shareit

Неразгаданите убийствата на Зодиака

| от chronicle.bg |

Вечерта на 28 декември 1968 г. Дейвид Фарадей и Бети Лу Дженсън са на първа среща. Момчето взема на заем колата на майка си и двамата са в нея малко след 23 часа, когато незнайно откъде куршум пронизва главата му. Момичето хуква да бяга, но е простреляна пет пъти. По-късно телата им са намерени от преминаваща по пътя кола. Жертвите не са нито ограбени, нито е сексуално злоупотребено с тях, а за престъплението няма очевиден мотив.

Зодиак, сериен убиец
Първите жертви на Зодиака, Getty Images

Година по-късно в същия район (Сан Франциско) случаят се повтаря. Момче и момиче са простреляни, докато са в колата, паркирана на обществен паркинг. За щастие, момичето оцелява. Малко след това два местни вестника получават писма с еднакъв почерк, в които някой поема отговорност за двата случая. Написани за изключително детайлно, с подробности, които би трябвало да са секретни. Но и двете писма съдържат кодирана част, която гласи: „Харесва ми да убивам хора, защото е толкова по-забавно, отколкото да убиваш животни в гората. Човекът е най-опасното от всички животни.“ Седмица по-късно пристига ново писмо в San Francisco Examiner. Този път убиецът се представя: „Уважаеми редакторе, това е Зодиака“.

През 1969 г. има още едно убийство, на таксиметров шофьор. Успоредно с него редакцията на вестника получава поредно стряскащо писмо. „Учениците са много примамливи мишени. Мисля да нападна училищен автобус. Ще прострелям предната гума, а след това ще стрелям по дечицата, докато изскачат отвътре.“ Съобщението е пуснато в медиите и предизвиква масова паника сред жителите на града. Жертвите на Зодиака са избирани на случаен подбор и никога не се знае къде ще нанесе следващия си удар. Десетки разследващи се заемат със случая, над 2500 души са разпитани, но напредък няма. Никой не може да залови Зодиака.

A Letter from the Zodiac Killer
Писмо, което убиецът изпраща до San Francisko Examiner, Getty Images

Том Хансън обаче има идея. Живеещият в Лос Анжелис управител на ресторанти за бързо хранене се сблъсква с набезите на крадци често. В края на 60-те постепенно навлиза във филмовия бизнес и прави нискобюджетни филми на криминална тематика. Но един от тях има повече от развлекателна функция. Филмът The Zodiac Killer (1971) е направен с цел да залови Зодиака. Продукцията е нискобюджетна и целта й е далеч от Оскарите. Тя трябва да примами убиеца. Създателят има и стръв. Хората, които идват в наетото за прожекциите кино, получават бележка на входа, на която трябва да попълнят изречението: „Зодиака убива, защото…“, а после да я пуснат в специално изработена кутия. Това, което публиката не знае, е че в кутията има човек (от екипа на филма), който сравнява всяка току що пусната бележка с почерка от писмата на Зодиака. В случай, че намери идентичния почерк, ще излезе и всички останали от екипа (които са наоколо) ще заобиколят човека. Наивен план, в който групата вярва. Все пак в изказа на писмата се откриват препратки към филми от миналото, както и други доказателства, че Зодиака е киноман.

Филмът се прожектира в продължение на седмица в киносалона. Хансън е обсебен от идеята да залови убиеца. Но това така и не се случва. Има няколко подозрителни лица, но след разпити, не са открити никакви доказателства, че някой от тях е Зодиака. След случая с филма, Хансън се обезкуражава и се връща в ресторантьорския бизнес. А междувременно в писма до вестника убиецът твърди, че броят на жертвите му е 37. Полицията обаче има доказателства само за 7, две от които оцелели.

Sketch of the "Zodiac" Killer
Съобщение за издирването на серийния убиец и негов портрет, направен според оскъдните показания на разпитани, Getty Images

Какво обаче се случва със Зодиака? В едно от писмата си, той съобщава, че преминава в анонимност. „Вече няма да съобщавам за убийства, които извършвам. Действията ми ще изглеждат като съвсем редови престъпления. Полицията никога няма да ме хване, защото съм по-умен от нея.“

И до днес случаят тъне в мистерия. Може Зодиака отдавна да е починал? Или да е в затвора за друго престъпление? Никой не знае нито кой е, нито точно колко са жертвите му. По случая още се работи, затова не е разрешено оповестяването на никаква информация. Поредното студено досие в богата криминална история на Америка.

 
 
Коментарите са изключени за Неразгаданите убийствата на Зодиака

Повече информация Виж всички