shareit

Как сестрите Фокс донесоха спиритуализма в Америка – и после признаха, че всичко е измама

| от |

До началото на 1848 г. малкото градче Хайдсвил в Ню Йорк не е особено известно. Но през април същата година хора масово започват да се стичат в малка местна къща, за да станат свидетели на странните сили на сестрите Фокс, Маги и Кейт.

Те изглежда могат да призовават духове, които от своя страна декларират присъствието си като почукват мистериозно по стените.

Пред очите на удивената публика, момичетата изглежда влизат в контакт с духове от отвъдния свят и ги карат да отговарят на различни въпроси. Не след дълго Лия изпраща сестрите си на гастрол из целия щат, където да покажат своя талант и способности.

Но Маги и Кейт крият една малка тайна. Звуците на духовете всъщност са произведени чрез техника, която те бяха разработили – като пукат ставите на краката си. И въпреки че самите сестри Фокс поставят началото на манията по спиритуализма в Съединените щати, те сами скоро щяха да заклеймят цялото движение като измама.

Fox sisters mediums

Сестрите през 1888 г.

Една призрачна идея

Нощ след нощ в малка селска къща в Хайдсвил, Ню Йорк, щом семейството си легне, сякаш се появява призрак, който издава странни звуци в тъмнината, удряйки по стените и мебелите.

Но всъщност това бяха просто сестрите Фокс, 14-годишната Маги и 11-годишната Кейт.

Двете момичета са измислили начин да издават силни звуци с пръстите на краката си: чрез пукане на ставите и щракане на големия и втория пръст на краката си в дървения под или в мебелите, те могат да създадат достатъчно силен звук, за да събудят родителите си. В резултат на този им талант майка им, Маргарет, и баща им, Джон, са силно уплашени и объркани.

Сестрите много се забавляват с номера си. Но на 31 март ситуацията излиза извън контрол: същата вечер, когато започват поредното си „шоу“, Кейт внезапно плясва с ръце два пъти и извиква: „Ако ме чуваш, направи като мен!“

„Призракът“ в отговор удря два пъти. След това Маргарет Фокс завързва нещо като дискусия с паранормалното същество, като го моли да й каже колко деца има (шест удара), дали е дух (два удара за „да“) и дали е бил ранен в къщата им (отново два удара).

„Духът“ обяснява чрез ударите си, че някога е бил амбулантен търговец. Пет години по-рано обаче, казва той, някой го убива за 500 долара и го погребва под къщата на семейство Фокс.

Маргарет незабавно вика съседите, за да чуят сами ударите. Сестрите Фокс са ужасени от внезапния обрат на събитията. Както Маги по-късно пише, те продължават с номера си само защото смятат, че ако си признаят, ще си навлекат неприятности с родителите и пастора им.

Без друг избор, двете момичета повтарят изпълнението и за недоверчивите съседи същата вечер, както и следващата. Не след дълго мълвата за странното, призрачно тропане започва да се разпространява и отвъд Хайдсвил.

Може би всичко щеше да отмине и замине, ако Маги и Кейт един ден просто бяха спрели с номера си, но сестра им Лия успява да разбере какво се случва преди това да стане. И тя бързо пътува до Хайдсвил от дома си в Рочестър, очевидно решена да превърне номера на сестрите си в бизнес.

Fox sisters

Сестрите Фокс и възходът на спиритуализма

Когато двете момичета развиват техниката си, интересът към „отвъдното“ е в своя зенит: идеите на личности като Емануел Сведенборг, шведски мистик от 18-ти век, и Андрю Джаксън Дейвис, американски „пророк“ от 19-ти век, вече са започнали да се налагат в Съединените щати.

Сведенборг вярва, че духовете съществуват в различни „реалности“ и твърди, че ги е виждал и е разговарял с тях. Дейвис развива идеите на Сведенборг и пише, че „духовете общуват помежду си, докато единият е в тяло, а другият – във висшите сфери“.

В същото време новите технологии като железниците и телеграфа трансформират Съединените щати. Светът е различен и странен и много американци не смятат, че общуването с мъртвите е много по-странно от общуването с някой отвъд океана.

И тук влиза Лия Фокс, която вижда шанс да спечели пари от интереса към духовете вчрез номера на сестрите й. Така тя незабавно започва да продава билети по 1 долар на публиката, която иска да види паранормалните събития в дома й в Рочестър, Ню Йорк. Маги и Кейт й бяха признали истината и от чувство за вина смятаха, че нямат друг избор, освен да се подчинят на нейните заповеди.

Въпреки скептиците, постъпката на сестрите Фокс бързо се разпространява. След като се представят в северната част на щата, те скоро се преместват пред по-голяма публика – в град Ню Йорк.

„И ние сме в неведение като всеки наш читател“, пише Джордж Рипли от New York Tribune след като вижда сестрите Фокс. „Маниерите и поведението на дамите са такива, че създават предразсъдък в тяхна полза. Те нямат теории, които да предложат в обяснение на събитията… и очевидно нямат контрол върху тях.“

До 1850 г. „тропането“ вече е национален феномен. Докато сестрите демонстрират своите способности пред личности като аболициониста Уилям Лойд Гарисън и редактора на New York Tribune Хорас Грийли, появяват се мъже и жени из цялата страна, които твърдят, че могат да правят същото.

В резултат на това между 1853 и 1855 г. милиони американци започват да вярват в спиритизма.

Но движението имаше един значителен противник: самата Маги Фокс.

Image of a ghost, produced by double exposure in 1899

Снимка на призрак, направена чрез двойна експозиция

Края на измамата

Когато е на 17 години, Маги Фокс открива нещо по-силно от славата и духовете: любовта. Тя се запознава с Елиша Кейн през 1852 г. и силно се влюбва в младия изследовател. Кейн, който е скептик, призова Маги да се откаже от „мрачния си монотонен живот в измама“.

Така Маги незабавно се пенсионира. Но смъртта на Кейн 5 години по-късно я хвърля в дълбока депресия. Тя започва да пие много и сестра й, Кейт, продължава самостоятелно да практикува спиритизма, който междувременно отбелязва още един тласък в популярността си по време на мрачните и изпълнени със смърт години на Гражданската война. Но й натежава и тя също става алкохоличка.

До 1888 г. и двете сестри са разочаровани от цялото движение – тогава Маги решава да заклейми спиритуализма веднъж завинаги. Може би тя е била мотивирана от гняв към Лия и други спиритуалисти, които са критикували Кейт заради нейното пиене. Но може би Маги просто е искала да остави десетилетната им лъжа зад гърба си.

„Сестра ми Кейти и аз бяхме много малки деца, когато започна тази ужасна измама“, обявява Маги на сцената на 21 октомври 1888 г. в Ню Йорк. „Ние бяхме много палави деца и се опитвахме просто да ужасим нашата скъпа майка, която беше много добра жена и много лесно се плашеше.“

След това тя разкрива цялата работа като казва, че тя и Кейт просто са се научили да пукат силно пръстите на краката си. Докато публиката гледа, тя дори демонстрира как става номерът.

„Много хора, когато чуят звука, веднага си представят, че духовете ги докосват“, добавя Маги. „Това е много често срещана заблуда. Някои много богати хора дойдоха да ме видят преди няколко години, когато живеех на 42 улица, и направих няколко сеанса за тях. Накарах духа да почука върху стола и една от дамите извика: „Чувствам как духът ме потупва по рамото.“ Разбира се, това беше чистото й въображение.“

Впоследствие Лия твърди, че Маги просто търси внимание и е готова да осъдила спиритуализма срещу хонорар от 1500 долара. И действително – Маги се отрича от признанията си само година по-късно.

„По това време имах голяма нужда от пари и някои хора се възползваха от ситуацията“, казва тя. „Вълнението също наруши душевното ми равновесие. Когато направих тези ужасни изявления, не бях отговорна за думите си.“

Дотогава движението на спиритуализма вече е много по-голямо от сестрите Фокс. Те умират тихо и спокойно – Лия през 1890 г., Кейт през 1892 г. и Маги през 1893 г. И оттогава духовете им са много по-тихи, отколкото бяха самите те в живия живот, без да издават нито звук.

 
 
Коментарите са изключени за Как сестрите Фокс донесоха спиритуализма в Америка – и после признаха, че всичко е измама

Повече информация Виж всички