Чарли Клъцващия: Серийният убиец, които отрязваше гениталиите на деца и никога не бе заловен

| от |

Звучи като градска легенда: сериен убиец похищава изключително млади момчета и отрязва гениталиите им. Но кошмарният случай на Чарли Клъцващия (Charlie Chop-off) е съвсем реален и остава зловещо неразгадан.

Между 1972 и 1973 г. сериен убиец атакува млади момчета от афро-американски и пуерторикански произход, които живеят в Манхатън, след което ги нарязва брутално, осакатява гениталиите им и понякога дори взема отрязания пенис със себе си като трофей.

Очевидци описват убиеца като слаб мъж на около 30 години. Но въпреки разпитването на стотици хора, полицията не успява да открие убиеца – докато едно неуспешно отвличане не ги отвежда до психично болен с криминално досие.

Дали Ерно Сото всъщност е Чарли – или истинският убиец се измъква? Ето историята.

Уендъл Хъбард

Невинните жертви

Всеки сериен убиец има модел – и Чарли не е изключение. Всяка от жертвите му е на възраст между 8 и 10 години; всички те са чернокожи или тъмнокожи; и всички имат порязвания по телата си.

Първата жертва е 8-годишният Дъглас Оуенс. Полицията намира тялото му на 9 март 1972 г. на покрив в Харлем, мъртъв от 38 прободни рани по цялото му тяло. Обезпокоителното е, че убиецът е отрязал гениталиите му.

Първоначално изглежда като еднократно престъпление – до месец по-късно, когато убиецът ударя отново.

Този път жертвата е 10-годишно момче. На 20 април Чарли нападна момчето и го намушква във врата и гърба. И този път убиецът отряза гениталиите, но ги взима със себе си.

Като по чудо втората жертва оцелява атаката и успява да даде на полицията описание на похитителя си. Но убийствата не спират.

През октомври 1972 г. 9-годишно момче на име Уендъл Хъбард умира в Източен Харлем. Хъбард живее само на шест пресечки от Дъглас Оуенс. Чарли е намушкал Хъбард 17 пъти и пак е отрязал гениталиите му.

След това, през март 1973 г., неидентифицираният убиец взема друга жертва. Деветгодишният Луис Ортис изчезва на път за магазина, а по-късно полицията намира тялото му в мазето на близкия апартамент.

Подобно на предишните жертви, Ортис е получил голямо количество прободни рани – 28 – и е без слабини. Полицията не е по-близо до залавянето на убиеца.

New York Times

Нюйоркчани на всякакви възрасти протестираха, настоявайки за полицейска защита, за да се предотвратят още убийства.

Паника в Ню Йорк

През лятото на 1973 г. полицията в Ню Йорк вече знае, че става въпрос за сериен убиец. Но откриването му няма да е лесно.

Едната оцеляла жертва го описва като испанец или италианец и казва, че ходи накуцвайки. Неясното описание обаче оставя полицаите без ясен заподозрян.

Те разпространяват скица на Чарли в Харлем, като молят съседите да бъдат нащрек за хора с подозрително поведение.

След четвърто убийство на 17 август 1973 г., полицията се чуди дали убиецът вече е променил модела си – или пък се е появил имитатор.

Стивън Кропър изглежда много като предишните жертви. Тялото на 8-годишно чернокожо момче е открито на покрив. Но вместо прободни рани, полицията открива по тялото му порезни рани с бръснач. И гениталиите му са цели.

Според New York Times властите разпитват около 100 заподозрени, но това усилие на дава плод.

Показания обаче ги убеждават, че убиецът на Кропър също е убил Хъбард и Оуенс. Свидетели виждат Кропър със слаб испанец на около 30 години, някъде между 1,65 и 1,75 метра и „със странна походка, почти като накуцваща“.

Описанието е почти идентично с това на Чарли, описан като испанец, висок около 1,70, със слабо телосложение и на възраст между 30 и 40 години. А единствената жертва, която успява да избяга, каза, че убиецът е накуцвал.

Ерно Сото ли е човекът?

Неуспешното отвличане най-накрая довежда полицията до най-убедителния им заподозрян: обезпокоен мъж на име Ерно Сото.

На 25 май 1974 г. Сото се опитва да отвлече 9-годишно момче от Пуерто Рико, но съседи се намесват и го задържат, докато полицията дойде, за да го арестува.

По време на разпита Сото признава, че е убил Стивън Кропър – но отказва да признае за други престъпления, а оцелялата жертва не успява да го разпознае.

Полицията е сигурна, че е заловила убиеца. Сото има криминално минало: лежал е в затвора по обвинения в кражба с взлом и притежание на наркотици. Мъжът е и психически нестабилен, заради което е посещавал държавна психиатрична институция години преди първото убийство.

Личната му история също изглежда отговаряше на профила. След като се разделя със съпругата си, открива, че тя има дете от чернокож мъж. И скоро след това започват атаките срещу чернокожи момчета.

И тогава полицията открива анонимен сигнал след първото убийство, който обвинява директно Ерно в престъплението.

Но той ли е убиецът?

Ерно Сото е изправен пред съда за убийството на Стивън Кропър през 1976 г. По време на процеса психиатър свидетелства, че той е „опасен човек“, който „се нуждае от постоянно наблюдение“.

„Когато е сам в обществото, той буквално е ходеща бомба със закъснител“, казва д-р Джон Баер Трейн.

Има обаче една голяма дупка в обвинението: държавната болница в Манхатън казва, че Сото е бил в тяхната институция в деня, когато Кропър е починал. Служители на болницата твърдят, че той може да се е измъкнал от болницата, но мухата на съмнението в делото вече беше пусната…

Вместо да намери Ерно за виновен в убийство, журито го обявява за невинен поради невменяемост и го изпраща в психиатрична институция с максимална сигурност.

Официално случаят на Чарли Клъцващия остава неразкрит над 40 години след първото убийство.

Но няколко признака все още сочат, че Ерно е убиецът. Той отговаря на описанието и алибито му не е много силно, като се има предвид, че му е било позволено да напуска психиатричното заведение за уикенда и според съобщенията се е отписал, когато Дъглас Оуенс и Уендъл Хъбард са били убити.

А и убийствата на Чарли секват, след като полицията го арестува. Или са заловили убиеца – или той все още е на свобода.

 
 
Коментарите са изключени за Чарли Клъцващия: Серийният убиец, които отрязваше гениталиите на деца и никога не бе заловен

Повече информация Виж всички