shareit

Джошуа Филипс: Момчето, което уби 8-годишната си съседка от страх от баща си

| от |

Джошуа Филипс току-що бе навлязъл в тийнейджърска възраст, когато се премества в предградията на Лейкууд от Джаксънвил, Флорида. Роденият в Пенсилвания младеж обаче си намира малко приятели в Академиите по технологии А. Филип Рандолф и разполага с оскъдни развлекателни занимания: да разхожда семейното куче и от време на време да се присъединява към местните игри по софтбол.

За неговите родители, които и двамата са компютърни специалисти, тихата общност от по-малко от 7000 жители е идеална. Междувременно обаче Филипс се превръща в самотен ученик със среден успех, който прекарва голяма част от свободното си време, гледайки порно у дома. Той обаче се сприятелява с осемгодишната си съседка Мади Клифтън – приятелство, което ще доведе до фатален край.

Когато идва да играе с Джошуа на 3 ноември 1998 г., 14-годишният младеж твърди, че случайно я удря в окото с топка за бейзбол. Ужасен от евентуалната реакция на агресивния си баща, той казва, че е завлича крещящото момиче в къщата и прерязва гърлото й. Полицията прекарва шест дни, издирвайки я, докато майката на Филипс не намира безжизненото й тяло под леглото му.

Детство в изолация

Джошуа Ърл Патрик Филипс е роден на 17 март 1984 г. в Алънтаун, Пенсилвания. Баща му, Стив, е алкохолик и наркоман, който често тормози него и майка му. Филипс има и двама по-възрастни полубратя, Даниел и Бенджи, с които щастливо споделя детството си – докато двете семейства внезапно не се разделят.

Джошуа и неговите братя на пръв поглед правят всичко заедно – споделят музика, гледат филми, ходят на концерти из Лехи Валей, въпреки че Даниел е с 11 години по-възрастен. През 1997 г. обаче баща им и съпругата му се преместват във Флорида – и вземат Джошуа със себе си.

„Иска ми се никога да не беше напускал Пенсилвания“, казва Даниел Филипс пред First Coast News през 2017 г. „Но бих могъл да кажа, че милион пъти и това няма да промени нищо. Нашият баща го отведе от мен. Можеше да е с мен; можеше да е с Бенджи. Можеше да е чичо на детето ми и щеше да се асимилира в живота ми тук. Но когато заминаха, той вече нямаше никой и това беше негов собствен избор. Нямаше значение колко много го молехме – баща ми направи това, което си беш наумил и точка.“

За Мади Клифтън от друга страна, Лейкууд бе единственият квартал, в който някога е живяла. Родена на 17 юни 1990 г., нейните любящи родители Стив и Шейла нямат причина да не позволяват на Клифтън да обикаля сама по безопасните и огрявани от слънце улици.

Но докато Мади и Джошуа са си играли заедно много пъти, на 3 ноември 1998 г. ще бъде последният им път.

Leatherman Crunch

Бруталното и хладнокръвно убийство на Мади Клифтън

Джошуа Филипс е в предния двор и играе бейзбол, когато Клифтън пресича улицата, за да се присъедини към него. Той твърди, че се е съгласил да играят, тъй като и двамата му родители са били на работа, но след това случайно я удря в окото с топката. Уплашен от последствията, той вкарва плачещото момиче в къщата – и след това я удушава и я удари с бухалката си.

Отчаян да я заглуши, преди баща му да се прибере, Филипс скрива малката, която е в безсъзнание, под леглото си. Майка й съобщава, че момиченцето е изчезнало в 17:00 без да знае, че никога няма да види дъщеря си жива отново. Когато малката идва в съзнание и започна да стене по някое време привечер, Филипс вдига матрака си и прави неописуемото.

Според The Florida Times-Union, Филипс използва многофункционален инструмент Leatherman, за да пререже гърлото й и я намушква 7 пъти в гърдите, преди да постави матрака си обратно върху рамката на леглото. Озадачени власти и жителите на Лейкууд претърсват навсякъде за изчезналото момиче. В първата нощ на изчезването й – и дори Филипс се присъединява към тях.

„Поставих се в измислен свят, че нищо не се е случило“, спомня си Филипс. „Това беше моят защитен механизъм за всичко, когато бях дете. Никога не съм вземал съзнателно решението… да го игнорирам. Просто го направих.“

Докато полицията претърсва дома му три пъти, те бъркаха миризмата от разлагащото се тяло на Клифтън с миризмата на птицата, която Джошуа имаше в стаята си, според New York Times. Липсата на отговори подтиква ФБР да се присъедини към разследването, докато стотици доброволци претърсват горите и блатата и раздават флаери, на които се предлага награда от 100 000 долара.

Надеждата за успешно откриване на Клифтън пропадат ранната сутрин на 10 ноември. Дънфи забелязва необичайно мокро място на пода на спалнята на сина си, както и, че част от рамката на леглото му е счупена и залепена. Тогава тя вижд безжизнените крака на Клифтън – и шокирана тича да говори с полицията.

„Просто им посочих къде трябва да търсят“, казва пред CBS през 1999 г. „Не можех дори да вляза.“

Делото срещу Джошуа Филипс и безкрайните обжалвания

Полицията огражда новооткритото местопрестъпление и арестува 14-годишния заподозрян, докато е на училище. Джошуа Филипс признава и е обвинен в убийство от първа степен. Процесът срещу него започва на 6 юли 1999 г. и Филипс е съден като възрастен. Той не казва нито една дума.

Според Jacksonville News 4, прокурорите твърдят, че убийството е сексуално мотивирано, тъй като Клифтън не е била с всичките си дрехи, когато полицията я намира. Адвокатът на Филипс, Ричард Никълс, твърди, че облеклото й се е смъкнало, докато младежът я влачи към стаята си, и казва, че смъртта й е „акт, който започва като инцидент и се влошава заради паника, която граничи с лудост“.

Тялото на Мади в крайна сметка не показа признаци на сексуално посегателство. Защитата не вика нито един свидетел по време на двудневния процес, който завърши с обсъждане на съдебните заседатели малко повече от два часа, преди да намерят Филипс за виновен за убийство от първа степен. 15-годишният е осъден на доживотен затвор без възможността за условно освобождаване.

Той прекарва първите няколко години от присъдата си като получава дипломата си от гимназията и провежда курсове в колеж по пощата. Джошуа обучава и други затворници, помага им с обжалванията по делата им и посещава религиозни служби. През 2008 г. Филипс казва, че не е сигурен дали заслужава втори шанс, но отчаяно иска такъв, според The Florida Times-Union.

„Може би заслужавам да умра в затвора, но не мога да гледам на нещата така“, казва той. „Защо бих се опитал да науча нещо? Защо бих се опитал да се подобря? Защо бих се опитал да помогна на някого, ако просто ще лежа и ще умра тук?“

Джошуа Филипс отказва да се извини на семейство Клифтън по пощата и обяснява, че те заслужават да чуят извинението му лично от него. Шейла Клифтън разбираемо отхвърля предложението и казва, че доживотната му присъда за убийството на дъщеря й е повече от справедлива. В крайна сметка апелативният съд е съгласен и потвърждава присъдата.“

Докато Филипс получава ново изслушване през 2016 г., но доживотната му присъда отново е препотвърдена през ноември 2017 и 2019 г. Последното решение обаче е предвидено за 2023 г. – и евентуално би могло да доведе до освобождаването му.

 
 
Коментарите са изключени за Джошуа Филипс: Момчето, което уби 8-годишната си съседка от страх от баща си

Повече информация Виж всички