shareit

Колко кафета са нужни, за да ви убият

| от |

Има многобройни смъртни случаи, свързани с прекомерното поглъщане на кофеин. Така че, ако случайно сте човек, който обича кафето и енергийните напитки, може да искате да знаете приблизително какво количество трябва да избягвате да пиете на ден. И така, колко кофеин е нужен, за да ви убие?

Има няколко фактора, които правят този въпрос труден. Например, не всеки реагира по същия начин на кофеина. Хората също така развиват и толеранс към него и затова ефектите могат да бъдат различни при всеки човек. И накрая, няма да има уважаван изследовател, който би се осмелил да проведе проучване върху хора, ако целта на това изследване е смъртта на човек. Затова, както може да се очаква, няма проучвания, които да показват какво количество кофеин окончателно би убило един средностатистически човек.

Но има няколко по-малко етично съмнителни изследвания, които позволяват на лекарите да разберат какво се случва в тялото при предозиране с кофеин и приблизително каква доза би се оказала фатална за обикновения човек. Така че, макар да е почти невъзможно да се определи точната смъртоносна доза, можем да твърдим със сигурност няколко неща, като например, че най-високото количество кофеин, която някога е било погълнато от някой, който е оцелял, е около 100 грама.

Въпреки че това може да не звучи толкова много, по отношение на суровото количество кофеин, трябва да се отбележи, че това са около 1200 чаши кафе!

Caffeine USP

Сух кофеин

По-малките дози, за които обикновено се смята, че излагат възрастен човек на висок риск от смърт, обикновено варират от около 5-10 грама, приети за кратък период от време, което все още е страшно много енергийни напитки и / или кафе, въпреки че има някои хапчета за отслабване, които може лесно да ви доставят това количество само с шепа от тях.

Разбира се, има хората, който умират от предозиране с кофеин или реагират изключително зле и с по-малки дози. Например, в медицински доклад е описан случая на анонимно едногодишно момиче, което поглъща няколко от хапчетата за отслабване на майка си. Общата му доза кофеин е приблизително 3 грама. Въпреки че бебето има значителни усложнения, включително сърдечни проблеми и гърчове непосредствено след това, то оцелява след инцидента и изглежда не страда от дългосрочни проблеми. Тук трябва да се отбележи, че като се има предвид малкия размер на детето, концентрацията на кофеин в системата му в крайна сметка е втората най-висока от всички документирани при някой, оцелял от предозиране с кофеин.

Още един случай е този на 16-годишно момче, което поглъща около 6-8 грама кофеин и също успява да оцелее, въпреки редица медицински усложнения.

Така че в основата си има безброй фактори, но що се отнася до определена доза, която би убила повечето хора, се оказва, че когато се говори за чаши кафе или енергийни напитки, това е огромно количество за повечето хора, с някои изключения, когато са налични определени сърдечни заболявания и други подобни може значително по-малки дози да са летални.

Що се отнася до обикновения човек, повечето лекари и медицински органи препоръчват да се избягва приемането на повече от около 500-600 мг. кофеин на ден, не задължително, защото може да умре, но най-вече, защото вероятно няма да е много здравословно, особено ако се прави редовно. За справка, средната чаша кафе има от порядъка на 40-150 мг. кофеин. 

CaffeineCrystals Fibrous 10xDarkField

Кристали кофеин под микроскоп

Но как кофеинът всъщност може да убие?

Кофеинът е едно от няколкото естествено срещащи се вещества, известни като ксантини. Ксантините са освен всичко друго стимуланти на централната нервна система (ЦНС). Кофеинът, по-конкретно, е в над 60 известни растителни вида. Това е най-широко консумираното психоактивно вещество в света. В зависимост от това кое проучване четете, приблизително 80-90% от населението на САЩ консумира поне 200 мг. на ден. В ниски дози то има много предимства, които могат да помогнат за неща като успокояване на болката, задържане на вода, бдителност и общо бодърстване.

Както при повечето стимуланти на ЦНС, колкото по-висока е дозата, толкова по-дълбока е реакцията. С консумацията на повече кофеин обаче рисковете започват да надвишават ползите. Човек може да стане нервен, тревожен, да има високо кръвно налягане, болка в гърдите, главоболие, дехидратация и за съжаление зависимост, която причинява абстиненция при оттегляне. В токсични дози кофеинът може да причини изключително ниско кръвно налягане, гърчове, проблеми със сърдечния ритъм и лактатна ацидоза.

Изглежда има известно разногласие между изследователите относно това как точно ксантините, като кофеина, причиняват реакциите, които правят. Това, което е известно, е, че те влияят на аденозиновите рецептори в почти всяка клетка в тялото.

Аденозинът е химикал, присъстващ във всяка човешка клетка. Той се комбинира с други химикали като фосфат, за да създаде множество съединения, които помагат на клетките да работят правилно. Тези съединения трябва да се прикрепят към техните рецептори, за да повлияят на клетките. В тялото има 4 основни групи аденозинови рецептори и техните ефекти могат да се разделят на четири категории. Най-общо казано, аденозиновите съединения помагат за увеличаване на кислорода, достъпен за клетките, предпазват от щетите, причинени от липсата на кислород, помагат за иницииране на естествените противовъзпалителни реакции на организма и  за създаването на кръвоносни съдове.

Кофеинът е подобен на аденозин по химичен състав и така може да се прикрепи към аденозиновите рецептори като не позволява на аденозиновите съединения да функционират нормално. Резултатът е стимулация на ЦНС, отпускане на гладката мускулатура и диуретично действие върху бъбреците, което може да доведе до дехидратация.

По този начин, при високи нива, кофеинът може да бъде много токсичен. Той се свързва с местата в аденозиновите рецептори, известни като подтипове А1 и А2. Резултатът е припадъци. Във високи дози той също така ще спре фосфодиестеразните ензими, като същевременно стимулира освобождаването на невротрансмитери. Резултатът е изключително бърз сърдечен ритъм, разширяване на кръвоносните съдове, причиняващо ниско кръвно налягане, ниски нива на калий, които могат да причинят летален сърдечен ритъм, разграждане на захарите в черния дроб и увеличаване на белите кръвни клетки.

Ако всичко това не изглежда достатъчно смъртоносно, тези странични ефекти ще предизвикат свои собствени проблеми. По-конкретно, лактатна ацидоза ще де появи в тъканите на тялото ни, които не получават достатъчно кислород, тъй като кръвното ни налягане е твърде ниско. Резултатът от припадъците, ниските нива на кислород в клетките и неизбежното отделяне на калций от ендоплазмения ретикулум, ще ни доведе до рабдомиолиза – разпад на мускулите, което води до освобождаване на мускулни фибри в кръвта (резултатът е кафява урина и запушени бъбреци).

Ако си мислите „Никога повече няма да пия този нектар на Сатаната“, не се притеснявайте, тези токсични реакции няма да се случат при нормални нива на консумация. Просто когато приемете над 500-600 мг. в много случаи няма да ви е много хубаво.

 
 
Коментарите са изключени за Колко кафета са нужни, за да ви убият

Повече информация Виж всички