shareit

Как Ким Бродерик помогна да вкарат майка й зад решетките

| от |

Като дете на двама известни и заможни родители в Сан Диего, на Ким Бродерик изглежда никога иска й е липсвало нищо. Тя посещава частни училища и се наслаждава на луксозни ваканции със семейството си… Поне докато Дан и Бети Бродерик не се развеждат – развод, който се превръща в кошмар.

По време на горчивата и дълга години раздяла, по време на която Дан Бродерик предлага брак на младата си нова приятелка Линда Колкена, Бети става изключително агресивна. В крайна сметка Дан дори подава ограничителна заповед срещу нея, която според твърденията е тормозила новата двойка – и дори блъска колата си в къщата им.

На 5 ноември 1989 г. драмата най-накрая кулминира – и Бети убива бившия си и Колкена, докато спят.

Междувременно Ким е тийнейджърка и е едва на 21, когато свидетелства в процеса за убийството. Тя си спомни как майка й я нарича „предателка“ и че й се иска никога да не я е раждала.

Момичето твърди, че дори й се е обажда веднага след като убива баща й, за да й каже какво е направила.

Ето цялата история.

Базиликата „Свети Петър“, най-голямата католическа църква в света

Ким Бродерик е родена на 7 януари 1970 г. в Сан Диего, Калифорния. Родителите й се женят година по-рано, след като се срещат на футболен мач в Нотр Дам в Питсбърг. Бети е отдадена католичка и първоначално издържа семейството като преподава и гледа бебета, докато Дан завърши обучението си в юридическия факултет в Харвард.

Ким е най-голямото от пет деца. По-малката й сестра Лий е родена през 1971 г., а братята й Даниел и Рет се появяват съответно през 1976 и 1979 г. Едно от децата обаче завинаги остана без име, тъй като момчето почива в рамките на няколко дни след раждането си.

Парите не са проблем за семейството – Дан печели над 1 милион долара годишно в реномирана адвокатска кантора. Така щастливото семейство живее в голям дом в Ла Хоя, притежава апартамент в ски курорт, лодка, членува в различни кънтри клубове и има огненочервен Corvette в гаража. Изглежда, че майката на Ким е доволна – поне до 1983 г.

Когато Дан повишава 22-годишната си рецепционистка Линда Колкена в негов личен асистент, Бети става подозрителна: като бивша стюардеса, Колкена няма диплома и не може да пише. Съпругата един ден посещава изненадващо мъжа си в офиса му и се твърди, че го заварва на дълъг обяд с новата му асистентка – на бюрото му има две празни чаши за шампанско.

Дан отрича да има афера, но Бети е бясна и хвърля стереосистеми, купи и бутилки с кетчуп по него. Ким също си спомня, че Бети „го драска и други подобни“ – а веднъж дори изгаря дрехите му в предния двор, докато децата на гледат.

„Тя отиде в гаража и грабна туба с бензин, и го изля всичкия“, свидетелства Ким. „Купчината с неща беше огромна, тя изхвърли всички чекмеджета през балкона. И тогава я запали с бензин, а след това отиде, взе черна боя и я изля върху пепелта.“

Ким си спомня, че когато баща й се прибира вкъщи същата вечер, той „събра няколко дрехи, които не бяха изгорени или съсипани и след това двамата си легнаха, сякаш всичко беше наред“.

Но не е – и докато двойката все още е женена, Дан се мести да живее с Колкена. Тогава драмата ескалира до насилие.

През 1985 г. Дан подава молба за ограничителна заповед срещу Бети, след като тя нахлува в новия му дом и надрасква спалнята със спрей. Година по-късно бащата на Ким подава и молба за развод, както и да получи попечителството над четирите деца. Тогава тя е на 15 години.

Докато горчивите дела се точат, Бети казва на децата си, че ще убие баща им.

Тя започва без никаква предварителна уговорка да оставя децата в къщата на съпруга си от злоба. Ким си спомня как по-малките й братя и сестри изпадат в истерия – „държаха се за нея, плачеха и крещяха силно: „Не ни оставяй тук.“ На което нейната майка отговаря: „На татко ви няма да му се размине.“

През февруари 1986 г. Бети катастрофира във входната врата на къщата на съпруга си, нарушавайки ограничителната заповед. Тя твърди, че действията й са в отговор на разпоредената от съда продажба на дома й, която Дан е направил, без да й каже. Ким си спомни, че катастрофата „звучеше като верижен трион“. Тя си спомня и, че майка й й се изплезва. Полицията открива нож в колата и поставя Бети в психиатрична клиника за три дни.

Когато разводът е финализиран през 1989 г. и Дан получи попечителство над децата си, Бети се насочва към Ким.

„Мама и аз не се разбирахме“, спомня си момичето. „Не мисля, че има добро мнение за мен… Веднъж ми каза: „О, просто си карах по улицата точно до SeaWorld и изведнъж си спомних, че те мразя. Просто ме отвращаваш… Ти си просто една предателка и от теб ми става лошо, караш ме да искам да повръщам. Иска ми се никога да не те бях раждала.“

Бети продължава да измъчва бившия си съпруг, оставяйки неприлични съобщения на телефонния му секретар, но бракът на Дан и Колкена на 22 април я кара да премине всякакви граници. На 5 ноември Бети използва ключ, който дъщеря й Лий й дава, и се вмъкна в дома на новата двойка – където застрелва както него, така и Колкена в леглото им в 5:30 сутринта.

Даниел и Ким при Опра Уинфри

Къде са децата на Бети Бродерик днес?

Децата на Бети Бродерик са първите хора, на които тя признава за убийствата. Ким казва по време на процеса през есента на 1990 г., че майка й не плаче, докато признава престъпленията си. И припомни също, че Бети казва, че планира да се самоубие във въпросната нощ, но са й свършили куршумите.

Обвинена в двойно убийство, Бети Бродерик е осъдена през 1991 г. на 32 години до доживотен затвор. Както е описано подробно в нейните мемоари от 2014 г. „Моята майка: Историята на Ким Бродерик“, Ким непрекъснато отрича молбите на майка си да напише каквито и да е писма в подкрепа на предсрочното освобождаване.

Дъщерята също разкрива, че майка й продължава да я измъчва дори зад решетките, като един път й казва: „Ако не беше ти, нямаше да съм тук.“

Но въпреки това, описва свижданията в затвора като „най-тежката сърдечна болка и мъка, която някога съм си представяла“, освен смъртта на баща й.

Ким вече живее в Айдахо с Лий и Рет и има собствено семейство.

 
 
Коментарите са изключени за Как Ким Бродерик помогна да вкарат майка й зад решетките

Повече информация Виж всички