shareit

Любимите бизнеси, от които мафията печели милиони долари на година

| от |

Ако си спомняте култовият сериал „Семейство Сопрано“, най-вероятно знаете и до някаква степен как точно функционира мафията. В един от всички сезони ще открием, че Бърт и Патси се опитват да рекетират ново кафене в квартала, което има нужда от протекция. Проблемът е, че собственикът трябва да им обясни какво точно представлява франчайзът. При него няма достъп до парите и просто няма как да им плати това, което искат.

Дори и след заплахи, той им обяснява, че дори и да го заплашват и бият, голямата корпорация, която е реалният собственик, просто няма да се трогне много. Напускайки заведението, единият от тях заявява тъжно, че това е краят за малкия човек в бизнеса. Истината е, че различните бизнес структури започват да пречат много сериозно на мафията и точно по тази причина няма много пространство за развитие и дейност.

Организираната престъпност започва да легитимира бизнесите си, но винаги ги поддържа като много добър параван за пране на пари от други по-тъмни дейности като трафик на наркотици, търговия с оръжия, контрабанда, проституция, измами и обири. Мафията е институция, която се занимава с някои от най-страховитите дейности и точно по тази причина има много препоръки за обикновения човек да не влиза в този пъкъл. През последните години ще открием, че един от най-доходоносните официални бизнеси е именно преработката на отпадък.

Телевизията помогна за популяризирането на този сектор и побърза да опише една почти романтична посока, но също така се забелязва и онази зловеща и почти безскрупулна форма на управление. В дигиталният свят ще открием, че става доста по-трудно за развиването на такава дейност. Законът се адаптира в преследването и следенето по всички параграфи.

Членовете на Коза Ностра са успели да се редуцират до едва 3000 души в Италия и около още толкова в САЩ. Убийствата също се редуцират. Италия наблюдава спад на по-сериозната война в рамките на 80% от 1992 до 2012 г. През 2020 г. ще открием, че само 28 убийства са извършени в Италия и могат да се обвържат с мафията. Докато през 1992 г. ще забележим, че броят им е около 527. Законът посочва, че същата тенденция се наблюдава и в САЩ.

Тази статистика може да зарадва мнозина, но не си мислете, че организираната престъпност е изчезнала, просто се адаптира с новите правила на играта. Ще я откриете в някои специфични индустрии. Нека обърнем внимание на основните им позиции:

Бизнесът с отпадъци е една от силните им страни и през последните десетилетия винаги се е радвал на това внимание. Коза Ностра оперира в САЩ и се занимава с почистване на града от 50-те години. Търговията с маршрути за по-бързо почистване се продават, докато самото кметство трябва да намери по-лесен начин да си върши работата. Италианците успяват да влязат в тази индустрия през транспортния работнически съюз, а след това успяват да спечелят ключови позиции. Първите регистрирани трусове се забелязват през 1992 г. с компанията на Браунинг-Ферис. Посланието на мафията е зловещо – малко след подписването на договора, съпругата на собственика ще открие главата на немската си овчарка в двора на къщата. В устата на животното е оставена бележка с надпис „Добре дошли в Ню Йорк!“.

Кметът Руди Джулиани прави всичко възможно, за да освободи града от влиянието на мафията. Главният прокурор Робърт Морентау започва да води своята открита война срещу фамилии като Гамбино през 90-те години. Организираната престъпност не се предава толкова лесно. През януари 2013 г. ще открием, че повече от 30 души са обвинение за изнудване в Голямата ябълка. Групата включва членове на мафията от Гамбино, Лучано и други фамилии. Всички те имат връзки с почистващата индустрия в града. Подобни влияние продължава да се забелязва във Филаделфия и Ню Джърси.

Италианската мафия Камора контролира боклука на Неапол от 80-те години на миналия век. Лошо ръководената система спечели вниманието на целия свят още през 2008 г. Снимки на натрупани отпадъци могат да се забележат и до днес в мрежата, след като повече от 2 седмици натиска на мафията не позволява да се събере отпадъка на града. Същата мафия е отговорна и за мръсотията в града, след като не се опитва да подобри своите услуги. Други специално качество е горенето на токсични отпадъци, като практиката продължава през последните няколко десетилетия. Резултатът е унищожаване на околната среда, фермерството, храната и човешкото здраве.

Хазартът винаги е вървял ръка за ръка с мафията. Мейер Ленски вижда потенциала на Атлантик Сити и започва да го практикува дори и в сухия период. След като организираната престъпност разбира, че предстои вдигане на алкохолното ограничени, повечето са готови да инвестират в казина и нощни клубове, за да пуснат алкохолните духове на свобода. Лански и неговият приятел Бъгси Сийгъл оглеждат пустинята във Лас Вегас и смятат, че това е бъдещата мека на хазарта. Останалите престъпни фамилии виждат проекта като добра инвестиция, защото очакват закона да следи други дейности и да не обръща внимание на хазарта, поне не и до толкова голяма степен.

Именно мафията създава Лас Вегас и го превръща във фабрика за милиарди долари. Днес няма да бъдат открити следите на организираната престъпност. Невада създава цял списък с лица, които нямат право да стъпват в града и ще бъдат преследвани от закона. Същите хора имат желание да се намесят, но нямат тази власт.

След като не могат да бъдат открити в наземните казина, повечето започват да се разрастват в онлайн индустрията на хазарта. През 2008 г. прокурорът на Куинс ще осъди семейство Гамбино за ръководеното на незаконна хазартна дейност. Играчите имали право да взимат заеми с около 200% лихва от самото казино – офертата на живота им. През 2014 г. членовете на друга фамилия в Ню Джърси са осъдени за правенето на милиони от същата дейност.

Европа многократно посочва, че огромни суми пари са били изпрани от мафията в онлайн казина, фокусът им е към някои компании в Германия, където няма наказание за поддържането на незаконни хазартни дейности. В Италия се наблюдава спад на хазартната активност заради ковид пандемията, но това не пречи на полицията да разследва повече от 300 души, които са разработвали хазартни схеми.

File:Construction site in Cologne, Germany (2017).jpg

Строителството също остава запазена марка за мафията. Добрите хора отново използват различните работнически съюзи. Строителните компании наддават за възможност да включат определен съюз, докато мафията стои зад определена компания. С малко по-добри познанства с властта, точно тези фирми могат да спечелят правото да строят, но когато стане ясно, че работниците не получават заплатите си, съюзът няма да се активира, защото мафията е платила на правилните хора, но не винаги на всички.

Има и друга интересна схема, когато договорът е закупен, строежът не започва, а се продава на трето лице, което е готово да плати за тази възможност. Има заплахи за физическа саморазправа, има изнудване, има и насилие, но очевидно законът позволява точно това. Избират се фирми, които трябва да поставят редица скъпи компоненти, докато реално поставят възможно най-евтините. Крайният потребител плаща много повече, отколкото е реалната стойност, но няма и много избор.

Мафията има сериозен контрол върху някои от най-важните имоти в Ню Йорк. Джулиани няколко пъти поставя на съд всички пет фамилии през 1986 г. за контрол на работническите съюзи и настоява да се свалят цените на сгради, които се оценяват за милиони. През 1990 г. на всички лидери ще се повдигат федерални обвинения в Бруклин за манипулиране на пазара и използването на трети лица за подкопаването на конкурсите за обществени поръчки. Искът на съда е за сумата от 150 милиона долара.

Някои анализатори са категорични, че дори през 2021 г. ще се забележи активността на семейство Гамбино, която продължава да строи в Манхатън. През същата година има отново обвинения, като някои от мафиотите се признават за виновни и заявяват, че са подкупвали различни институции, за да получат правото да строят.

File:Windmills D1-D4 (Thornton Bank).jpg

Енергията е друг източник на интерес за организираната престъпност. Много от вятърните централи са перфектен параван за пране на пари. Властите в различни държави откриват, че така наречената „еко Мафия“ в Италия е замесена в редица инвестиции. Не, те не се нуждаят от зелена енергия, а от възможността да прибират евро фондове , които в това отношение са особено щедри. Липсата на регулация на тази индустрия, високата стойност, сложното финансиране и правителствените субсидии ще са причината да откриваме все повече желание за построяването на такива турбини.

Вятърните турбини се продават на особено висока стойност в Италия, за разлика от други точки по света. Не се изненадвайте, когато забележите огромното количество вятърни централи по сицилианските върхове. Повечето жители не са особено щастливи, че се разваля визията, но продължават да мълчат, за да не бъдат наказани. Твърди се, че за най-апетитните локации трябва да се вземе лиценз от мафията, която притежава всичките и ги продава на човекът с най-голямо желание за покупка. Осъден мафиот през 2018 г. признава, че е платил около половин милион евро за разрешително, което по-късно ще продаде за сумата от 15 милиона евро.

В началото на 30-те години ще има много сериозно гонение на хомосексуализма в САЩ. Мафията вижда възможност да печели пари и започва да отваря барове, където да даде безопасност на гейове и лесбийки, това продължават да са хора с пари за харчене, следователно трябва да се приберат от някого. Мафията в Ню Йорк държи дълго време монопола на точно този вид барове и не позволява на никой друг да отвори подобно заведение.

Има и една положителна страна в този бизнес. Полицията идва през 1969 г. в заведението Stonewall Inn, за да арестува гостите и мафията поема цялата отговорност да защити клиентите си. Има и още една причина за този бизнес. Поради факта, че никой не може да се оплаче или да поиска по-добри условия, особено след като тези заведения не са най-добрите, мафията поддържа лош стандарт, както на напитки, така и на чистота, но пък цените винаги стават двойни и тройни. Понякога чашите дори не се мият след употреба. Собственикът – дебелият Тони, официално плаща по 1200 долара на полицията на месец, за да не се тормозят гостите.

Матю Яниело е друг такъв съдържател, който притежава над 80 бара, ресторанта и диско клубове през 70-те години. Повечето са отворени за гей обществото. В неговото портфолио има най-различни услуги като заеми, танцьорки и дори търговия с мебели. Всички тези компании служат за пране на пари, но когато полицията и данъчните свързват всички странични занимания, бързо го прибират в затвора.

След като се появяват и първите активисти, връзката с мафията започва да отслабва. Баровете остават, но самото общество не е толкова свързано.

И след като говорим за барове, алкохол, то нека обърнем внимание и на следващата бизнес точка – порнографията. Разпространяването на еротични материали е тяхна специалност. През 60-те и 70-те години семейство Колумбо започва да предлага машини с жетони, които въртят 8мм филми в Ню Йорк. По същото време има и редица кино салони за възрастни, които показват само порно филми. Мики Зафано от фамилията Бонано започва да развива и международна верига, отваряйки кината Pussycat. ФБР успява да го залови през 1979 г. Семейство Пейрано създава и първият филм „Deep Throat“. По-късно ще стане ясно, че звездата Линда Ловлейс е била принудена да се снима, след като е била заплашена с убийство.

Връзката се охлажда между 80-те и 90-те години на миналия век. Видео касетите променят правилата на играта, Холивуд разбира и основната връзка и започва да мисли за потенциалните възможности да предоставя такива филми в приятелска и семейна обстановка – не казваме, че това са филми за семейството, но има всякакви семейства.

През 2005 г. семейство Гамбино е призовано в съда за нова интернет измама – предлагане на свободен достъп до платени сайтове, но освен достъп, господата са успели да изтеглят и много повече пари от предоставените карти. Парите от тази схема носят толкова много, че мафията инвестира в телефонна компания, банка и 64 плоски компании, а останалото инвестира в различни чуждестранни банки.

Това се смята и за един от най-големите удари в света на розовата индустрия. Покрай този вид филми се открива и още една ниша – трафик на сексуални работници. Членове на американската мафия са изпратени на съд за трафик на хора и проституция, докато руската мафия продължава да се смята за един от най-големите трафиканти на хора. Най-често кадрите се събират от Украйна и Румъния. През 2021 г. основните приходи на нигерийската мафия, която се опитва да навлезе в Европа и работи с италианската, са именно от трафик на хора.

File:Frank Sinatra (1957 studio portrait close-up).jpg

Има ли смисъл да говорим за музикалната индустрия? Едва ли има човек, който да не знае за Франк Синатра и други специални кадри. Ако си спомняте сцената от „Кръстника“ и поставянето на пистолет, за да се подпише музикален договор, то трябва да се върнете малко по-назад в историята, когато Морети е заплашил Томи Дорси с пистолет, за да извади Синатра от групата. През 80-те години ще има достатъчно лейбъли, които правят милиони и могат да се притежават много лесно. Мафията има цели фирми за копиране на плочи и ленти, докато не идват новите носители и не слагат край на този вид приходи.

Наркотиците ще останат цар на нелегалните сделки. През 1659 г. Вито Дженовезе влиза в затвора за трафик на наркотици. Италианската мафия прави около 34.7 милиарда долара на ден. Организацията Ндрангхета се смята за лидер в търговията с кокаин. Това е организацията, която захранва Европа и Канада с кокаин от Южна Америка. През 2014 г. Гамбино и Бонано се включват в трафика на наркотици и прекарват кокаин в Ню Йорк. Испания също може да се похвали с нелегална търговия на огромни количества марихуана, която идва от Източна Европа и Мароко.

Всичко това ни показва, че когато в нещо има пари, мафията ще е първата, която ще го потърси.

 
 
Коментарите са изключени за Любимите бизнеси, от които мафията печели милиони долари на година

Повече информация Виж всички