Kървавият въглерод: Tъмната страна на решаването на проблема с климата

| от |

В хода на COP28 (Конференция на ООН по изменението на климата 2023 г.) активистите на кампанията отправят послание към всички, които слушат: пазете се от „кървавия въглерод“. Предупреждението е свързано с въглеродните кредити, които според тях по-скоро влошават проблема, отколкото да се заемат сериозно с истинските причини за задълбочаващата се климатична криза.

Световните лидери, големият бизнес и медиите се стекоха тази седмица в Дубай за конференцията на ООН за климата COP28 и мнозина очакват, че тя ще доведе до голямо разширяване на пазара на въглеродни кредити.

Въглеродните кредити са нещо като разрешителни, които компании, физически лица или държави могат да купуват, за да компенсират своите въглеродни емисии. Да кажем, че вашата организация произвежда Х емисии въглероден диоксид, тогава можете да инвестирате Х проекти за намаляване на парниковите газове, като например засаждане на гори или финансиране на възобновяема енергия, за да неутрализирате емисиите. Това ще позволи на организацията да каже, че е въглеродно неутрална или с ниски емисии (въпреки че продължава да пълни атмосферата с още въглерод).

Въпреки че защитниците на въглеродните кредити вярват, че предлагат практичен и реалистичен начин за справяне с изменението на климата, това е сложна област, която е изпълнена с критики. Една от основните е, че те действат като измама, позволявайки на организациите да изглеждат по-зелени, отколкото са в действителност.

Друга основна критика е, че те поставят цена на природата, третирайки земите на коренното население и местните общности в дадена област като въглеродни запаси, които могат да бъдат купувани и продавани, за да могат замърсителите да продължат да замърсяват. С други думи, въглеродните кредити често са лиценз за заграбване на земя.

„Всеки, който е загрижен за сериозното справяне с климатичната криза, трябва да се противопостави на въглеродните кредити“, заяви тази седмица в изявление организацията за защита на правата на коренното население Survival International.

По-рано тази година организацията публикува доклад, в който се разглежда водещата схема за въглеродни кредити, наречена Northern Kenya Grassland Carbon Project, която има за цел да подобри състоянието на пасищата и да погълне въглерода в почвите в част от Кения, населена с над 100 000 коренни жители на Самбуру, Борана и Рендиле. Някои от клиентите, които се включиха в схемата, бяха Meta и Netflix.

Survival стига до заключението, че проектът разрушава дългогодишните традиционни системи за паша на коренното население и ги заменя с централно контролирана система, която повече прилича на търговско животновъдство. Те също така твърдят, че местното население не е дало свободно, предварително и информирано съгласие, преди схемата да отнеме земите им.

Освен това дори не е било ясно дали схемата действително ще увеличи съхранението на въглерод в почвите на региона.

„Процесът на проверка на въглеродните кредити е непоправимо счупен. Например, разкритията на Survival за водещия проект за въглеродни кредити, управляван от Northern Rangelands Trust в Кения, разкри сериозни недостатъци в частта му, използвана от Meta и Netflix за компенсиране на въглеродните им емисии. Проектът не само не разполага със свободното, предварително и информирано съгласие на коренните жители на земята, но дори не съхранява никакъв допълнителен въглерод“, казват от Survival в неотдавнашното си изявление.

Организацията дори предположи, че схемите за въглеродни кредити могат всъщност да увеличат нарушенията на човешките права, откъдето идва и израза „кървав въглерод“. Схемите за възстановяване на земи, осъществявани в името на въглеродните кредити, в крайна сметка биха могли да доведат до превръщането на повече земи на коренното население и местните общности в защитени територии, в резултат на което тези хора може да останат откъснати от земите на предците си чрез насилие.

„COP28 може да се превърне в защитник на „кървавия въглерод“, когато правителствата, големият бизнес и природозащитните НПО работят заедно, за да стимулират пазара на въглеродни кредити, вместо да се заемат сериозно с истинските причини за климатичната криза“, добави организацията.

„Това може да бъде катастрофално за коренното население. Въглеродните кредити представляват нов важен начин за правителствата, корпорациите и природозащитните НПО да печелят от кражбата на земите на тези общества и те вече го правят.“

 
 
Коментарите са изключени за Kървавият въглерод: Tъмната страна на решаването на проблема с климата

Повече информация Виж всички