Една година след Pegasus скандалът и следенето на журналисти

| от |

На 18 юли 2021 г. унгарски разследващи журналисти показват имената на колеги, превърнали се в обект на интерес от разузнавателната програма Pegasus. Същата е разработена в Израел и практически позволява особен пробив на системите за сигурност на всеки един мобилен телефон да сподели тайните си. Въпросният софтуер може да зарази всяко мобилно устройство и по някаква мистична причина е свободно за закупуване. Разкритието на унгарските журналисти показва, че обект на влияние са били онези, които открито атакуват Виктор Орбан. По същото време в редица страни се оказа, че има пострадали медии и журналисти, които са били обект на постоянно наблюдение.

Информацията е пусната свободно в интернет и повече от 50 хиляди телефонни номера са пострадали. Това са хора, които са попаднали в програмата Пегас, а поръчката идва от най-различни правителства, които очевидно искат да спечелят по-особен контрол и влияние. Тайната на тази технология е, че може спокойно да открие всички файлове, да активира камерата и микрофона дистанционно. Технологията е разработена, за да шпионира и повече от 200 журналисти веднага разбират, че са обект на особени изследвания – от Мексико през Унгария и до Индия.

Журналисти от френски разследващи медии започват да търсят онези, които най-вероятно са пострадали. Изненадата е, че унгарците са били под особен обект на влияние, а списъкът на пострадалите включва адвокати, опозиционни политици, журналисти, източници, собственици на медии, прокурори и официални представители на властта. Пегас е успял да проникне дори зад завесата на национална сигурност.

Преди повече от 2 години стана ясно, че никой не е защитен от израелския софтуер. САЩ официално блокира въпросната компания, правейки почти невъзможно оперирането на въпросната програма. Европейският парламент също обръща внимание със специална комисия относно използването на подобен софтуер и унищожаването на редица права на човека. Много страни започват и свое вътрешно разследване, за да проверят какво наистина се случва.

Виктор Орбан не е на същото мнение и има друг вид стратегия. След разкритията за Пегас, правителството на Орбан първо отрича употребата на програмата, а след това решава да запази мълчание. Комитетът им, който работеше при закрити врати, съвсем случайно заявява, че е закупил програмата и някои от разузнавателните сили работят с нея. Вътрешното разследване показва, че такава програма наистина съществува, в употреба е и самият Орбан е на мнение, че няма нищо незаконно в цялата дейност, даже обратното.

Пегас е предоставен напълно легално на специалните служби, които остават под наблюдението на унгарското МВР. След изборите през 2022 г. става ясно, че всички граждански разузнавания са преместени в кабинета на министър-председателя Антал Роган.

По закон е ясно, че само министърът на правосъдието има право да разрешава наблюдението на избрани граждани и само ако има засягане на националната сигурност. Друг особен проблем е, че след опити на опозиционни партии да разберат дали са били обект на разследване, отговор няма.

Министър на правосъдието по това време е Джудит Варга, тя се оправдава, че е дала властта и Пегас на държавния секретар Пал Волнер. Волнер е заловен за подкупи и корупционни скандали. Засегнат от думите на началничката си, Пал веднага започва да обяснява, че някой се опитва да изсипе вината върху него. Варга напуска в края на 2023 г. и се насочва към Европейския парламент, където ще е далече от унгарското влияние и разследване. Лазсло Троскани е министър на правосъдието, но преди да започне да дава отговори, бързо се озовава в Брюксел и сякаш има много по-важни занимания.

Пострадалите унгарски журналисти бързат да заведат дела, докато държавата заявява, че просто не може да повдигне обвинение за извършено престъпление – липсвали данни. Първопричината за разследването и подслушването е друга – журналистите били известни с това, че могат да събират секретна информация и това създава още по-интересни проблеми.

До този момент става ясно, че публиката никога няма да има информация до данните от Пегас, те остават секретни до 31 декември 2050 г. Най-честото оправдание на всички разузнавателни агенции е, че изразяват съмнения за риск на сигурността и започват да изискват следене. Въпреки опитите да се открият заповеди за следене, Страсбург ще заяви, че Унгария има сериозни пропуски относно независимостта и контролирането на следенето, както и показване на основната първопричина за стартиране на такова.

Направени са редица грешки в събирането на данни, както и в селектирането на самите наблюдавани. Макар и Волнер да няма право да ръководи самото разследване и да разполага с подобна програма, неговата началничка автоматично е предоставила всички права, с което нарушава дори конституцията.

В разкриването на пълния списък от журналисти, попаднали като обект на разследване в Унгария, списъкът с номера съдържа и номера на офицер от разузнаването. За него се допуска, че е заразил самостоятелно телефона си и се е опитал да тества софтуера върху себе си. Въпреки подадените жалби, унгарското разузнаване официално заявява, че няма никакво нарушаване дори на човешките права. По думите на унгарското правителство, никакви лични данни не са използвани в хода на разузнаването, следователно идва и другият въпрос – ако това е така, тогава какво точно са събирали самите агенти?

В края на 2022 г. Communication Technologies LTD закупува Pegasus за Унгария. Унгарската национална сигурност официално получава правото от парламента да закупи програмата, а най-интересното е, че гласуването става дори с гласове от опозицията. Покупката е направена от CT LTD и е закупена от люксембурска компания на NSO. Communication Techonologies по-късно е закупена от Лазсло Таснади. След като унгарски разследващи журналисти посочват пътя на Пегас, същата фирма спира да отговаря на въпроси и да коментира закупуването. След няколко опита за дела и стресиране на собствениците, съдът най-накрая изисква от компанията да започне да плаща своите грехове.

Унгарският съюз на гражданските права организира колективен иск срещу държавата и изисква информацията, която е събрана с помощта на въпросната програма. Важно е да се разбере и основният поръчител, както и неговите интереси по време на активирането на Пегас. През ноември 2022 г. офисът за защита на конституцията и други представители от пострадали кръгове, отново изисква от съда да се разкрие информацията, както и достъпът към нея.

Отказът на Унгария да съдейства и да предостави данни, не отговаря на мнението на Страсбург, където е очевидно, че са извършени нарушения в конституцията, които реално се насочват към следене на граждански организации и независими журналисти. Техният отговор със сигурност ще изисква много време и това е едва първата фаза в едно много по-дълго разследване. Унгария е официално задължена да получи разрешение за използването на подобен софтуер от независим друг европейски съд, преди да влезе в употреба. Унгарските власти се задължават да покажат и причините за въпросното изследване, гарантирайки спазването на конституцията си. Джудит Варга официално отказва да се срещне с комисията ПЕГА, която разследва всички нарушения.

Освен Унгария, Полша и Испания също са попаднали в секцията на разследвания. Използваният софтуер е приложен върху опозиционни политически лидери в Полша, както и върху различни независими движения. Третият европейски член със слабост върху тайните е Гърция, където е използван друг вид софтуер – Predator, който отново се фокусира върху журналисти и лидери на опозиционни партии.

Софтуерът е дошъл през Кипър, който играе ролята на хъб за всякакви различни софтуери за следене в ЕС. Унгария бързо замаскира следите и заявява, че националната сигурност на Унгария е свързана с Унгария, а не с ЕС, следователно не може да се разследва от други. Тук идва другата изненада, въвеждането на мониторинг и ограничения върху основните елементи за следене ще изисква гласуване в Европейски парламент, а това означава, че лидерите на Унгария, Полша, Гърция и Испания трябва да бъдат обвинени в злоупотреба.

И към този момент се работи върху закон за ограничаване на наблюдението на журналисти, който по някакъв начин ще гарантира по-сериозна свобода на словото. Точка 4 от същия закон посочва, че се забранява следенето на мобилни телефони и компютри. Франция посочва, че ще бъде разрешено следенето, но само когато става въпрос за въпроси от национална сигурност.

Тази инициатива е подкрепена от Германия, Нидерландия, Чешката република, Гърция и Люксембург, заедно с други страни. Повече от 60 НПО-та и организации за защита на човешките права вече са в протест срещу идеята за следене на основата на националната сигурност. Не е ясно и как точно ще се посочва разрешаването на подобни процеси, засягайки се националната сигурност.  

 
 
Коментарите са изключени за Една година след Pegasus скандалът и следенето на журналисти

Повече информация Виж всички