва, единственото нещо, което изникна в главата ми, беше „Трябва да заловя тия момчета“.“

Любимият му домашен любимец му е даден от Кучета за американските ветерани, за да му помогне емоционално да се възстанови от преживяванията си по време на войната в Близкия изток.

Въпреки че в този момент се възстановява от операцията, Лътрел грабва 9-милиметровия си пистолет, пропълзява под оградата и тръгва скришом към превозното средство. Когато колата пали и тръгва, тюленът скача в своя пикап и така започва преследване с висока скорост, като и двете коли се движат с над 160 км. ч.

Той се обажда на 911 по време на преследването и остава на линията, докато следва заподозрените. В един момент той ги губи от поглед, но тексаските рейнджъри скоро ги настигат и арестува. Алфонсо Ернандес и Майкъл Едмъндс са обвинени в „жестокост към животно, което не е добитък“, докато шофьорът на колата е и глобен за липса на валидна книжка. Според полиците, мъжете са свързани с най-малко пет други убийства в района през месеците преди стрелбата по Дейзи.

Едмъндс се признава за виновен по обвиненията срещу него и получава 5 години изпитателен срок. Ернандес избира да отиде на съд; признат е за виновен и получава максималната присъда от две години в държавен затвор. Той също е глобен с 1000 долара.

Интересният военен живот на Маркъс Лътрел

Маркъс Лътрел започва да тренира, за да стане тюлен от ВМС на САЩ, когато е едва на 14 години. През март 1999 г. той се записва във Военноморските сили и посещава както учебен лагер, така и школа на болничния корпус. След като завършва, той е преместен в Basic Underwater Demolition/SEAL (BUD/S) клас 226. Но фрактура на бедрената кост забавя завършването му и той се дипломира с клас 228 на 21 април 2000 г.

След това Лътрел посещава армейско училище за парашутисти и продължава обучението си за квалификация на морски тюлен. На 2 февруари 2001 г. той получава квалификацията си от военноморските сили и за да завърши цялото си обучение, посещава Форт Браг, Северна Каролина, за курса за боен медик за специални операции.

Операция Червени крила

Маркъс Лътрел е изпратен в Ирак на 14 април 2003 г. като част от американската инвазия. Той и SEAL екип 5 са натоварени със задачата да унищожат иракската съпротива и да търсят оръжия за масово унищожение. След като това приключва, отрядът започва да се занимава със залавяне и елиминиране на терористи.

През 2005 г. той е изпратен в Афганистан със SEAL екип 10, като част от SEAL Delivery Vehicle екип 1 (SDV-1). По това време Лътрел участва в операция „Червени крила“. Той и колегите му от специалния разузнавателен елемент на SDV-1, се озовават в засада на талибански бойци, които ги обстрелват с 82 мм минохвъргачки, картечници RPK, RPG-7 и AK-47.

Всички освен Лътрел са убити при нападението, включително един екипаж на хеликоптер, който е свален при опит да ги спаси. Маркъс е оставен в безсъзнание, със счупен гръбнак, няколко фрактури и рани от шрапнели. След като идва в съзнание, той успява да избяга от талибаните с помощта на местни селяни и в крайна сметка е спасен от армейските рейнджъри и Афганистанската национална армия.

След завръщането си от войната Лътрел получава лабрадор ретривър – Дейзи – който той кръщава на своите другари, загубили живота си по време на операция „Червени крила“ (по инициалите им: Дейзи – DASY). За действията си в Афганистан той е награден с Военноморския кръст и Пурпурното сърце, а по-късно публикува книгата „Самотният оцелял: Разказът на очевидец на операция Червени крила и изгубените герои от SEAL екип 10“.

През 2013 г. по книгата е направен едноименен филм, в който Маркъс е изобразен от актьора Марк Уолбърг.

През 2009 г., след като напълно се възстановява от нараняванията си, Лътрел се завръща в армията и е разположен като част от SEAL екип 5 в Рамади по време на операция Иракска свобода. Той обаче е официално изписан, след като получава друга фрактура на гръбначния стълб и наранявания на двете колена.

Следвоенна дейност

След войната и инцидента с Дейзи, Маркъс посвещава живота си на работа с ветерани от американската армия. През 2019 г. той създава фондация Lone Survivor, чиято мисия е „да възстановява, да дава сила и подновява надеждата за нашите ранени воини и техните семейства чрез терапевтична подкрепа“.

Лътрел издава втора книга, „Service: A Navy SEAL at War“, през май 2012 г. Някъде тогава той също си намира и нов космат спътник в лицето на друг лабрадор ретривър на име Ригби, който продължава да предоставя същата емоционална подкрепа, която по-рано получава от DASY.

 
 
Коментарите са изключени за Отмъщението на един морски тюлен за убийството на кучето му

Повече информация Виж всички