Косата на Бетовен разкрива, че е страдал от отравяне с олово

| от |

На 7 май 2024 г. се навършиха 200 години от първото изпълнение на Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен, представена пред гражданите на Виена през 1824 г. Два века по-късно музиката на гения – от „Für Elise“ през „Лунната соната“ до началните акорди на Петата симфония – остава мигновено разпознаваема за хората по целия свят, отчасти благодарение на популярни филми като „Портокал с часовников механизъм“ и „Остин Пауърс“.

Нещо много характерно за композитора, освен произведенията му, е и мистериозната загуба на слуха по неизвестна причина. Сега ново проучване показва, че глухотата на Бетховен може да е била резултат от отравяне с олово.

Олово

Немският композитор започва да губи слуха си в средата на двадесетте си години, когато музикалната му кариера вече е започнала. Въпреки че продължава да композира и да свири още няколко години, увреждането на слуха му в крайна сметка го принуждава да се оттегли от публичното пространство, да избягва посетители и да живее в самота до смъртта си на 56-годишна възраст, само 3 години след премиерата на Деветата симфония.

Причината за оглушаването му е една от най-големите загадки в историята на музиката. Теориите за него варират от сифилис и коремен тиф до лупус и болест на Пейджет. Подобно на много други хора в началото на XIX в., композиторът страда от множество зле проучени и нелекувани медицински проблеми, включително проблеми с червата и дихателните пътища. Освен това той е пиел доста, което вероятно е довело до проблеми с бъбреците и черния дроб.

Олово

За целите на новото изследване, публикувано в списание Clinical Chemistry, екип от изследователи от Детската болница в Бостън, Държавния университет в Сан Хосе и други институции анализира автентични проби от косата на композитора. И открива изненадващо високи концентрации на олово, арсен и живак.

В проучването се отбелязва, че тези концентрации на олово – между 69 и 71 микрограма на децилитър – „обикновено се свързват със стомашно-чревни и бъбречни заболявания“. Възможно е Бетховен да е погълнал метала чрез вино (в което оловото се е използвало като подсладител), риба от замърсени реки или медицински процедури. Такива методи на отравяне засягат и много от неговите съвременници.

Изследователите не са първите, които предполагат подобно нещо. През 2008 г. австрийски патолог на име Кристиан Вайтер изказва същото твърдение – че композиторът е бил убит от лекарство на оловна основа, приложено от неговия лекар Андреас Варух. Въпреки че твърдението на Райтер беше отхвърлено, когато се оказа, че анализираната от него коса не е на Бетховен, косите, анализирани в новото изследване, действително принадлежат на композитора, тъй като преди това са били използвани за секвениране на генома му.

Макар вече да можем да твърдим с по-голяма сигурност, че Лудвиг ван Бетховен е преживял отравяне с олово, все още не знаем дали то е причинило загубата на слуха му или други заболявания.

 
 
Коментарите са изключени за Косата на Бетовен разкрива, че е страдал от отравяне с олово

Повече информация Виж всички