Centra Tech – как един танцьор измами цяла Америка

| от |

Няма човек, който да не вярва в чудеса. Ако говорим за чудотворно лечение – надеждата ще дойде на помощ, за да помогне. Фокусираме ли се върху изобретение, то най-вероятно, ако вярваме на другите изобретатели, ще сънуваме решението. По една или друга причина, едно от най-силните мечти в този свят, е идеята за бързо забогатяване. Няма значение колко интелигентни сте, няма значение с какво се занимавате, тайно всеки се надява, че утре ще се случи неговият най-голям удар и никога повече няма да мисли за пари. В тази красива илюзия стоят всички почитатели на пирамиди и най-различни финансови измами. Най-странното е, че когато подобна възможност се появи, няма личност, която да не е скептична, напротив, всичко е повече от реално и възможно.

Благодарение на подобни илюзии и надежди, хора като Робърт Фаркас могат да направят милиони. Не го бъркайте с Андрю Фаркас – милиардер от недвижими имоти. Необходима е масата от заблудени души, която да финансира цялата идея. И се оказва, че дори не трябва да бъдете много запознати, както и самият Робърт. По призвание, Робърт е танцьор и екзотичен модел, поне така се представя, но през 2017 г. идва една особено впечатляваща възможност – светът на крипто валутите.

Робърт не разбира нищо от тях, но добрата новина е, че и много други не разбират. Илюзията зад тази идея е изградена на възможните печалби, но не и на загубите. Щом целият свят през 2017 г. е в биткойн треска, то няма пътник, който да не се качи на милионерския влак. Един ден, той също ще бъде озарен от идеята за нова технология, която да му позволи да изгради нещо впечатляващо – Centra Tech. Заедно с братята Сам и Реймънд Трапани, Робърт ще започне да прдлага една нова и могъща услуга, с която да промени целия пазар.

Концептът на компанията на Робърт не е обвързана с някакъв продукт, а просто с идея, която, както много други, никога не е съществувала по-далече от въображението на същия господин. Замислете се, дори Райската градина звучи като приятно място, особено ако се намирате в ада, а щом някой ви предлага пряк път до нея, надали ще откажете. Робърт твърди, че е създал дебитна карта, която позволява на всеки човек да свързва своите пари с крипто валути и всеки човек има свободата да търгува или да обърне всичките си спестявания, както мнозина са направили, за да се пенсионира след 2-3 години, защото идва време за новата пазарна икономика и крипто валути.

Робърт не е сам в цялото фиаско, има приятели, които да полират Нарния и да я представят на света, едва ли е трудно да се появи малко по-добър фотошоп, малко повече обучение в поведението и преписване на няколко титли. Една от тях е директор на финансовия отдел, директор на операциите и директор на маркетинговия отдел. Впечатлявао резюме за човек, който преди това се е снимал с дрехи и е имал ролята на стриптизьор – другото име на екзотичните танцьори. Има ли разумен човек, който да не реши да даде парите си на него?

Основната роля на Робърт е само една, той трябва да поддържа диверсията и да говори за своите продукти – неговата карта, електронния портфейл, платформата и енджина му за превалтиране на крипто. Човекът разполага със собствена крипто валута и в един момент дори се опитва да открие начин да я легализира, особено щом измамата започва да се разраства до степен, в която реално има шансове да се създаде нещо подобно, но не и от танцьор – нищо лично, най-вероятно е бил добър в това, което прави, но то не е финансов свят.

Една подобна платформа не може да съществува без съгласието на останалите, а ако се появи човек, който започва да доказва, че Centra е точно толкова реална, колкото и седемте джуджета, триото веднага ще го открие и ще му даде пари, за да го заглуши завинаги. Робърт, Сам и Рей ще си купуват онлайн спокойствие, а след това ще преследват своите жертви и ще им обещават обетованата земя, гарантирайки им невероятни печалби, бързи растежи и сбъдване на всички мечти. И е логично, че с тези дигитални мъдреци, единственото, което е необходимо, са парите на лакомите грешници.

Една стара мъдрост твърди, че повтарянето на една лъжа, може да ѝ позволи да се превърне в истина, но това не се случва в света на дигиталните валути, тогава продължава да е лъжа. Могъщото трио успява да изпразни джобовете на своите жертви и да събере сума от 25 милиона долара.

Би било разумно за един човек да си помисли, че след година или две, някой ще започне да бие барабана и да си търси парите, но уви, приказката продължава доста кратко. 

Фаркас не е герой и не се опитва да покаже своето величие, нещо повече, той е готов да изпее цялата песен и да хвърли вината по своите братя по оръжие или измама. Веднага се признава за виновен, дава показания срещу другите двама и получава могъщата присъда от 366 дена, а след това и 3 години пробация. Интересен факт е, че когато някой успее да смаже една система, той автоматично се разминава с лежане в затвора. Неговият съдружник лежи само месец, след като е платил гаранция. Единственият нещастник в голямата игра е Сам, той е принуден да търка нара цели 8 години, макар и да получава почти същите обвинения.

Робърт е осъден още на 15 декември 2020 г. и след като прекарва около 2 години и 7 месеца в гаранция, властите наблюдават дома му във Флорида и до днес. Би било глупаво да вярваме, че Фаркас и компания не са имали някакъв бизнес нюх. Още през първата година започват да инвестират парите на жертвите си в различни криптовалути, като в определен момент, те успяват да изкарат близо 60 милиона долара чрез закупуването на 100 000 Ether единици – може би втората най-успешна крипто валута след биткойн.

Centra Tech дори е разполага с банкери, които имали години опит в банковото дело, разполагали са с дипломи от различни университети и дори са били инвеститори. Такъв е случаят на Майкъл Едуардс, който реално никога не е съществувал. Било е достатъчно за всеки един облъчен от идеята за бързи милиони, просто да се обади на Visa или Mastercard, за да разбере, че Centra просто нямат договори с тях. И тук идва големият въпрос, защо господата просто не са платили, както е било обещано?

Тайната се крие във факта, че по това време, рибите на въдицата ставали твърде много, но преди да започнат изплащанията, инвеститорите е трябвало да изчакат. За съжаление, когато ФБР конфискува въпросната сума, успява да я продаде за сумата от 33.4 милиона долара. Парите са разпределени между онези, които са били достатъчно глупави, за да мечтаят за бързи и лесни печалби.

Фаркас е заловен с 347 062 долара и часовник Rolex. Парите и часовникът са конфискувани, докато танцьорът продължава да живее далече от камерите. Логично е, че 3-мата са имали брилянтен план и са пуснали своята измама в морето от най-различни други. 2017 г. е като кутията на Пандора и всеки иска да открие своя златен ангел. Не са малко и българските активисти, които рекламират най-различни подобни пирамиди, но както можем да се досетим, американските власти, често имат особени разлики с българските такива.

Нека напомним на своите читатели, че инвестирането в крипто валути, не трябва да се смята за лесна работа, която ще донесе милиони долари, това може и никога да не се случи. Има достатъчно рискове, както може да забележите – все пак дори господата от Centra Tech са били иноватори в идеята си. Този материал не предлага инвестиционни съвети, не се опитва да ви спре да правите инвестиции или да се запознавате с нови възможности, но най-важното е, че трябва да сте отговорни, особено в свят, където всеки ще предложи най-розовите и съкровени мечти – по-често своите собствени.

 
 
Коментарите са изключени за Centra Tech – как един танцьор измами цяла Америка

Повече информация Виж всички