Най-добрите конспирации, свързани с музиката

| от |

Трудно е да се отрече очарованието на една хубава конспиративна теория, вдъхновена от попкултурата, особено ако тя е съсредоточена около любимия ви известен.

От класическите легенди, които все още витаят около „Бийтълс“ (като например дали Пол Маккартни наистина е мъртъв), до по-съвременните (като дали Джей-Зи е илюминат), тези музикални теории на конспирацията все още могат да ни накарат да се смеем дори в най-дъждовните дни.

Джей-Зи е илюминат

Привържениците на теорията на конспирацията смятат, че рапърът е член на тайното общество на Илюминатите, за което се предполага, че контролира световните дела. Доказателство за това е символът, който прави с ръце, за който се смята, че е свързан със символът на обществото – всевиждащото око (което също фигурира и на банкнотата от 1 долар).

Теоретиците на конспирацията смятат, че Джей-Зи има също така способността да контролира съзнанието на хората и да пътува във времето. През 2013 г. уредник в Нюйоркската обществена библиотека открива снимка на Сид Гросман от 1939 г., на която са изобразени двама мъже, единият от които много прилича на родената в Бруклин рап суперзвезда. Други звукозаписни изпълнители, за които теоретиците смятат, че са членове на илюминати, са Бионсе, Риана, Кеша, Дейвид Боуи и Лана Дел Рей.

ЦРУ е убило Джон Ленън

Според привържениците на конспиративните теории Марк Дейвид Чапман е бил просто пешка в убийството на Джон Ленън. Истинският организатор на смъртта на бившия бийтъл е ЦРУ. Според теорията организацията е вербувала Чапман да убие Ленън, заради неговите антиамерикански и антикапиталистически политически възгледи и пацифизъм.

Гангстерският рап е измислен, за да се пълнят затворите

Според привържениците на тази теорията през 1991 г. изпълнителните директори на звукозаписни компании и „много богати лица“, се срещат при закрити врата и измислят и активно лансират гангстерския рап на американската общественост. Твърди се, че целта е била чрез музиката да се популяризира продажбата на наркотици и уличното насилие, за да се напълнят частните затвори. Анонимно писмо, изпратено до HipHopIsRead.com, описва подробно участието на вътрешен човек от музикалната индустрия в тази теория на конспирацията.

„Магьосникът от Оз“ и „Тъмната страна на луната“ на Пинк Флойд са свръзани

Идеята, че „Тъмната страна на луната“ на Пинк Флойд напълно се синхронизира с „Магьосникът от Оз“, вероятно е една от най-известните и популярни конспиративни теории сред широката публика. Предполага се, че си пуснете плочата в определен момент от „Магьосникът от Оз“, то музиката на Пинк Флойд ще бъде в крак с кадрите на филма. „Резултатът е поразителен“, пише Чарлз Савидж във „Форт Уейн Джърнъл Газет“ през 1995 г. „Сякаш филмът е един дълъг музикален клип на албума. Текстовете и заглавията на песните съответстват на действието и сюжета. Музиката набъбва и намалява с движенията на героите. Не очаквайте да бъдете погълнати -но очаквайте да видите достатъчно категорични съвпадения, които да ви накарат да се запитате дали пък това не е било планирано.“

В действителност „Магьосникът от Оз“ е с продължителност приблизително 112 минути, докато „Тъмната страна на Луната“ е с продължителност около 43 минути, така че би трябвало да пуснете записа около два пъти и половина, за да се синхронизира перфектно аудиото с картината.

„Това не е никакво откритие, а пълна глупост“, казва Алън Парсънс, аудиоинженер на Pink Floyd, през 2003 г. „Опитах го за първи път преди около две години. Едно от децата на годеницата ми имаше копие на филма и си помислих, че трябва да видя за какво става въпрос. Бях много разочарован. Ако пуснете каквато и да е музика с намален звук на телевизора, ще подобни съвпадения.“

Елвис е жив

Що се отнася до конспиративните теории за Елвис, мнозина вярват, че Кралят все още е жив и здрав и днес живее в Грейсленд в Мемфис, Тенеси. Той, видите ли, е инсценирал смъртта си през 1977 г., защото му е омръзнало да бъде известен. Има няколко „улики“, които сочат, че Елвис все още е жив: второто му име е изписано неправилно на надгробния му паметник; многобройни наблюдения (например, твърди се, че е видян с Мохамед Али през 1984 г.); застраховката му „Живот“ никога не е била изплатена или поискана – макар че някои твърдят, че тя изобщо не е съществувала. Разбира се, всичко това са митове и спекулации.

Пол Маккартни е мъртъв

От 1967 г. насам се носят слухове, че Пол Маккартни е загинал при автомобилна катастрофа и е бил заменен с двойник. Привържениците на теорията на конспирацията посочват два записа на „Бийтълс“, които „потвърждават“ смъртта на Маккартни. Смята се, че „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ е албум за смъртта на музиканта: На обложката е изобразена ръка над главата му, което показва, че е благословен и му е даден последен обред; на вътрешната страна на обложката на плочата той е обърнат назад, докато останалата част от групата е обърната към зрителя. „Abbey Road“, твърдят теоретиците на конспирацията, пък е албумът с погребалното му шествие; на него Маккартни е бос, което символизира, че „не е в крак“ с живите си колеги от групата.

Слуховете за смъртта на Пол са толкова разпространени, що се отнася до конспиративните теории на Бийтълс, че през 1969 г. той трябва да обясни местонахождението си пред списание LIFE. „Може би слуховете започнаха, защото напоследък не се появявах много в пресата“, казва той. „Направих достатъчно интервюта за цял живот и нямам какво да кажа в последно време. Щастлив съм да бъда със семейството си и ще работя, докато мога. Бих предпочел да съм малко по-малко известен в наши дни.“

 
 
Коментарите са изключени за Най-добрите конспирации, свързани с музиката

Повече информация Виж всички