shareit

Джузепе ди Матео и 800 дни със Сицилианската мафия

| от |

През 1993 г. полиция спира 12-годишния Джузепе ди Матео. Униформените представители на реда казват, че ще отведат детето при баща му – Сантино ди Матео. В този момент Сантино се намира под полицейска защита, след като обещава да свидетелства срещу редица мафиоти. Джузепе така и не разбира, че срещу него стоят преоблечени мафиоти. Поръчителят на отвличането е Джовани Бруска. В криминалния свят е по-известен с прякори като „Касапинът“, „Екзекуторът“ и дори „Прасето“ за убийството на повече от 200 души, включително и мафиотския бос Салваторе „Тото“ Рина. В следващите 800 дена Джузепе ще бъде измъчван.

От 1993 г. до 1996 г. ще премине през всички форми на болка, преди да му бъде позволено да умре.

Първоначалният план не бил такъв. Мафиотите искали да накарат Сантино да спре да помага. Проблемът е, че никой не може да избяга толкова лесно на властта, особено след като е заловен по време на извършване на убийство, още по-лошата новина е, че жертвата в това престъпления е съдия Джовани Фалконе. Сантино се съгласява да разкаже всичко веднага след ареста и разследващите научават всички методи за разчистване на сметките на мафията.

Giovanni_Brusca

Джовани Бруска
Снимка: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=6186245

Отвличането на Джузепе трябва да затвори устата на информатора, както и евентуално да мотивира бащата да оттегли своите показания. Междувременно за още малко мотивация, господата започват да изтезават 12-годишното момче, при това без да показват особена милост. Джузепе прекарва времето си в клетка като животно, след това е многократно пребиван, а за още по-добра представа, мъчителите заснемат всичко и изпращат снимките в полицията, в последствие достигат и до бащата. Сантино все пак иска да преговаря и се надява, че ще успее да спаси сина си, но за жалост няма този успех. След близо 779 дена в тормоз и записването на показанията по съдебен ред, Бруска дава последното нареждане: „Разчиствайте.“
На 14-годишна възраст Джузепе е удушен.


View this post on Instagram

A post shared by No Mafia (@lemafieitaliane) on

Някои от участниците по-късно признават, че момчето е било толкова изтощено, че дори не се съпротивлявало. Тялото е изгорено в киселина, с което се гарантира, че никога няма да бъде намерено. Причината за този избор е да бъде заличено всякакво доказателство и семейството никога да не успее да погребе изгубения син. Джовани Бруска е арестуван през май 1996 г. по обвинение за атентат срещу Фалконе. В момента се намира в затвора и лежи няколко доживотни присъди. Сантино е освободен от затвора през 2002 г. Мнозина го съветват да изчезне, но след като няма какво да губи, човекът продължава да живее в Палермо – столицата на Сицилия. До днес не може да си прости за случилото се със сина си. През юли 2018 г., повече от 10 години от смъртта на сина му, Сантино получава компенсанция от близо 3 милиона евро за нанесените щети. Парите идват от фонда за борба с мафията. Смъртта на момчето-мъченик изпраща ясен сигнал до Италия и показва, че мафията е може би най-жестоката киста, която разяжда страната отвътре. Дори мафиотите се отричат от изпълнителя на поръчката, особено след като се нарушава „кодексът на честта“. В него ясно се гласи, че жените и децата не бива да бъдат докосвани. Сантино често говори за сина си и споделя следното:


View this post on Instagram

A post shared by MarcoDiMatteo (@marcodimatteo14) on

„Надявах се, че Джузепе ще излезе от този кръг. Обичаше животните и искаше да стане ветеринар. Имаше огромна страст към животните и беше много внимателен с тях. След като го отвлякоха, знаех много дълбоко в себе си, че моето момче никога няма да се върне вкъщи. Когато хората са замесени в такива престъпления е ясно, че никога няма да се завърнат обратно.“

 
 
Коментарите са изключени за Джузепе ди Матео и 800 дни със Сицилианската мафия

Повече информация Виж всички