shareit

Ноемврийският ден, когато всичко в Южна Корея спира да работи

| от |

Всеки ноември в точно 8:40 минути местно време в четвъртък повече от половин милион ученици се подготвят за своя най-важен изпит. Окакто са прекрачили прага на училището, те се подготвят за този изпит. Колежанският тест отнема около 8 часа и представлява маратон на всичко научено през годините. Резултатът от всичко това показва дали ученикът ще стане студент, какви са неговите възможности в кариерно развитие и дали изобщо ще успее да влезе в някои по-сериозни социални кръгове в следващите години. Според статистиката някои хора се явяват на този изпит около 5 пъти, преди да бъдат задоволени от резултата.

И всяка година през ноември идва този фатален ден. Всички разбират много добре напрежението сред учениците и по тази причина в Южна Корея всичко замръзва. Тишината в столицата може да накара всеки да се почувства като в призрачен град. Повечето големи магазини са затворени, банките не работят, стоковата борса отваря по-късно, строежите са забранени, както и военните тренировки в страната. От време на време през града се чуват полицейски сирени, но това са само органи на реда, които помагат на ученици да стигнат навреме до училището си. Родителите прекарват времето си в будиския храм и се молят за добри резултати, докато стискат в ръце снимки на децата си и изричат редица молитви с надеждата, че децата им ще бъдат удохотворени и ще се справят. Когато най-големите ученици пристигат в училище, те винаги са посрещани от малките, които раздават бонбони за късмет и ръкопляскат, пожелават успех и стискат палци. В класните стаи започва да цари гробната тишина.

Students Face Crucial Exams For University

Инспекторите разполагат с метални детектори и конфискуват всичко, което може да разсейва учениците – сбогом на дигиталните часовници, телефоните, чантите и книгите. Учителите са с маратонки, за да пазят абсолютна тишина, когато се движат. Създаването на изпита напомня за тренировъчна мисия на шпионска организация. Всеки септември около 500 учителя получават покана за участие, откарват се до секретна локация в планинската провинция Кануън-до и предават всички форми на комуникация. Това означава, че остават без телефони, без лаптопи, а достъпа до интернет на служебните компютри не позволява никакви социални мрежи, чатове и дори изтегляне на приложения, пощите също са блокирани. Последният път, когато учител по китайски бил рекрутиран за тази тежка задача, колегите му подозирали, че най-вероятно се е пенсионирал, след като не го забелязали на първия учебен ден.

Резултатите се публикуват официално в национален сайт и всеки може да види оценката си точно след месец от изпита, но съществуват и пиратски сайтове, които моментално качват резултатите, за да спестят някое допълнително припадане на учениците. Макар и да съжалявате всички страдалци, Южна Корея бере плодовете на този стрес. Оказва се, че една трета от безработните в страната имат висше образование. Интелектът се цени изключително високо, но същевременно в Южна Корея се оказва, че има високи нива на безработица и сериозни желания за влизане в университет. Престижната позиция, където всеки ученик иска да постъпи е Sky.

Students Sit For College Entrance Exams In Seoul

Въпросният университет е престижно учебно заведение и интелектите там спокойно могат да мерят сили с Харвард, Йей или Оксфорд. Около 70% от учениците влизат в университет, но 2% достигат до престижното заведение. Комуналното вярване около тази еуфория е обвързано с факта, че национален вестник публикува всички кадри, които завършват и с каква специалност напускат университета. Слуховете твърдят, че икономиката на страната, представлява от LG, Hyundai, SK и Samsung избират своя персонал именно от там. Друг е въпросът, че при толкова висока конкуренция е много трудно да се гарантира работна позиция.

 
 
Коментарите са изключени за Ноемврийският ден, когато всичко в Южна Корея спира да работи

Повече информация Виж всички