Инцестът: историите на известни личности, посегнали към забранения плод

| от Вучето |

Съвременното цивилизовано общество го забранява със закон. Човешкият морал го заклеймява като табу. Природата и сексуалният нагон обаче понякога пренебрегват и двете.

От хиляди години съществува антагонизъм между обществените настройки относно сексуалните отношения между близки родственици и влечението на индивида към членове на семейството. В основата на стигматизирането на кръвосмешението като непростимо зло са залегнали по-скоро биологични, отколкото социални фактори.

Хората отдавна са забелязали, че голям процент от децата, заченати от “забранени” връзки, се раждат със страховити физически деформации. Оттам и страхът и отричането на инцеста. Това обаче не е попречило на някои от знаковите исторически личности да дръзнат да хапнат от “забранения плод”. Ето някои от техните истории.

'Tutanchamun - Sein Grab und die Schaetze' Exhibition Preview

Тутанкамон е плод на инцест

Когато саркофагът с тленните останки на младия фараон Тутанкамон бива открит през 1922 г., лицето, претворено чрез златната маска, се превръща в световна знаменитост, благодарение на широкото отразяване в медиите на забележителното археологическо откритие. Съвсем доскоро смъртта на младия египетски владетел беше мистерия. Най-тиражираната теория беше, че фараонът е намерил ненавременната си смърт или в инцидент с колесница или в резултат на предумишлено убийство. Патоанатоми обаче, накрая казаха тежката си дума на експерти по загадъчни смърти. След като правят над 2 000 сканирания на мумията на Тутанкамон, те успяват да получат пълна виртуална възстановка на реалното тяло на 19-годишния младеж. И се оказва, че той изобщо не е бил такъв красавец, за какъвто сме го мислили през всичките тези години. Тутанкамон е имал по женски закръглен ханш, обратна захапка, плоско стъпало и изкривена походка. От ДНК анализа експертите заключват, че тези физически характеристики са резултат от генетично заболяване, характерно за децата, родени от инцестуална връзка. Тутанкамон е страдал най-вероятно също от епилепсия и ужасно болезнена форма на болестта на Кьолер, която предизвиква некроза на крайниците. Всички тези заболявания накуп са довели до логичната смърт на младия фараон. Самият Тутанкамон е имал сексуална връзка със своята полусестра, от която се раждат две мъртвородени момичета.

579px-Kleopatra-VII.-Altes-Museum-Berlin1

Клеопатра обича братята си… но не по сестрински

Да, невинаги в човешката история инцестът е бил считан за табу, а даже напротив, бил е задължителен! Според закона на древен Египет, членовете на управляващата династия били длъжни да се женят помежду си с цел да се запази чиста родословната линия. Клеопатра също е рожба на кръвосмесителна връзка. След смъртта на баща й, за да се спази традицията, тя се жени за по-големия си брат. Когато последният загива в битка, тя се жени за по-малкия си брат. След неговата смърт, тя става едноличен владетел на Египет. Много историци подозират, че Клеопатра е отровила втория си брат и съпруг, за да се добере до трона. Докато все още дели ложето си с братята си, тя износва децата на любовниците си Юлий Цезар и Марк Антоний. Иконичната царица, която принадлежи към династията на Птоломеите, управлява Египет 22 години.

Daly

Жената, която прелъстява хомосексуалния си син

Родената през 1922 г. Барбара Бекланд е за времето си това, което днес са Парис Хилтън и Ким Кардашиян – риалити звезди без конкретно професионално занимание, но с огромна популярност в публичното пространство. Снимки на красивата Барбара постоянно красят страниците на Vogue и Harper’s Bazaar. Никой по онова време обаче и не подозира, че и тя като майка си страда от множество психически проблеми и че на няколко пъти е посягала на живота си. Менталната нестабилност на Барбара е в основата на инцестуалната й връзка със сина й Антъни. Според биографите на звездата, Барбара опитва да “излекува” хомосексуалността на сина си като го принуждава да прави секс с нея. Антъни, който страда от шизофрения и също често изпада в психотични кризи, понася насилието с години, докато в един момент не му идва в повече и импулсивно решава да се отърве от деспотичната си майка. Денят е 17 ноември 1972 г. След поредното спречкване с Барбара, Антъни грабва кухненски нож и я наръгва смъртоносно. Когато полицията пристига, заварва Антъни да си поръчва китайска храна по телефона.

108562553_f8180e29-ec8e-48b8-9fbd-29ceaddf8e4c

През 2007 г. излиза филмът “Дивашка благодат” (Savage Grace), който разказва историята на Барбара Бекланд, в ролята на която се превъплъщава Джулиан Мур. Ролята на Антъни се играе от носителя на “Оскар” Еди Редмейн.

57560a6f160000bc04f95808

“Мамас енд Папас” енд… дотърс

The Mamas & The Papas са тотална машина за хитове през 60-те години. Парчета като California Dreamin и Monday, Monday ги правят най-успешната фолк-рок и поп група на миналия век. Джон Филипс е лидерът на групата, а също и автор на повечето аранжименти на песните. Понеже е идол на милиони, през целия си живот се старае да поддържа безупречен публичен имидж. Обаче през 2009 г., почти десетилетие след смъртта на Филипс, дъщеря му Макендзи изважда наяве мръсните му ризи, заявявайки пред медиите, че баща й е започнал сексуална връзка с нея, когато тя е на 19 години. В биографичната си книга Макендзи описва сцена от нощта, когато е сключила първия си брак. Надрусаната до козирката Макендзи се свестява по някое време и осъзнава, че баща й е върху нея и я изнасилва. Това обаче не се оказва единичен инцидент. Кръвосмесителната връзка между двамата продължава цели десет години и спира, едва когато Макендзи забременява. Опасява се, че бащата на детето й вероятно е собственият й родител. Джон Филипс плаща за аборта, а с това слага край и на сексуалните отношения с дъщеря си.

Juan_de_Miranda_Carreno_002

Могъщите Хабсбурги се размножават помежду си в продължение на два века

Векове наред Хабсбургската династия се ползва със статута на мерцедеса сред другите европейски кралски фамилии. Освен че е начело на Австро-Унгарската империя повече от шест века, чрез множество кралски брачни съюзи Хабсбургите успяват да разпрострат властта си още в Бохемия, Унгария и Испания. В края на 16-и век обаче се стига до момента, когато вече са се свършили свободните женихи и булки от другите кралски фамилии. И от немай къде Хабсбургите започват да се женят помежду си. Аналите несвенливо говорят за неконтрилуема вълна от инцестуални брачни и извънбрачни връзки по време на 200-годишното властване на Хабсбургите в Испания. Историците са на мнение, че крахът на династията е бил неминуем именно заради изродяването на всяко следващо поколение. Смъртта на 39-годишният Карлос II, който е стерилен освен многото си вродени деформации, бележи краят на кръвната линия на великата династия на Хабсбургите

edgar-allan-poe-hires-cropped1

Едгар Алън По взима за жена 13-годишната си братовчедка

Един от най-влиятелните американски писатели на 19-и век и всепризнат майстор на хоръра никога не е криел влечението си към много, ама наистина много млади жени. Когато е 20-годишен, По заминава за Балтимор, където отсяда в дома на леля си и седемгодишната й тогава дъщеря Вирджиния. Отначало писателят проявява интерес към едно 17-годишно съседско момиче. То обаче не откликва на чувствата му и целият любовен интерес на младежа се пренасочва към невръстаната му първа братовчедка. Майката не одобрява изродения характер на отношенията им и им забранява да се виждат. Когато По е на 26, а Вирджиния на 13, влюбените решават да избягат. За да могат да се оженят, двамата подправят свидетелството за раждане на Вирджиния така, че тя да изглежда пълнолетна пред закона. Бракът им продължава 11 години. Вирджиния умира от туберкулоза през 1847 г., а след смъртта си се превръща в тъмнокосата жена, която Едгар Алън По често споменава в много от своите тъмни, изпълнени с мистика и тъга разкази.

 
 
Коментарите са изключени за Инцестът: историите на известни личности, посегнали към забранения плод

Повече информация Виж всички