shareit

Гръцкият философ, който „умря от смях“, след като видя магаре да яде смокини

| от |

Казвали ли сте някога толкова смешна шега, че на някой да му стане некомфортно от смях? Гръцкият философ-стоик Хризип от Соли го е направил, даже малко е попрекалил – защото сам умира от шегата си.

Chrysippos BM 1846

Каква е тази шега, че да умре от смях ли? След като вижда, че едно магаре е изяло всичките му смокини, Хризип – луд зевзек – казва да му дадат и вино. След това започва да се смее – и така до смърт. Предполагаме, било е ситуационен хумор.

Обстоятелствата около тази смъртоносна доза хумор са описани подробно в „Животът на философите“, том I, първоначално написан от Диоген Лаерций и след това преведен от Р. Д. Хикс. Текстът гласи:

„Някои хора казват, че той умира от пристъп на необуздан смях. Като вижда как магарето му яде смокини, казва на старата си жена да му даде и малко вино да пие, а след това се засмива толкова силно, че умира.“

Но ако се вярва на писанията на Михаил Бахтин в „Творчеството на Франсоа Рабле и народната култура на Средновековието и Ренесанса“, Хризип не е единственият, който е починал от смях в този съдбовен ден.

„Бахтин цитира описанието на Рабле за смъртта на Хризип и господаря Янотус (които и двамата се смеят на пияното магаре)“, гласи изследователска статия, публикувана в списание Differences.

Колкото и смешно да е да си представим гръцки философ-стоик и неговият приятел да се кискат до смърт само заради мисълта как магаре пие вино, тяхната кончина им е записана, преведена и интерпретирана в продължение на повече от две хилядолетия. Поради това е трудно да се знае със сигурност каква е причината за нея и вероятно, ако гърците са имали достъп до видовете послесмъртни изследвания, с които разполагаме днес, те може би щяха да стигнат до различно заключение.

Описанието на последните им моменти от Бахтин обаче със сигурност не рисува най-веселата картина.

„Очите им се насълзиха от силното сътресение на мозъчната субстанция, която изтласка тези сълзи и ги кара да изтекат през зрителните нерви.“

Ох…

Въпреки това, Хризип създава впечатление на нещо като шегаджия в писанията на Лаерций, които разказват класически анекдот, в който философът, когато е попитан от мъж: „На кого да поверя сина си?“ отговаря: „На мен, защото ако мислех, че има някой по-добър от мен, щях да отида при него да ми преподава философия.“

Ficus carica Panascè

Но може ли да се умре от смях?

Според д-р Клеър Ашър от Science Focus е много възможно всъщност човек да умре от смях – въпреки че случаите са редки и се смята, че най-често пристъпът на смях предизвиква сърдечен удар или задушаване.

Комедийното шоу на Бил Оди от 70-те години „The Goodies“ предизвика една такава смърт – когато жителят на Обединеното кралство Алекс Мичъл получава фатален сърдечен удар след 30 минути смях. По-късно лекарите диагностицират дъщерята на Мичъл със Синдром на удължен QT-интервал, което според тях може да е причинило смъртта му.

Австралиецът Артър Кобкрофт пък се смее до смърт, докато сравнява цените на стоките през 1915 г. с тези през 1920 г., годината на смъртта му. Смята се, че той е починал от сърдечна недостатъчност, причинена от прекомерен смях.

Във филма „Joker“ от 2019 г. Хоакин Финикс се вдъхновява от псевдобулбарния ефект за ролята си на Артър Флек, който е склонен към пристъпи на патологичен смях. Псевдобулбарният афект е клинична диагноза, характеризираща се с епизоди на силни и неконтролируеми емоции като смях или плач.

Състоянието е свързано с увреждания на мозъка и някои невродегенеративни разстройства и въпреки че може значително да наруши социалния живот или работоспособността на човек, обикновено не се счита за опасно за здравето. Въпреки това, свързаните симптоми на слабост на езика и затруднения при преглъщане могат да увеличат шансовете на човек да се задуши по време на пристъпа на смях.

Вероятно никога няма да разберем дали Хризип е бил в някое от горните състояния, но най-добре е да избягваме да храним магарета със смокини, за всеки случай.

 
 
Коментарите са изключени за Гръцкият философ, който „умря от смях“, след като видя магаре да яде смокини

Повече информация Виж всички