Как 14-годишно момиче отмъсти на своя изнасилвач

| от |

„Престъпление и наказание“ е един особен труд на Достоевски, който продължава да е актуален и до днес. Ганди винаги е повтарял, че „Око за око“ ще ослепи целия свят, но в някои моменти от съвременната история ще открием, че едно общество предпочита да изпрати послание и да подчертае, че преди да се стигне до справедлив съд, наказанието ще се дава от обикновения човек.

Точно за такава история говорят шведските медии, разказващи за отмъщението на 14-годишно момиче. Въпросната млада дама е била изнасилена от шофьор на такси, който за още по-зла беда се оказва мигрант от Близкия Изток. Въпросният таксиметров шофьор е открит мъртъв в гората, а полицията продължава да смята, че именно младото момиче е потърсило реванш за причинените травми.

Таксито му е било открито изоставено близо до паркинг в един от големите паркове близо до Стокхолм. На 1 април, тази година, властите локализират и шофьорът, който виси на едно дърво. Полицията успява да открие някои следи и още тогава подозира жертвата, нейният приятел и други три момчета.

Според разследването, момичето е потърсило шофьора отново в гората, където от засада са го очаквали момчетата. Едно от тях е носело въже и след физическа саморазправа, започва душене, завършващо с обесване. Съдът вече е успял да идентифицира профила на убиеца в групата, който е способен да направи екзекуцията. В допълнение се появява и информация, че младата дама е говорила за убийство и саморазправа в чатове до своя приятел. По-късно в наказателната акция се включват и нейните братя, които предлагат да направят засадата и да си отмъстят.

Преди убийството са изпратени и други съобщения до изнасилвача, който е бил извикан на локацията, а като бонус е трябвало да вземе със себе си и бутилка водка.

Пред полицията, организаторката на екзекуцията обяснява, че е искала просто да си отмъсти, а отмъщението се е свеждало до сериозен бой, но не и убийства.

Шведските медии посочват ясно, че жертвата практически е провалила живота си. От една страна ще живее с травми от изнасилване, а от друга ще трябва да се изправи пред съда, след като е участник в убийство за отмъщение. Оказва се, че вече е имало повдигнато обвинение за шофьора, но дамата не е искала да чака и е предпочела да поеме правораздаването в свои ръце, насочвайки се в следващата посока.

Една от причините за прибягване до подобна наказателна акция. Отмъщението е следствие на редица програми за облекчение на по-тежки престъпления и поглед към факта, че даден човек е мигрант. Поради този факт, мнозина вече са приели точно този вариант за разправа. Въпреки опитите на повечето адвокати да говорят за самозащита, момичето е прибегнало до отмъщение. И до този момент шведските власти продължават да подчертават, че правилното решение е обвързано със съд и присъда, която да се даде от професионалист. Убийството е съвсем различна история и може да нанесе много нови щети.

Не използваме имена, поради простата причина, че законът изрично забранява предоставянето на подобна информация. Против идеята сме да се извършват такива престъпления, както и сме сигурни, че в момента няма организация в Швеция, която да не е готова да защитава отмъстителката, имайки предвид и по-сериозните проблеми с мигранти, които Швеция преживява. Проблемите обаче се коренят другаде.

Не всеки мигрант идва с такъв манталитет и идея да продължи да прави това, което и в собствената си родина. За съжаление, точно това послание минава под килима, особено след като обществото чуе информация, че подобно престъпление е извършено от мигрант. Нагласите на голяма част от местните е демонстрирана многократно, особено щом се говори за престъпление, нередност или друга криза в средата, в която са изпратени мигрантите. Разбира се, никой не иска да бъде жертва на насилие, без значение кой точно е източникът, но разделението и агресията най-често се увеличават многократно, когато говорим за човек-пришалец във въпросното общество.  

 
 
Коментарите са изключени за Как 14-годишно момиче отмъсти на своя изнасилвач

Повече информация Виж всички